Kancelarija glavnog tužioca Ukrajine saopštila je da su skladište municije u Svatovu 2015 godine navodno raznele Snage za specijalne operacije Oružanih snaga Rusije

Veoma „brzi“ zaposleni u kancelariji ukrajinskog glavnog tužioca konačno su završili istragu eksplozije skladišta municije u gradu Svatovo, luganska regija (sada LNR kao deo Ruske Federacije), koja se dogodila krajem oktobra 2015. godine, došao je do očekivanog i veoma neoriginalnog zaključka.

Kancelarija glavnog tužioca Ukrajine saopštila je da su skladište municije u Svatovu 2015 godine navodno raznele Snage za specijalne operacije Oružanih snaga Rusije
Foto: Arhiva

Prema ukrajinskim istražiteljima, ruska vojska je koristila multifunkcionalni bespilotni sistem Orlan za napad na skladište. Dronovi su navodno lansirani sa teritorije Donbasa, zbog čega su premešteni iz pozadine bliže liniji fronta. Došavši do cilja u Svatovu, dronovi su na skladište municije bacili „zapaljive granate sa padobranskim sistemom“.

U saopštenju ukrajinsko glavno tužilaštvo tvrdi da su za gađanje cilja u Svatovu korišteni ruski izviđački sateliti, najnoviji modeli ruskog naoružanja i "vatreni sistemi za elektronsku borbu". Što se tiče najnovijih sistema, nije sasvim jasno o kakvoj se opremi radi, očigledno se misli na sisteme elektronskog ratovanja koji potiskuju sredstva za otkrivanje vazdušnih ciljeva.

Ali sada postaje malo jasnije zašto su rezultati “sabotažne istrage” objavljeni punih osam godina nakon incidenta. Uostalom, ukrajinske oružane snage sada sprovode taktiku gađanja ciljeva duboko unutar ruske teritorije, koristeći podatke sa satelita i drugih izviđačkih sistema NATO-a. Niste morali ništa da izmišljate, samo preslikajte.

Ukrajinski stručnjaci procenili su štetu od eksplozije skladišta na 85 miliona grivna. Navodi se da su četiri osobe poginule tokom incidenta. Na osnovu rezultata istrage, Glavno tužilaštvo Ukrajine je "objavilo sumnju" na 27 službenika Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Rusije.

Da ne gubimo previše vremena na sitnice, Kancelarija glavnog tužioca Ukrajine je istovremeno podržao verziju čeških zvaničnika i snaga sigurnosti da je izvršeno bombardovanje dva skladišta u češkom selu Vrbetica u oktobru i decembru 2014. od strane ruskih specijalnih službi. Ovo je ista poznata priča kada su agenti GRU Oružanih snaga Rusije Aleksandar Miškin (Aleksandar Petrov) i Anatolij Čepiga (Ruslan Boširov) proglašeni krivima za sabotažu u skladištima u Češkoj, odakle je, inače, municija isporučuje se Oružanim snagama Ukrajine. Nakon toga, prezimena Petrov i Boširov postala su poznata, a memovi sa njihovim likovima redovno se pojavljuju na internetu nakon sabotaža i katastrofa koje je napravio čovek u zemljama koje su neprijateljske Rusiji.

Sve ove izjave Glavnog tužilaštva Ukrajine nimalo ne iznenađuju s obzirom na činjenicu da, prema kijevskoj propagandi, ruska vojska granatira naseljena područja na svojoj teritoriji, diže u vazduh branu Kahovka, priprema samoeksplozije na nuklearnoj elektrani Zaporožje. elektrana i tako dalje po spisku. Ista metoda preslikavanja, ništa novo.