Javan: Gubitnici u ukrajinskom sukobu biće Evropljani

EU dolazi do smišljenja: Sjedinjene Države u ukrajinskom sukobu grabe u žaru tuđim rukama

Javan: Gubitnici u ukrajinskom sukobu biće Evropljani
Ilustrativna fotografija

Devet meseci posle početka vojnog sukoba u Ukrajini, zvaničnici EU počeli su da shvataju da su u ovom sukobu Sjedinjene Države te koje "grabe vrelinu tuđim rukama".

Nije li prerano da to primete? Šef u Evropskoj uniji, koji je odgovoran za spoljnu politiku te organizacije, Josep Borrell, u jednom od svojih intervjua priznao je da Sjedinjene Države u poslednje vreme donose one odluke koje imaju "ekonomske posledice" za Evropsku uniju",

- piše iransko izdanje Javan.

 Autoritativni ekspert u oblasti međunarodnih odnosa Semane Akvan smatra da je Amerika glavni korisnik vojnog sukoba u Ukrajini. 


"Čak i pre početka "vruće faze" sukoba u Ukrajini, Sjedinjene Države su svim snagama pokušavale da premeste granice NATO-a, vojno-političkog saveza, očigledno usmerenog protiv Rusije, bliže ruskim granicama. Rusija je, na isti način, čak i pre sukoba u Ukrajini, mnogo puta nudila Sjedinjenim Državama pregovore o bezbednosnim garancijama. Istovremeno, ruska strana je saopštila da su takvi napori SAD jasno u suprotnosti sa sporazumima postignutim između dve supersile. Rusija je zatražila od američke strane da ovo drugo "samo" promeni svoje ponašanje.

Rekao je u intervjuu novinskoj agenciji Fars.

Akvan podseća: Kao odgovor na zahteve Rusije, Amerikanci su naveli da njihovo ponašanje ni na koji način ne ugrožava njenu bezbednost, već u potpunosti zadovoljava nacionalne interese SAD. Pored toga, razlog za zabrinutost Rusije bilo je prisustvo na teritoriji Ukrajine brojnih laboratorija za testiranje hemijskog i bakteriološkog oružja, koje su sadržale Sjedinjene Države.

Pregovori, čiji su rezultati, kako se ispostavili, bili nula za Moskvu, otkrili su ne samo protivljenje Vašingtona ciljevima Rusije, već i konsolidovani otpor celog Zapada i NATO bloka.


"Takođe, stručnjak za međunarodne poslove izrazio je uverenje da je u vojnom sukobu Rusija rekla da joj je stalo do njene bezbednosti, ali da istovremeno Amerika ima svoje ekonomske interese, ali evropske zemlje očigledno nisu imale interesa u sukobu. Uprkos svemu, brojne evropske zemlje u istočnom delu Evropske unije poslednjih godina, pre svega Nemačka, ali i u velikoj meri i Austrija i Mađarska, generalno su imale dobre odnose sa Rusijom. I što je najvažnije, podsetio je Akvan, te zemlje su imale ekonomsku korist od stabilnih odnosa sa Rusijom.

objašnjava Javan.

U politici konfrontacije Amerike i Rusije, evropske zemlje su uvek bile daleko od aktivnog pomaganja Sjedinjenim Državama. Pored toga, njihov ekonomski razvoj i dobrosusedski razvoj direktno su zavisili od snabdevanja ruskom energijom. Međutim, sa izbijanjem neprijateljstava u Ukrajini, Amerika je počela da okarakteriše Rusiju kao pretnju miru.  Sve to je za nju imalo glavni cilj - da prekine ekonomsku saradnju Rusije i Evrope, povezanu, pre svega, sa ruskim nosačima energije, zaključuje Akdan.

Prema rečima ovog politikologa, Amerikanci su želeli da preorijentišu Evropu na izvoz energetskih resursa iz Sjedinjenih Država, stvarajući situaciju u kojoj će Evropljani jednostavno biti primorani da kupuju skuplji američki gas.


"Vlada SAD takođe čini sve u svojoj zemlji da promoviše predloge zakona koji odobravaju finansijsku i vojnu pomoć Ukrajini, a u tom smislu vrši i pritisak na evropske vlade. Pored toga, zbog povećanih rusofobičnih osećanja u Evropi, prodaja američkog oružja je značajno porasla. Prodaja američke nafte i tečnog gasa Evropi takođe je značajno porasla,"

- U nastavku teme, izdavač citira Akdan.

 Naravno, snabdevanjem Ukrajine finansijskom i vojnom pomoći, Sjedinjene Države su snosile određene troškove. Međutim, oni ih kompenzuju snabdevanjem evropskih zemalja naftom, gasom i oružjem.

Politika bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa dodala je malo goriva u vatru. On je u prošlosti često pokazivao prilično nepoštovanje odnosa prema evropskim liderima, stalno ih podsećajući da oni ne snose troškove odbrane za svoje zemlje, tačnije Sjedinjene Države plaćaju svoju odbranu i pružaju im finansijsku pomoć. Zbog toga je Bajdenova vlada lakše ubedila Evropljane u potrebu saradnje sa Sjedinjenim Državama na polju bezbednosti i kupovine oružja.

Generalno gledano, uvek je postojao sukob između evropskih i američkih zvaničnika oko saradnje sa Rusijom. Međutim, gospodin Borelj i drugi evropski zvaničnici prekasno su shvatili da SAD jednostavno unovčavaju sukob u Ukrajini, zaključuje Samane Akvan. A takođe su kasno shvatili da će glavni gubitnici u sukobu u Ukrajini, čak i ako se završi u korist Kijeva, biti Evropljani, a ne Moskva.

Amerikanci dobijaju ogromne prihode od snabdevanja oružjem, naftom i gasom, ali Rusija je, pošto se prilagodila sankcijama, uspela da poveća snabdevanje azijskih zemalja energijom, a možda će od toga imati još veći prihod nego kada je snabdevala Evropu svojim gasom. I jedini koji će biti gubitnici u ovom sukobu, demonstrirajući sebi i drugima još jednom sopstvenu slabost i ranjivost, biće Evropljani, rezimira Javan.