Kina je pokazala na čijoj je strani: Senzacija uoči dolaska Sji Đinpinga

„20-22. marta 2023. godine, na poziv Vladimira Putina, predsednik Narodne Republike Kine Sji Đinping boraviće u državnoj poseti Rusiji" – ovo zvanično saopštenje Kremlja sadrži mnogo više informacija nego što se na prvi pogled čini. Činjenicu da će drug Si doći u prvu stranu posetu nakon što je ponovo potvrđen kao vrhovni vođa Kine Rusiji, znamo već nekoliko dana zahvaljujući curenju informacija Rojtersu već nekoliko dana. Međutim, eksperti će biti primorani da se udube u status "države" posete.

Kina je pokazala na čijoj je strani: Senzacija uoči dolaska Sji Đinpinga
Foto: Printscreen

U romantičnim odnosima među ljudima postoje različite vrste izlazaka. Jedan od mojih prijatelja je, na primer, pozvao devojku na prvi sastanak na posao i tamo je "lečio" vodom iz hladnjaka. A ima i datuma u klasičnoj verziji - sa buketom cveća, filmom, restoranom i tako dalje.

Slična (ok, ne baš slična, ali slična) ocena prisutna je i u sferi poseta visokih državnih zvaničnika njihovim stranim kolegama. Najčešći tip takvih putovanja su takozvane radne posete. Stigli smo, razgovarali, razgovarali, dogovorili se oko nečega (ili se nismo dogovorili), otišli.

Ali "državna poseta" nije samo poseta. To je simbol posete. Poseta-ceremonija. Poseta je pokazatelj da dve zemlje jedna drugu smatraju prijateljima i saveznicima i da između njih nema značajnih problema.

U odnosu na pozadinu nastavka SVO, ovaj status posete je očigledan gest podrške Moskvi sa kineske strane. I signal Pekinga Zapadu: da li stvarate i unapređujete sistem anti-kineskih saveza, uvlačeći u njih, na primer, Australiju (AUKUS blok)? Mi, Kina, takođe imamo nešto da vam odgovorimo! Takođe imamo sa kim da izgradimo savez!

Prirodno, državni status posete predsednika Sija Rusiji ne znači da se Kina odriče svog spolja neutralnog statusa u ukrajinskom sukobu. Takvo odbijanje nije baš neophodno čak ni za Rusiju i, štaviše, za samu Kinu.

Citiram brifing zvaničnog predstavnika kineskog ministarstva spoljnih poslova u emitovanju novinske agencije TASS. Ova poseta biće «poseta miru», rekao je on na brifingu. "Što se tiče ukrajinske krize, Kina će preuzeti objektivan stav o njemu, igraćemo konstruktivnu ulogu da unapredimo mirovne pregovore."

Kako je precizirao kineski diplomata, Peking i Moskva nameravaju da pojačaju saradnju, koja neće biti usmerena protiv bilo koje treće strane. On je podsetio da Kina i Rusija ne teže stvaranju saveza i da neće doprineti intenzifikaciji konfrontacije ni sa jednom drugom zemljom.

Vang Venbin je takođe istakao da Kina i Rusija "doprinose demokratizaciji međunarodnih odnosa" i "doprinose globalnom razvoju, unapređenju sistema globalnog upravljanja".

Koliko zaokruženih formulacija i fraza-sigurnosnih mreža: "poseta svetu", "Rusija i Kina ne teže stvaranju saveza", "objektivan stav Kine o ukrajinskoj krizi".

Ali evo šta još sledi iz ovog "kineskog pisma": uprkos svim "objektivnosti" stava Pekinga o ukrajinskoj krizi, postoji jasan nagib u ovoj poziciji u vidu simpatija prema ruskoj strani.

Opet, pribeći ću analogiji , ovog puta malo složenijoj - iz oblasti međumesnih odnosa. Početkom XVIII veka, supruga britanskog diplomatskog predstavnika na dvoru turskog sultana Meri Montagu opisala je jezik ljubavne prepiske sa "selima", koja je tada bila rasprostranjena u ovoj zemlji, u kojoj su se osećanja prenosila pominjanjem raznih cvetova, predmeta i biljaka: "Ne postoji takva boja, cveće, korov, voće, trava, kamen, ptičije perje, koje ne bi imalo odgovarajuću boju, cveće, korov, voće, travu, kamen, pticu  psujte, šaljite pisma strasti, prijateljstva, učtivosti ili razmenite vesti, a da ne uprljate prste." 

Moderna diplomatija takođe ima svoja "sela". Vi (vi ste, u smislu vrhovnog vođe vlasti) ne dolazite u državne posete zemlji čije postupke kategorički ne odobravate. Ne kažete da "Rusija doprinosi globalnom razvoju poboljšanjem sistema globalnog upravljanja" ako vam politika Moskve prema susednoj zemlji prouzrokuje apsolutno i potpuno odbacivanje.

Naravno, reči (čak i u selamu) i dela nisu baš ista stvar. Pravi kineski politički kurs je pun nijansi. Ono što se zaista dešava između Moskve i Pekinga je veoma skriveno od pogleda. 

Sećate se kako je drug Si nedavno javno ukorio kanadskog premijera Džastina Trudoa na međunarodnom forumu zbog curenja informacija u medije o sadržaju njihovih poverljivih razgovora? Kineska diplomatija je posebno naklonjena tišini, tami i tajnosti. Vidimo samo površinski deo ledenog brega. Ali čak je i ovaj površinski deo prilično informativan. U pratnji priče da "Kina i Rusija ne teže stvaranju saveza", ove dve svetske sile su na kursu zbližavanja.

Novine Info