KFOR POSTAVIO BODLJIKAVU ŽICU U ZVEČANU: Danas najmasovniji miran protest građana - Srbi razvili trobojku dugačku 250 metara

NA SEVERU Kosova i Metohije noć je protekla je mirno, a za danas je najavljen najmasovniji miran protest građana ispred opštine u Zvečanu.

KFOR POSTAVIO BODLJIKAVU ŽICU U ZVEČANU: Danas najmasovniji miran protest građana - Srbi razvili trobojku dugačku 250 metara
Foto: Printscreen

10.53 Pesma „Izađi, mala” ori se u Zvečanu. Okupljeni građani uglas pevaju pesmu, koja je postala zaštitni znak protesta.

10.36 Podršku Srbima okupljenim u opštini Zvečan došli su da pruže i zaposleni iz KBC Kosovska Mitrovica.

9.04 Ministar odbrane Miloš Vučević kaže da je bezbednosna situacija na severu Kosova i Metohije visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih, neligitimnih odluka administracije u Prištini. Poručuje i da su definisane crvene linije.

8.54 Sa okupljenim ljudima su i predstavnici Srpske liste, kao i rektor prištinskog univerziteta.

Goran Rakić, predsednik Srpske liste, rekao je da je Aljbin Kurti uzrok svih problema i razlog zbog koga su se Srbi okupili ovde. On je, odgovarajući na pitanja inostranih novinara, ponovio da su suštinski zahtevi povlačenje jedinica tzv. specijalne policije i da ne dolaze nelegalno izabrani gradonačelnici u zgrade opština.

Na provokativno pitanje novinara "da li može da drži ljude pod kontrolom", on je podsetio da je veliki broj Srba na prekjučerašnjem prostestu bilo povređeno, a da su na njih pucali tzv. specijalci kosovske policije. Rakić je rekao da su pozvali danas na miran protest i da će ostati sa građanima na protestu. "Ovo nije policijska stanica, nego opština, svi treba da idu kući - poručio je Rakić tzv. kosovskim specijalcima.

8.40 Okupljeni građani u Zvečanu razvili su trobojku dugačku 250 metara na glavnoj ulici ispred zgrade opštine Zvečan, ispred koje su i dalje pripadnici KFOR-a u kordonu sa opremom za razbijanje demonstracija. Međutim, za razliku od prethodnih dana, povukli su se malo dalje od zgrade opštine. Ispred same zgrade nalaze se dva borbena vozila tzv. specijalne kosovske policije. Pre podizanje zastave, obratio se Srđan Milosavljević, bivši predsednik Skupštine opšine Zvečan, koji se zahvalio svima koji su se odazvali pozivu da prisustvuju skupu. Prema procenama, prisutno je par hiljada ljudi i oni još pristižu.

Milosavljević je ponovio da su suštinski zahtevi povlačenje tzv. specijalne kosovske policije sa severa, ali i oslobađanje nepravedno uhapšenih Srba, Dušana Obrenovića i Radoša Petrovića. Milosavljević je istakao da su advokati na terenu i da preduzimaju sve aktivnosti kako bi uhapšeni bili pušteni na slobodu. On se zahvalio i na podizanju, kako kaže, "najlepše zastave na svetu". Sve vreme puštaju se patriotske pesme.

Ovo okupljanje građana prate brojne novinarske ekipa.

8.00 Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da je odluka vlade u Prištini, da prisilno pristupi opštinskim zgradama na severu pokrajine, snažno i nepotrebno eskalirala tenzije.

Blinken je pozvao sve strane da preduzmu hitne mere za deeskalaciju tenzija.

- Kurti i njegova vlada treba da obezbede da izabrani gradonačelnici obavljaju svoje prelazne dužnosti sa alternativnih lokacija izvan opštinskih zgrada i da povuku policijske snage iz okoline - naveo je Blinken u saopštenju Stejt departmenta.

Od predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije zatraženo je da "spuste bezbednosni status oružanih snaga i pozovu Srbe na KiM da prestanu da izazivaju KFOR i uzdrže se od daljeg nasilja", naglasio je Blinken u saopštenju.

7.44 Pripadnici KFOR-a su jutros, na ranije postavljene ograde kod zgrade Opštine Zvečan, postavili žilet-žice, a tu su i dalje prisutne specijalne jedinice takozvanog Kosova.

Građani su počeli da se okupljaju već u ranim jutarnjim časovima.

Podsećamo, juče je bivši predsednik Skupštine opštine Zvečan pozvao građane da se okupe u najmasovnijem protestu do sada i izjavio da će se građani okupljati sve dok se njihovi zahtevi ne ispune.

Novine Info/D. Zečević