Kijev je zabrinut zbog nagomilavanja grupe ruskih brodova naoružanih raketama Kalibr u Crnom moru

Ruska vojska je povećala broj lansirnih vozila u oblasti Crnog mora na tri jedinice. Kijev je izuzetno zabrinut zbog nagomilavanja ove grupe brodova ruske mornarice naoružanih krstarećim raketama Kalibr u Crnom moru.

Kijev je zabrinut zbog nagomilavanja grupe ruskih brodova naoružanih raketama Kalibr u Crnom moru
Foto: Arhiva

To je prenela ukrajinska štampa.

Novinari pominju da su ruske fregate Admiral Makarov i admiral Esen, kao i mali raketni brod klase Buyan-M, na borbenoj dužnosti u Crnom moru. Njihova ukupna salva može se sastojati od 24 rakete kalibra. 

Ukrajinska vojska situaciju karakteriše kao napetu, jer je rizik od ruskog raketnog napada sa mora veoma veliki. Oružane snage Ukrajine tvrde da nema panike, ali moraju brzo da reaguju na signale vazdušnog napada.

Ranije je gradonačelnik Nikolaiva Oleksandr Senkevič izvestio o jutarnjem napadu ruske vojske na neimenovani objekat saobraćajne infrastrukture koji se nalazi u tom gradu. Prema njegovim rečima, dan ranije zabeležen je i napad Oružanih snaga Rusije. Ukupno ih je bilo troje tokom nedelje. Zvaničnik je rekao da vrsta municije koja se koristi još uvek nije utvrđena, ali da izaziva velika razaranja i teške požare. 

Danas su zabeležene snažne eksplozije u regionima Sumi i Nikolaiv. Ubrzo posle ovih izveštaja, u regionima je saopšteno upozorenje na vazdušni napad.

Takođe nedavno je redovno izveštavano o uništavanju logističkih puteva preko kojih se ukrajinske grupe snabdevaju u raznim sektorima fronta.