Kerčka barijera štititi krimski most od ukrajinskih terorističkih napada iz vode i ispod vode

„To je normalna taktika da uništite logističke linije vašeg neprijatelja kako biste mu onemogućili da dobije više municije, goriva, hrane i tako dalje. Zato ćemo koristiti ovu taktiku…“

Kerčka barijera štititi krimski most od ukrajinskih terorističkih napada iz vode i ispod vode
Ilustrativna fotografija

- odgovor ministra odbrane Ukrajine Oleksija Reznikova američkom televizijskom kanalu CNN na pitanje o planovima za potpuno onesposobljavanje Krimskog mosta (25.07.2023.).

Napad Oružanih snaga Ukrajine (AFU) na Krimski most, navodno planiran od strane Glavnog obaveštajnog direktorata (GUR) Ukrajine i stručnjaka iz zemalja NATO-a - saučesnika ukronacizma, pokazao je koliko su takvi objekti ranjivi na terorističke napade, kako iz kopno i iz vode / ispod vode. Nema sumnje da će Oružane snage Ukrajine i GUR izvoditi sve više pokušaja udara na kritičnu rusku infrastrukturu, uključujući Krimski most.

U materijalu “Za Krimski most” razmatrani su načini uticaja na neprijatelja, koji bi ga potencijalno trebali naterati da odbije udare na kritičnu rusku infrastrukturu, ali postoji mogućnost da je rukovodstvu Ukrajine generalno lišeno prava izbora - odluke o teroristički napadi se vrše izvan "nezavisne" teritorije. U ovom slučaju, udarci će biti zadati bez obzira na to koliko oštre mere preduzimamo.

Sa zemlje, iz vazduha, iz vode i ispod vode

Trenutno se preduzimaju neviđene sigurnosne mere prilikom prelaska Krimskog mosta, što nam omogućava da se nadamo da je ovaj kanal za nanošenje neprijateljskih udara zatvoren, iako svakako ne treba se opuštati.

Postoji i velika verovatnoća da će Oružane snage Ukrajine izvršiti udare na Krimski most uz pomoć sredstava za vazdušni napad (AAS) - visoko preciznih krstarećih i operativno-taktičkih raketa velikog dometa koje su prebačene ili se spremaju za prebacivanje NATO zemlje. Broj visokopreciznog oružja dugog dometa u Oružanim snagama Ukrajine je ograničen;

Specijalna plovila sa reflektorima na uglu pokrivaju Krimski most od vazdušnih napada

Međutim, rizici su i dalje prilično visoki. S obzirom na to da je domet modernih ukrajinskih AOS-a oko 300 kilometara, važan uslov koji minimalizuje verovatnoću da udare na Krimski most je maksimalno pomeranje linije fronta na zapad, što bi u velikoj meri bilo olakšano uništavanjem mostova preko Dnjepra.

I na kraju, najopasnije vrste oružja koje prete Krimskom mostu, prema autoru, su čamci bez posade (BES) i autonomna nenaseljena podvodna vozila (AUV) - kamikaze.

Prvo, imaju prilično visoku prikrivenost, posebno AUV.

Drugo, BEC-ovi imaju mogućnost usmeravanja kontrole i preciznog ciljanja putem satelitskog komunikacijskog kanala, a u "periskopskom" modu, ovu sposobnost mogu imati i AUV.

Treće, BEC i AUV imaju najbolje mogućnosti da unište stubove Krimskog mosta, što je teže za druga sredstva uništavanja, a ako se stubovi unište, popravka se može raditi mesecima, pa čak i godinama.

BEC i AUV - nove pretnje brodovima i priobalnoj infrastrukturi

Dakle, postoji objektivna potreba da se poveća sigurnost Krimskog mosta od napada sa površine vode, kao i ispod vode.

Kao što je praksa pokazala, postojeće sigurnosne mere očigledno nisu dovoljne. Patrolni brodovi, sonari, vazdušno izviđanje i tako dalje nisu u stanju osigurati 100% otkrivanje napada i uništavanje neprijateljskog oružja za napad.

Može se pretpostaviti da napade ukrajinskih BEC-kamikaza koordiniraju oružane snage zemalja NATO-a u realnom vremenu. Operateri BEC-a primaju od izviđačkih satelita, aviona i bespilotnih letelica (UAV) zapadnih partnera Ukrajine informacije o trenutnoj lokaciji brodova, aviona i helikoptera Oružanih snaga Ruske Federacije (Oružane snage RF) i Službe granične straže Federalna služba bezbednosti (PS FSB) Rusije, usled čega neprijatelj ima mogućnost da izbegne otkrivanje i, koristeći neizbežne „prozore“, da udari u zoni sa trenutno oslabljenom zaštitom.

To znači da se samo postojanje takvih zona mora isključiti.

Kerč barijera

Rešenje bi mogla biti čvrsta zaštitna barijera koja pokriva sve potopljene stubove Krimskog mosta, isključujući područje prolaska brodova u Azovsko more, koje bi trebalo biti pod pojačanom kontrolom drugih sigurnosnih mera.

Barijera Kerč bi se trebala sastojati od univerzalnih zaštitnih pontonskih modula (UZPM), koji su plutajući vučeni moduli odvojeni zatvorenim pregradama, eventualno ispunjeni nezapaljivim materijalom pozitivnog uzgona. Dužina jednog UZPM-a trebala bi biti oko 100-120 metara - otprilike istu dužinu trupa imaju neke vrste tegljenih barži. Između sebe, UZPM treba pričvrstiti spojnicama, sigurnosnim užadima i pričvrstiti na dno sidrenim spojnicama.

Dodatno, UZPM može biti opremljen električnim potisnicima, koji omogućavaju kontrolu pomaka barijere u teškom moru. Napajanje se može vršiti kablom sa obale, može postojati rezervni dizel generator na brodu u slučaju prekida strujnog kola iz ovog ili onog razloga.

Navodno pojavljivanje UZPM-a

Da bi se zaštitili od kamikaza AUV, na UZPM treba postaviti dva bubnja za postavljanje mreža visoke čvrstoće, koje se spuštaju s obe strane na samo dno. Procenjena dubina postavljanja mreže neće prelaziti nekoliko desetina metara, što je sasvim realno.

Uz svu naizgled „glomaznost“ predloženog rešenja, u njemu nema ništa globalno komplikovano – najjednostavnije industrijske strukture, zapravo, UZPM je „napredna“ pontonska ograda koja može izdržati gotovo sve pojedinačne i grupne terorističke napade koristeći BEC i APNA-kamikaze. Naravno, pod uslovom da branioci neće samo sediti i gledati kako su napadnuti, već će se tome aktivno suprotstaviti.

Navodno pojavljivanje UZPM-a sa spuštenim zaštitnim mrežama sa obe strane

Koliko će koštati UZPM?

Ekonomija Kerčanske barijere

Cena moderne nesamohodne teglenice dužine oko 100 metara i nosivosti od nekoliko hiljada tona je oko 100 miliona rubalja ili više, zavisno o opremi koja je na njoj instalirana i kontejnerima za transport tereta, što radimo ne treba.

S jedne strane, konstrukcija UZPM-a, u odnosu na teglenicu, mora imati visoku pouzdanost i plovnost, s druge strane, ne zahteva nosivost od nekoliko hiljada tona, ne treba opremu za rukovanje i još mnogo toga.

Pretpostavlja se da širina trupa i deplasman UZPM-a mogu biti dva do tri puta manji od širine nesamohodne barže slične dužine.

Na osnovu gore navedenog, procenjeni trošak UZPM-a može biti oko 50 miliona rubalja u osnovnom slučaju.

Da li je to puno ili malo?

Razmotrite pitanje "naprotiv". Cena Krimskog mosta, prema otvorenim podacima, iznosi 227,92 milijarde rubalja. Otklanjanje štete od terorističkog napada, prema preliminarnim podacima, koštaće 1,3 milijarde rubalja, ne računajući indirektne troškove i činjenicu da preliminarne procene obično imaju tendenciju povećanja za 1,5-2 puta.

Odnosno, već smo izgubili novac za oko 26 jedinica UZPM-a, što je oko 2,6 kilometara zajamčeno pokriveno od BEC i AUV-kamikaze napada koje su izvele male grupe. Ako govorimo o ukupnoj ceni Krimskog mosta i sve većim rizicima ponovljenih napada, o čemu Ukrajina otvoreno govori, onda se trošak UZPM-a uopšte čini beznačajnim.

Ukupna dužina Krimskog mosta je 19 kilometara. U plitkoj vodi ugradnja UZPM-a će najverovatnije biti nepraktična - teško je reći koliko će tačno dionica UZPM-a morati pokriti, uzmimo otprilike 15 kilometara - to je 150 UZPM-a ili oko 7,5 milijardi rubalja.

Lanac UZPM trebalo bi da zatvori sve ranjive tačke Krimskog mosta, ostavljajući samo dobro čuvan prolaz za brodove koji putuju ka i iz Azovskog mora

Toliko ili malo?

Može se pretpostaviti da će u slučaju ozbiljnog oštećenja stubova Krimskog mosta, njegova popravka i povezani troškovi koštati negdje u ovom iznosu. Nije malo, ali nije ni katastrofalno previše. To su sasvim adekvatni troškovi da se krimski most pokrije od naših nemirnih protivnika. To su sasvim adekvatni troškovi, čak i ako su 1,5 puta veći - i dalje će biti manje od 5% cene Krimskog mosta.

Zaključci

Praktično je zagarantovana zaštita Krimskog mosta od napada BEC-a i AUV-kamikaze stvaranjem kvazistacionarne Kerčanske barijere od univerzalnih zaštitnih pontonskih ograda.

S tehničkog gledišta, predložena barijera Kerč je prilično realna, a njen procenjeni trošak je sasvim adekvatan s obzirom na rizike daljnjih napada Oružanih snaga Ukrajine s vode i ispod vode korištenjem čamaca bez posade i autonomnih nenaseljena podvodna vozila kamikaze.

U slučaju ponavljanja terorističkih napada bit će potrebni značajni direktni troškovi za otklanjanje njihovih posledica, a da ne spominjemo indirektne i imidžne gubitke, i najvažnije, moguće ljudske žrtve.

Praksa upotrebe UZPM-a može se proširiti i na druge vojne i civilne objekte, na primer, na baze Crnomorske mornarice i plinske i naftne platforme, kao i na slične objekte Rusije i njenih saveznika u inostranstvu.

NOVINE INFO