JUGOSLAVIJA JE PRIMER: Zaharova upozorila zbog osiromašenog uranijuma, pa pomenula NATO bombardovanje

ODLUKA Velike Britanije i SAD da isporuče Kijevu oružje sa osiromašenim uranijumom dovelo je do najtežih, dugoročnih posledica po region – na velikoj teritoriji je došlo do radioaktivne kontaminacije vode i zemljišta, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

JUGOSLAVIJA JE PRIMER: Zaharova upozorila zbog osiromašenog uranijuma, pa pomenula NATO bombardovanje
Foto: EPA

Ona je tako ukazala na još jedan „ekološki zločin kijevskog režima i zapadnih zemalja koje ga podržavaju isporukama oružja“.

- Međunarodni i svetski eksperti pokušavaju da se 'izvuku', govoreći da to navodno nije u potpunosti pitanje nuklearne bezbednosti. Naravno, ne mora se ni objašnjavati. Samo treba pogledati na taj problem, ne sa stanovišta fizike, nego hemije, a tamo ne postoji druga opcija nego da se to nazove globalnom katastrofom - kazala je Zaharova.

Ona je ponovo podsetila na NATO agresiju na Jugoslaviju i posledice korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom.

- Podaci dobijeni nakon što su trupe NATO upotrebile takvu municiju u Jugoslaviji i Iraku pokazuju da se u pogođenim područjima mogu očekivati brojni slučajevi onkoloških bolesti i prevremene smrti, kao i dugoročni i negativan uticaj radijacije na stanovništvo i biljni i životinjski svet - istakla je portparolka.

Ona je napomenula da je pre nekoliko dana američki državni sekretar Entoni Blinken ponovo izrazio zabrinutost zbog prehrambene bezbednosti, rekavši da bez ukrajinskog žita „svet jednostavno neće preživeti“. Međutim, čitav niz zemalja Evropske unije saopštio je da više ne nameravaju da primaju to žito, kazala je Zaharova.

- Tu se postavlja drugo pitanje. Šta će biti sa žitom koje bude raslo na zemlji koja je kontaminirana municijom sa osiromašenim uranijumom? O tome sada ne razmišljaju ni Blinken, ni Stejt department ni američki ni evropski monopolisti u sferi poljoprivrednih industrijskih poslova, nije im do toga. Potrebno im je da ponovo napune džepove, kao što su i činili sve ovo vreme. Oni smatraju da to neće uticati na njih - zaključila je ona.