KIMU PRIKAZAN „KINŽAL“ Šojgu i Un obišli fregatu Pacifičke flote „Maršal Šapošnjikov“ (FOTO)

SEVERNOKOREJSKI lider Kim Džong Un nastavio je posetu Rusiji obilaskom aerodroma Kneviči u Primorskoj oblasti gde mu je, između ostalog, prikazan hiperzvučni raketni kompleks "kinžal" a zatim je u Vladivostoku posetio brod „Maršal Šapošnjikov“ iz sastava ruske Tihookeanske flote.

KIMU PRIKAZAN „KINŽAL“ Šojgu i Un obišli fregatu Pacifičke flote „Maršal Šapošnjikov“ (FOTO)
Foto: Tanjug/AP photo

Kima je dočekao ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Na aerodromu Kneviči predsedniku Severne Koreje prikazana su tri aviona strateške avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije – hiperzvučni bombarder i raketonosac Tu-160, bombarder sa turbopropelerskim motorom Tu-95MS i hiperzvučni Tu-22M3, kao i kompleks „kinžal“ na avionu MiG-31I.

Foto: Tanjug/AP photo

Kim se upoznao i sa borbenim mogućnostima savremenih modela operativno-taktičke avijacije Rusije – hiperzvučnog lovca i bombardera Su-34, lovaca Su-30M, Su-35S i jurišnog aviona Su-25SM3.

Pored toga, severnokorejskom lideru prikazan je i putnički avion Tu-214.

Posle toga, Kim i Šojgu su se uputili u Vladivostok i obišli fregatu „Maršal Šapošnjikov“ gde su prisustvovali prikazu raketnih i artiljerijskih sistema broda.

Komandant Ratne mornarice ruske vojske, admiral Nikolaj Jevmenov informisao je severnokorejskog predsednika i Šojgua o novim unapređenim mogućnostima kontrolnih kompleksa koji omogućavaju efikasnu primeni krstarećih raketa "kalibar" na ciljeve na moru i obali na udaljenosti od 1.500 kilometara od broda. 

Foto: Tanjug/AP photo

Prikazano mu je i novo naoružanje broda - protivbrodski raketni sistemi "uran", krstareće rakete "kalibar", artiljerijski sistem A-190.

Gost iz Pjongjanga upoznao se i sa radom navigacionih sistema.
Kim Džong Un je u poseti Rusiji od utorka. On je na kosmodromu „Vostočni“ razgovarao sa ruskim predsednikom Vladmirom Putinom a zatim je obišao fabriku za proizvodnju ratnih aviona u Komsomoljsku i  i prisustvovao demonstracionom letu ruskog lovca Su-35.