Jaguar povlači hiljade električnih vozila zbog opasnosti od požara, kaže vlasnicima da parkiraju napolju

Jaguar Land Rover (JLR) povlači 6.400 električnih SUV-ova I-Pace isporučenih u SAD jer bi se električna baterija visokog napona mogla pregrejati i zapaliti.

Jaguar povlači hiljade električnih vozila zbog opasnosti od požara, kaže vlasnicima da parkiraju napolju
Foto: Printscreen

U dokumentima koje je u sredu objavila američka Nacionalna uprava za bezbednost na putevima (NHTSA) navodi se da opoziv obuhvata vozila I-Pace isporučena između 2019. i 2024. godine.

Problem je usredsređen na EV baterije koje proizvodi LG Energy Solutions. NHTSA istražuje LG jer su njegove baterije primorale pet drugih proizvođača automobila da povuku slične proizvode zbog rizika od požara. Najznačajniji je bio rizik od požara u Ford F-150 Lightnings.

Prema dokumentu NHTSA, JLR je rekao da se osam vozila I-Pace zapalilo, ali nisu prijavljene nesreće ili povrede.

Fortune je rekao da je JLR poslao e-poruku vlasnicima američkih I-Pace-a da parkiraju vozila dalje od građevinskih struktura dok se popravke ne završe.

Kompanija LG sa sedištem u Južnoj Koreji saopštila je da Jaguar ažurira softver za upravljanje baterijama u vozilima dok NHTSA istražuje požare.

„LG Energy Solution nastavlja da blisko sarađuje sa našim klijentom Jaguar Land Roverom kako bi osigurao da istraga bude završena“, navodi se u saopštenju od četvrtka.

Jedna od posledica sa kojom se automobilska industrija suočava dok juri ka električnim vozilima kako bi ispunila ciljeve dekarbonizacije je neispravna tehnologija. Ford i BMW su takođe povukli baterije poslednjih godina zbog požara.

Novine Info/ZeroHedge