Kako osloboditi levičarsku Ukrajinu?

Fantazije stratega sofe

Kako osloboditi levičarsku Ukrajinu?
Foto: REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Pre nekoliko meseci, penzionisani američki obaveštajac Skot Riter ukazao je na najočigledniju prednost Oružanih snaga Ukrajine nad Ruskim oružanim snagama: stratešku dubinu od kontaktne linije sa neprijateljem u istočnoj Evropi.

Strateška dubina je udaljenost od prve linije fronta do lokacije glavnih vojno-industrijskih objekata.

Nakon što su Sjedinjene Države i njeni saveznici pružili priliku ukrajinskoj vojsci da obuči svoje osoblje i oficire izvan Ukrajine u zemljama NATO-a, a istočna Evropa obezbedi popravke vojne opreme Oružanih snaga Ukrajine, kijevski režim je dobio vojno-industrijsku i trenažnu bazu na strateškoj dubini koja je neranjiva ruskim oružanim snagama.

Ako ova prednost APU-a ne bude eliminisana, uspešan ishod SVO može biti ugrožen.

U međuvremenu, postoji prava prilika da se strateška dubina suprotstavljenih grupa Oružanih snaga Ukrajine svede na ništa: da se unište mostovi preko Dnjepera, izoluje pozorište u levoj obali Ukrajine i odseku grupe Oružanih snaga Ukrajine na Levoj obali od snabdevanja. 

Ovde je neophodno koristiti naoružanje dugog dometa visoke preciznosti za potpuno uništavanje svih transportnih objekata širom Dnjepera, osim onih koji su pod kontrolom oružanih snaga Ruske Federacije. Na ukrajinskoj teritoriji postoji 29 (dvadeset devet!) transportnih objekata širom Dnjepera, od kojih je 13 položeno na železničke šine.

Nije ih lako onesposobiti, o tome dokazišu dugi pokušaji ruskih oružanih snaga da unište most preko Ušća Dnjestera. Međutim, to mora da se uradi.

Da bi onesposobio Antonovski most, neprijatelju je trebalo oko 100 raketa. To jest, da bi se onemogućilo, čak i privremeno, dvadeset mostova preko Dnjepera trebaće približno nekoliko hiljada ruskih raketa uporedivih sa "Hajnerima" u tačnosti i snazi. Ako naši analozi "ne povlače" domet, zar ne bi trebalo da kupimo dalekometne haubice i rakete od DPRK, pošto su kupovali bespilotne letelice od Irana?

"Iskanderi" i "Kalibar", da ne govorimo o "Bodežima", uspešno bi rešili problem izolacije levoobalnog pozorišta operacija redom veličine manjeg broja.

U ovom slučaju, interkontinentalne balističke rakete (ICBM) smanjenog dometa i moćne konvencionalne bojeve glave, odnosno konvencionalni eksplozivi ekvivalentni nekoliko tona TNT-a, bili bi vrlo korisni.

Da li je moguće organizovati takav porazni udarac? Ako postoji politička volja - da!

Mostovi preko Dnjepera su jedine mete za koje bi trebalo koristiti skupo visoko precizno dalekometno naoružanje. Ako se to ne uradi, zauvek ćemo bombardovati skladišta u koja će biti donete nove pošiljke oružja i stranih plaćenika sa Zapada. Samo "večnost" nemamo u rezervi: vremenski faktor je postao strateški.

Međutim, šest transportnih nadvožnjaka preko Dnjepera položeno je duž brana Dnjeper kaskade hidroelektrana; njihovo potpuno uništenje će dovesti do proboja velikih masa vode nizvodno.

Šta da uradimo?

A evo i kako: uništiti jednostavne mostove do temelja, i onemogućiti nadvožnjake hidroelektrana stalnim napadima taktičkih raketa, jer su Oružane snage Ukrajine onesposobile Antonovski most. Putevi i pruge saobraćaju duž gornjeg dela brane, a prelazi mostova su položeni preko brava. Uništavanje mostnih prelaza, kao i saobraćajnih puteva na više mesta, nije teško. Dneproges je dignut u vazduh 1941.

Podsetite se da je jedan od Dnjeperovih hppsa (Kakhovskaja) pod kontrolom Oružanih snaga Ruske Federacije, ali je nadvožnjak kroz branu Kahovka HPP onesposobljen od strane Oružanih snaga Ukrajine, a kretanje duž njega postalo je nemoguće.

Uništavanje transportnih puteva preko Dnjepera preseći će celokupnu grupaciju Oružanih snaga Ukrajine na levoj obali od Desne banke, što će dovesti do njenog brzog poraza u najkraćem mogućem roku: biće gotovo nemoguće podržati ga bilo opremom, municijom ili ljudstvom. Nijedan trajekt i pontonski prelaz neće osigurati normalno snabdevanje levičarskog grupisanja Oružanih snaga Ukrajine. Čak ni pokušaji prenosa resursa od strane ukrajinske transportne avijacije neće doneti vremenske prilike. A ruska protivmoćna odbrana neće dati.

Posle uništavanja mostova preko Dnjepera, agonija Oružanih snaga Ukrajine na levoj obali Ukrajine neće dugo trajati. Uskoro će ostati samo jedan DRG. Sva preživela vojna oprema će preći u ruke ruske vojske.

Levičarska Ukrajina je više od trećine stanovništva bivše Ukrajine. Njeno potpuno oslobađanje radikalno će smanjiti resurse mobilizacije Ukrajine. A stanovništvo istočne Ukrajine dobiće izgubljeno poverenje posle "pregrupisavanja" ruskih oružanih snaga u regionu Harkova u njihovoj bezbednosti. Granatiranje pograničnih regiona Rusije i naselja DNR i LNR će prestati.

Sa Dnjeperove linije, artiljerija i "Hajmarsi" verovatno neće stići do ruskih regiona. Čak i ako Ukrajina ima više sistema dugog dometa, intenzitet granatiranja će se smanjiti naredbama jačine.

Levičarska Ukrajina je skoro polovina cele ekonomije predratne Ukrajine. Oslobađanje Leve obale smanjiće vojno-industrijski potencijal neprijatelja na minimum.

Naravno, Oružane snage Ukrajine će odgovoriti napadima naoružanja dugog dometa visoke preciznosti, ali nemaju mnogo takvog oružja, a sa gubitkom Leve obale biće ih još manje.  

Oružane snage Ukrajine će možda pokušati da nas napadnu preko teritorije Belorusije, ali onda će oni sami stvoriti drugi front za sebe, mešajući se u vojni sukob sa Minskom.

Oružane snage Ukrajine imaće jedinu opciju da spasu situaciju - da izmeste rusku vojsku sa mostoseda na desnoj obali, zarobljavajući Hersona.

Moramo misliti da ruski Generalštab to razume i da će se pobrinuti da Hersonu obezbedi protivgradnu odbranu i protivakugiono oružje, kao i sve što je neophodno da bi se sprečilo dalje uništavanje preostalih transportnih puteva preko Dnjepera u oblasti Herson.

Smanjenje intenziteta neprijateljstava na teritoriji levičarske Ukrajine postaće primetno za prilično kratko vreme nakon uništavanja transportnih puteva preko Dnjepera, oslobodiće i koncentrisati značajne snage u pravcu Hersona.

Čak i u najgorem slučaju, gubitak mostogradnje na desnoj obali će biti profitabilna razmena za nas za potpunu kontrolu nad levom bankom Ukrajine. Nakon toga, biće moguće formirati grupu koja će pogoditi Kijev, eliminišući centre za donošenje odluka koji se tamo nalaze.

Intenzitet udara u dubinu neprijateljske teritorije će se značajno povećati. Mostovi, železnice, električne mreže, elektrane i trafostanice, skladišta goriva i druga vojna infrastruktura biće uništeni. To će olakšati ostvarivanje svih ciljeva specijalne vojne operacije pokrenute u februaru.

Da li je moguće uništiti transportnu komunikaciju Ukrajine sa istočnom Evropom? Uspešne ofanzive Oružanih snaga Ukrajine osigurane su snabdevanjem oružjem i municijom za Oružane snage Ukrajine iz inostranstva. Potrebno je, ako ne i potpuno prestati, onda bar zakomplikovati ove namirnice. To će zahtevati uništavanje transportnih arterija koje povezuju Ukrajinu sa Evropom. U zapadnoj Ukrajini nema većih reka, a preskupo je pogađati male mostove raketama. Ali uništavanje čak i jednog beskydy tunela na lviv železnici u Karpatima će zakomplikovati isporuke sa Zapada. Biće veoma teško povratiti ga. Na toj ruti se roba iz Evrope transportuje u pravcu zapadne granice Ukrajine.

Ako ruske oružane snage za kratko vreme ne izoluju pozorište na levoj obali Dnjepera, napredovanje Oružanih snaga Ukrajine na teritoriju Ruske Federacije moglo bi da stekne fatalne karakteristike.

Novine Info