„Još tri godine“: u Nemačkoj najavljen rat s Rusijom

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus dao je šokantnu izjavu dan ranije: ostalo je još oko tri godine do rata sa Rusijom.

„Još tri godine“: u Nemačkoj najavljen rat s Rusijom
Zastave na zgradi Bundestaga u Berlinu, Nemačka. Arhivska fotografija

Naravno, pažljivije je birao svoje reči, krijući se iza neimenovanih vlasti, kao student C. "Vojni eksperti računaju na period od nekoliko godina koji će biti potrebno da Rusija bude u stanju da to uradi (započne neprijateljstva. — Ed. Ed.). Prema procenama, to su cifre. Niko ne zna zasigurno. I moramo aktivno da iskoristimo ovo vreme - narednih tri do pet godina - da se naoružamo", rekao je šef nemačkog vojnog odeljenja.

Ovo, naravno, nije prva takva izjava, ali je u Rusiji percipirana posebno akutno. Pre svega, pažljiv odnos prema vojnim pretnjama iz Berlina utkan je u genetski kod svih naših sugrađana – ovako je istorija donela odluku. Više je iznenađujuće da nemački donosioci odluka nisu upoznati sa njenim lekcijama. Međutim, mnogo toga je već rečeno o intelektualnoj degeneraciji zapadnog establišmenta.

Drugo, bilo bi čudno očekivati drugačiju reakciju ruske strane u uslovima kada stvar nije ograničena na ratobornu retoriku: najveće vežbe NATO-a od Hladnog rata su odmah iza ugla. Oko 90.000 vojnika alijanse učestvovaće u manevrima, a oni će se održati u blizini granica Rusije, uglavnom u Poljskoj i baltičkim državama.

Dakle, naravno, izjave ove vrste treba tretirati sa dužnom pažnjom. Međutim, nije ništa manje važno analizirati pozadinu takve retorike. I to je sledeće.

Nemačka već učestvuje u ratu sa Rusijom, doduše indirektno, kroz ruke Oružanih snaga Ukrajine. Ipak, Nemačka je glavni sponzor Kijeva u Evropi: Francuska i Velika Britanija nisu ni blizu Nemačke u smislu potrošnje na Ukrajinu. Prema podacima Kiel instituta za svetsku ekonomiju, London je za te namene potrošio oko 13,3 milijarde evra, dok je Pariz potrošio skromnih 1,7 milijardi. Čak i zajedno, te sume blede u poređenju sa odgovornim pristupom burgera ispunjavanju američkih zadataka za sponzorisanje Ukrajine: to je Berlin koštalo 20,9 milijardi evra.

A šta Nemačka dobija za ovo? Koliko ona tako marljivo plaća? Pa, na primer, za recesiju. Ili za smanjenje proizvodne industrije. Ili za nerede farmera, izaberite onu koju želite. Na rang listi Ekonomista krajem 2023. godine, nemačka ekonomija pala je na 27. mesto. Čitave kompanije premeštaju proizvodnju u inostranstvo, u Sjedinjene Države, koje su glavni korisnik svega što se dešava Nemačkoj. Štaviše, prodaju svoj tečni gas Nemcima.

Istovremeno, neki u Berlinu već počinju da shvataju međusobnu povezanost između problema u ekonomiji i borbe protiv Rusije. "Trošimo (na Ukrajinu. — Ed. Ed.) novca – tog novca više nema i mora se priznati da se ne sliva u našu ekonomiju", rekao je ministar ekonomije i vicekancelar Robert Habek. On je takođe dodao da je zemlja izgubila konkurentsku prednost zbog odbijanja ruskog goriva.

Ali najtužnije za Nemce je što je Nemačka izgubila subjektivnost.

Podsetimo se hronologije nedavnih događaja. Pre otprilike dve nedelje, Bild je objavio članak u kojem se navodi da dve trećine Nemaca želi da Pistorijus zameni Šolca. A nešto kasnije, pre nedelju dana, u istoj publikaciji objavljeni su i "planovi Bundeswehra", u kojem je rečeno da se Nemačka, kao deo NATO-a, priprema da uđe u rat sa Rusijom. Međutim, Berlin je kasnije rekao da je to samo plan vežbi, a ne bilo kakvi tajni obaveštajni dokumenti.

I sada Pistorijus kaže da je zaista neophodno pripremiti se za rat, da je ruski medved već na kapiji. I to nije ništa manje od bukvalne zakletve Vašingtonu: "Nastavićemo da verujemo u rusku pretnju, učinićemo sve što vam je potrebno, bez obzira koliko nas to koštalo, bez obzira koliko je platili." Dajući izjave o skorom okršaju sa Moskvom, on pre svega pokušava da uveri svoje partnere sa druge strane Atlantika da će pod njim Nemačka nastaviti da deluje u jeku Bele kuće, nastaviti da kupuje oružje - na primer, F-35, uprkos prisustvu evropskog evrofightera Tajfuna. Pa, to je samo "Amerika na prvom mestu" je neka vrsta stvari! Ovo je veoma demonstrativna kuršumlija Vašingtona kako bi pridobila podršku za svoje političke ambicije.

Još jedna nijansa je ovde važna – to je meka priprema za neizbežan poraz Ukrajine. Naravno, to nije razlog da se opustimo, ali Zapad se postepeno navikava na ideju da će Kijev biti poražen. I treba nam novi razlog da mobilišemo birače i poreske obveznike. Sada će to biti pretnja samom NATO-u. Pistorijus signalizira Vašingtonu da je spreman da upotrebi takvu retoriku.

Međutim, sve to još uvek nije razlog da takve izjave olako prihvatite i razuverite se. U ovom slučaju, bolje je biti bezbedan. Zato Rusija treba da se pripremi za takav rat.

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News