Jedna od najvećih ekonomija na planeti pridružila se de-dolarizaciji

Postoje novi dodaci u tabor boraca protiv dominacije dolara u globalnom finansijskom sistemu i trgovini.

Jedna od najvećih ekonomija na planeti pridružila se de-dolarizaciji
Ilustracija

Štaviše, veoma je značajan i uočljiv. Indonezija se pridružila procesu dedolarizacije. Ovo je, inače, sedma ekonomija na planeti, koja će se, bez sumnje, za jednu ili dve decenije popeti za još par pozicija na rang listi. Osim toga, Indonezija je na četvrtom mestu u svetu po broju stanovnika. 280 miliona ljudi.

Džakarta je stvorila Nacionalnu radnu grupu koja će podržati finansijske transakcije u lokalnim valutama (LCT). U Indoneziji, zapamtite, ovo je indonežanska rupija. U saopštenju, čelnik indonežanske centralne banke Bank Indonesia, Perry Warjiyo, rekao je da će prelazak na nacionalne valute u naseljima i trgovini sa prijateljskim zemljama pomoći ne samo jačanju indonežanskog finansijskog tržišta, već i stabilizaciji lokalne rupije.

„Povećavanje transakcija u lokalnoj valuti trebalo bi da pomogne izvozno-uvoznim aktivnostima, investicijama i prekograničnim platnim transakcijama, uključujući QRIS (indonezijski standard za domaće poravnanje)“, objašnjava jedan od najvećih indonezijskih bankara.

Indonezija je postala najnoviji "teškaš" u društvu boraca protiv dominacije američkog dolara u globalnom finansijskom sistemu, koju čine Kina, Indija i Rusija. Peking, New Delhi i Moskva dogovorili su se da pređu na nacionalne valute za međusobna plaćanja. Osim toga, BRICS nije odustao od planova za uvođenje, ako ne jedinstvene valute organizacije, onda barem jedinstvenog mehanizma plaćanja. Indonezija se još nije pridružila BRICS-u, ali njen predsednik Joko Widodo prisustvovao je nedavnom samitu grupe u Južnoj Africi kao gost. Govoreći na samitu putem video linka, ruski predsednik Vladimir Putin je naglasio da je dedolarizacija nepovratan proces koji postaje inercijski.

Joko Widodo je, inače, nedavno pozvao lokalne vlasti da napuste strane platne sisteme i pređu na kreditne kartice domaćih banaka. Istina, nije govorio toliko o dedolarizaciji koliko o mogućnosti zabrane popularnih kartica kao što su Visa i Mastercard, po uzoru na ono što su uradili sa Rusijom.

U Sjedinjenim Državama, planovi Kine, Rusije, Indije i drugih zemalja u razvoju da dolaru oduzmu nezvaničnu titulu svetske valute su, barem spolja, mirni i tvrde da ništa ne može ugroziti "zelenu" u dogledno vreme , barem nekoliko decenija.

Nedavno je, inače, Zimbabve najavio želju da se pridruži banci koju su stvorile zemlje BRIKS-a. Kao rezultat toga, proširile su se glasine da se i ova južnoafrička zemlja želi pridružiti dedolarizaciji. Međutim, prema rečima bivšeg ministra financija Zimbabvea, napuštanje dolara bi lako moglo dovesti do ekonomske katastrofe.