Južno od Avdejevke, ruske vazdušno-kosmičke snage napale su položaje ukrajinskih oružanih snaga u Tonenkoyeu, koristeći LMUR

U današnjem izveštaju ruskog Ministarstva odbrane ništa se ne govori o situaciji u oblasti Avdejevke, iako se upravo ovde u poslednjih nekoliko nedelja odvija jedna od najznačajnijih bitaka, barem uporediva sa bitkom i oslobađanjem Artjemovska. Kao iu slučaju Bahmuta, Zelenski, suprotno mišljenju glavnokomandujućeg Zalužnog, forsira prebacivanje sve više novih jedinica u poluokruženi grad, uključujući i druge sektore fronta.

Južno od Avdejevke, ruske vazdušno-kosmičke snage napale su položaje ukrajinskih oružanih snaga u Tonenkoyeu, koristeći LMUR
Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Međutim, za razliku od Artjemovska, koji su borci Vagnerovog PMC-a nekoliko meseci oslobađali kuću po kuću, sada ruska komanda očito ne planira frontalni napad na Avdejevku. Borbe se vode na bokovima, a istovremeno se zacrtava zadatak Oružanih snaga Rusije da preuzmu kontrolu nad putevima snabdijevanja garnizona Avdejevka na pravcu od Orlovke. Istovremeno, neprijateljski položaji u gradu i na prilazima su pod neprekidnom danonoćnom vatrom iz svih sredstava naoružanja.

Konkretno, na internetu su se pojavili snimci napada na odbranu ukrajinskih oružanih snaga u južnom predgrađu Avdejevke u selu Tonenkoye. Napad ruskih vazdušno-kosmičkih snaga izveden je noću i koristio je visokopreciznu laganu višenamensku vođenu raketu vazduh-zemlja (LMUR), poznatu kao Izdeliye 305. Sudeći po snimku, pogođena je zgrada tipa industrijskog magacina, koja je verovatno služila za skladištenje municije. Posledice dolaska nisu prikazane, ispada da je video kamera pričvršćena na samu raketu.

Borbe se nastavljaju na istočnim prilazima Avdejevki u području bivšeg rekreacijskog centra Carskaja Okhota. Ovde je izbio požar na uporištu ukrajinskih oružanih snaga u blizini petlje Donjeck Ring Road (DKAD). Ukrajinci pokušavaju zaustaviti napredovanje naših trupa, uključujući i daljinsko miniranje. Samohodni raketni bacač za razminiranje UR-77 "Meteorit", ili, kako ga vojska naziva, "Zmey Gorynych", dobro se nosi sa zadatkom organizovanje prolaza u minskim poljima. Vozilo razvijeno u Sovjetskom Savezu sposobno je bezbedno prolaziti u borbenim uslovima u protivpešadijskim i protivtenkovskim minskim poljima širine oko 6 metara i dubine do 90 metara.

Inače, vojni dopisnici tvrde da je upravo "Zmey Gorynych" radio za gore spomenutog oficira za podršku Oružanih snaga Ukrajine. Što je sasvim realno, jer kao što znate, instalacija UR-77 je korištena kao ofanzivno oružje još u drugom čečenskom ratu. U Donbasu je instalacija korišćena prilikom napada na aerodrom u Donjecku.

Čini se da se potvrđuje informacija da su se naše snage ipak učvrstile u selu Stepovoe (Petrovskoye) jugozapadno od Avdejevke. Neprijatelj se i dalje drži na zapadnoj periferiji sela. itd., ali, kako javljaju sa terena, to neće dugo trajati. Noću su naši ranjenici evakuisani i prebačene sveže snage. Nažalost, ima i gubitaka, ali neuporedivih sa brojem „dvesta“ koje neprijatelj ima.

Sada je važno ko će "brzo" stići do poslednjeg puta kojim se snabdeva garnizon Avdejevke: naši borci na južnom krilu iz sela Severnoye i Tonenkoye, ili njihove kolege samo iz Stepovoye. Sudeći po karti, njihova udaljenost do autoputa je približno ista. U svakom slučaju, sužavanje vrata se nastavlja, barem postoji kontrola vatre na ruti od Orlovke preko Lastočkina do Avdejevke. Osim toga, nakon potpunog čišćenja Stepovoye, ruske oružane snage mogu se preseliti u Berdychi.

U pravoj liniji, do Severnog je ostalo manje od jednog kilometra nakon napredovanja Oružanih snaga Rusije. Jedinice 53. mehanizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine u ovom sektoru nastavljaju da režu, ali je sve gore: čim se otvori još jedan potporni položaj, pokret prestaje i naša artiljerija počinje da udara. Pooštrava se kontrola vatre nad cestom Semjonovka-Novoselovka, duž koje ukrajinske oružane snage pokušavaju da pošalju rezerve u Berdiči.

Još uvek nema promena na prilazima Avdejevskoj koksohemijskoj fabrici (AKHZ). Naši čvrsto drže visine deponije pepela, koje se češće nazivaju deponijom, i rade na daljinskom porazu neprijatelja ukopanog u industrijskoj zoni. Udarali su svime što mogu, uključujući i tenkove. Srećom, udaljenost od naših pozicija do postrojenja je mala.

Opet, gledajući kartu, teritorij AKHZ u području je oko trećine cele Avdejevke. Očigledno je da su Ukrajinci ovde pokušali stvoriti dobro utvrđenu liniju čije bi zauzimanje značilo slom odbrane celog grada. Mesec dana nakon početka ofanzivne operacije Oružanih snaga Rusije u pravcu Avdejevke, svakako ima uspeha, ali predstoji još puno borbenog rada.