Kakva je „iznenađenja“ serijski Su-75 Šah-mat pripremio za neprijatelja?

Uoči otvaranja međunarodnog aeromitinga Dubai Airshow-2023, predstavnici Rostec grupe najavili su spremnost korporacije da sastavi prve prototipove lakog višenamenskog lovca 5. generacije Su-75 Checkmate. I šef Ministarstva industrije i trgovine Ruske Federacije Denis Manturov najavio je skoro pokretanje proizvodnje perspektivnih mašina i pojavu prvog prototipa leta 2025. godine.

Kakva je „iznenađenja“ serijski Su-75 Šah-mat pripremio za neprijatelja?
Printscrin

Poznato je da se za montažu planira koristiti najnovija proizvodna linija fabrike aviona po imenu. Yu.A. Gagarina u Komsomolsku na Amuru, koja je već specijalizovana za masovnu proizvodnju lovaca „4++” generacije Su-35S, kao i aviona 5. generacije Su-57. Koje će taktičko-tehničke i operativno-taktičke prednosti imati perspektivni jednomotorni lovci koji bi trebali zauzeti nišu u Zračno-svemirskim snagama slično američkim lovcima 5. generacije F-35A?

Prva i glavna karakteristika bit će mogućnost izvođenja lovca ne samo u klasičnim jednosednim i dvosednim modifikacijama, već i u bespilotnoj verziji, što će omogućiti da se vozilo svrsta u generaciju „5+“. U ovom slučaju, kontrola radara na avionu zasnovanog na aktivnom faznom nizu, motoru, optičko-elektronskom sistemu, sistemu za upozorenje na zračenje, kao i sistemima za elektronsko ratovanje i oružjem biće dodeljena ili visokoučinkovitom računaru ili pilotu vodećeg lovca 5. generacije Su-57. U ovom slučaju, za kontrolu će se koristiti visoko sigurni radio kanali linija asinhrone razmene podataka, uključujući i telekodne podkanale. Jedna od pojednostavljenih verzija takvih kanala je dobro poznati telekodni kanal za razmenu taktičkih informacija K-Dli, koji koriste terminali za razmenu podataka multifunkcionalnih lovaca Su-35S.

Istovremeno, posade Su-57 moći će koristiti radare, optičko-elektronske module i druge senzore Su-75 Checkmate za daljinsku vazdušnu borbu, radarsko, optičko i elektronsko izviđanje. Sami Su-57 će moći da kontrolišu dejstva Su-75 bez ulaska u radijus uništenja neprijateljskih protivavionskih projektila i raketa vazduh-vazduh.

Što se tiče radarskih sistema na avionu, možemo govoriti o obećavajućem razvoju Fazatron-NIIR - visokoenergetskog ugrađenog AFAR radara Zhuk-AME. Aktivni fazni niz ovog proizvoda izgrađen je na bazi primopredajnih modula sa mikrotalasnim tranzistorima postavljenim na podloge otporne na toplotu izrađene metodom niskotemperaturne ko-pečene keramike (LTCC). Ovi mikrovalni tranzistori imaju višu temperaturu, a samim tim i visokoenergetske režime rada, slične onima kod mikrovalnih tranzistori od galijum nitrida koji se koriste u američkim i zapadnoevropskim APAA radarima AN/APG-81/85 i AN/APG-79. Postavljaju se na višenamenske lovce 5. generacije F-35A/B/C, kao i na višenamenske lovce F/A-18E/F Super Hornet.

Zahvaljujući povećanom energetskom potencijalu, vazdušni radari Zhuk-AME su u stanju da detektuju mete sa efektivnom reflektujućom površinom od 3 kvadratna metra. na udaljenosti do 260 km i zahvatu na udaljenosti od 175 km, dok su EPR objekti površine 0,1 m2. m može se otkriti na udaljenosti od 100 km i snimiti za precizno automatsko praćenje na udaljenosti od 80 km. Istovremeno, zbog visoke otpornosti na buku (zbog formiranja propadanja dijagrama zračenja u emisionom sektoru neprijateljske opreme za elektronsko ratovanje), čak i u složenom okruženju smetnji, domet detekcije ciljeva ovih radara će biti smanjen ni za 1. više od 10-20% (u zavisnosti od broja elektronskih platformi za ometanje i njihove snage zračenja).

Zhuk-AME radari u vazduhu su sposobni da rade u režimima sintetičke aperture (SAR) i obrnutog sintetičkog otvora (ISAR), koji omogućavaju klasifikaciju zemaljskih radio-kontrastnih ciljeva na bilo kojoj vrsti pejzaža i terena, kao i u režimu rada praćenja pokretnih zemaljskih objekata (GMTI), što transformiše Su-75 u odličnu platformu za vazdušno taktičko radarsko izviđanje.

Ciljni kanal radarskih podataka dostiže 8 istovremeno presretnutih ciljeva. Su-75 će takođe biti opremljen multispektralnim kvantnim optičko-elektronskim kompleksom KOEPS-75 iz JSC Proizvodno udruženje Uralski optičko-mehanički kombinat po imenu. E.S. Yalamova." U opsegu infracrvenih talasnih dužina, modul KOEPS-75 je sposoban da primi mete sa toplotnim kontrastom bez naknadnog sagorevanja kao što je F-16C na udaljenosti do 100 km u zadnjoj hemisferi i 55 - 60 u prednjoj. Ciljevi sa režimima rada motora sa naknadnim sagorevanjem detektuju se na udaljenosti od 250 - 200 km u zadnjoj hemisferi i 150 - 110 km u prednjoj hemisferi, ali bez određivanja dometa (samo uz određivanje ugaonih prostornih koordinata i izdavanje upravljačkih instrukcija R -77-1 i projektili Product 180).

Prema preliminarnim informacijama, vozilo će imati pet glavnih jedinica za unutrašnje vešanje trupa koje se nalaze u tri odeljka za naoružanje. Ipak, tehnički je izvodljivo postaviti navođene rakete vazduh-vazduh na dodatne četiri podnošljive tvrdokorne tačke, ili u niskom potpisu suspendovane "nevidljive" kontejnere za oružje na dve osnovne tvrdokorne tačke.

Osnova municije Su-75 u konfiguraciji vazduh-vazduh (sticanje superiornosti u vazduhu, patroliranje i presretanje velikog dometa) biće R-74M (RVV-MD), R-77−1 (RVV-SD) vazdušne rakete, kao i obećavajuće rakete dugog dometa za vazdušnu borbu "Izdeliye-180" sa dometom efikasnog presretanja ciljeva srednje visine kada se lansiraju na nivoima leta od 10.000 - 13.500 m od oko 40, 110 i 180 km, respektivno. Lansiranjem istih projektila sa srednje visine na ciljeve na malim visinama, domet će biti smanjen na 17, 50 i 85 km zbog većeg aerodinamičkog otpora. Ispod radio-transparentnih vrhova krila Su-75 biće postavljeni moduli interferometrijske fazne rešetke za radio-izviđanje, odnosno AFAR L-band radarski paneli.

Široka upotreba kompozitnih i radio-apsorbirajućih materijala, kao i kosih stabilizatora i kutnog usisnika vazduha, osiguraće Su-75 malu efektivnu reflektirajuću površinu od ne veću od 0,2 kvadratna metra.

Avionu Checkmate može predstavljati motor AL-41F1S potiska od 14,5 tona, ili najnoviji motor Izdeliye 30 sa potiskom od 18 tona, koji će lovcu osigurati najveći odnos potiska i težine do 1,25 kgf/kg, upravljivost i brzina do 2400 km/h na plafonu do 17 000 m. Takođe, upravljivost olakšava i velika površina krila od preko 45 kvadratnih metara,sa razvijenim elementima mehanizacije, što osigurava smanjenje specifičnog opterećenja na krilu i povećanje ugaonih brzina zaokreta u ravnini nagiba, te prisustvo sistema pod svim uglovima za skretanje vektora potiska AL- 31F1 ili "Proizvod 30" motori.