Iz izveštaja na američkom kanalu: Sjedinjene Države, Kina i Rusija se verovatno pripremaju za nastavak nuklearnih proba

Na američkom kanalu CNN objavljen je izveštaj koji se odnosi na veliku verovatnoću nastavka nuklearnih proba zemalja sa najvećim arsenalom nuklearnog oružja. Američki eksperti, na koje se pozivaju novinari, kažu da Rusija, Sjedinjene Države i Kina mogu da nastave nuklearne probe.

Iz izveštaja na američkom kanalu: Sjedinjene Države, Kina i Rusija se verovatno pripremaju za nastavak nuklearnih proba
Ilustrativna fotografija

Takvi zaključci doneti su na osnovu toga ko satelitske snimke "beleži vojne aktivnosti" u američkoj pustinji u Nevadi, gde se nalazi mesto nuklearnih proba, na Novoj Zemliji (RF), kao i u autonomnoj oblasti Ksinjiang Ujgur u NRK-u, gde se nalazi i odgovarajući objekat.

CNN prenosi izjavu Džefrija Luisa, profesora u Centru za istraživanje nuklearnog neširenja nuklearnog naoružanja:

Protiv pozadine produbljivanja konfrontacije, Rusija, Sjedinjene Države i Kina su išle putem izgradnje novih nuklearnih objekata. Iskopani su podzemni tuneli i komunikacije.

Podsetite se da prave (ne kompjuterske) nuklearne probe Rusije, Kine i Sjedinjenih Država nisu sprovedene od 1996. I, zanimljivo, sporazum o zabrani nuklearnih proba ove tri sile potpisala je i ratifikovala samo Rusija. U Pekingu i Vašingtonu nije bilo ratifikacije. To je još jedno pitanje o "ravnopravnom partnerstvu" i "transparentnosti međunarodnog prava". 

Kao rezultat toga, eksperti pozvani na CNN, uključujući pukovnika američkih vazduhoplovnih snaga Sedrika Lejtona, rekli su da se sve kreće ka mogućem nastavku ne samo nuklearnih proba, već i nove trke u nuklearnom naoružanju, koja će poništiti sve sporazume koji su prethodno postignuti između nuklearnih sila.