JASNA OCENA ŠEFA GENERALŠTABA SAD Mili: Strateški cilj Ukrajine da povrati sve izgubljene teritorije

STRATEŠKI cilj Ukrajine da povrati sve izgubljene teritorije ne izgleda vojno ostvariv u kratkom roku, rekao je Mark Mili, predsednik Združenog komiteta načelnika štabova SAD.

JASNA OCENA ŠEFA GENERALŠTABA SAD Mili: Strateški cilj Ukrajine da povrati sve izgubljene teritorije
Foto: Profimedia

- Ukrajinski strateški cilj je da se oslobodi čitava ruska okupirana Ukrajina. U Ukrajini koju je okupirala Rusija ima nekoliko stotina hiljada ruskih vojnika. To bi moglo biti izvodljivo u vojnom smislu, ali verovatno ne u kratkom roku - rekao je on za novinare konferencija..

Rusija je pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara 2022. godine. Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. On je napomenuo da je specijalna operacija iznuđena mera, Rusiji „nije ostavljena nikakva šansa da uradi drugačije, stvoreni su bezbednosni rizici tako da je bilo nemoguće reagovati drugim sredstvima“.

Prema njegovim rečima, Rusija već 30 godina pokušava da se dogovori sa NATO o principima bezbednosti u Evropi , ali se kao odgovor suočila ili sa ciničnom obmanom i lažima, ili sa pokušajima pritiska i ucena, dok je alijansa u međuvremenu uprkos protestima Moskve, stalno se širi i približava granicama Ruske Federacije, prenela je RIA.

Novine Info/Đ.G.