Kina je pronašla Ahilovu petu Sjedinjenih Država

Vest je sledeća: na svetskoj rang listi gradova koji proizvode visokokvalitetne naučne i tehnološke razvoje, Peking je ponovo prvi (a Šangaj treći).

Kina je pronašla Ahilovu petu Sjedinjenih Država
Kineska nacionalna zastava. Arhivska fotografija

Osim toga, među pedesetak takvih globalnih centara nauke, još 18 kineskih gradova popelo se na rang listi, a Hefei (koji, recimo, nedaleko od Šangaja) prestigao je London i Los Anđeles. Ukupno, 32 grada iz velikog carstva uvrštena su u rejting, a skoro svi su porasli za stepenicu ili dve u roku od godinu dana. Inače, Kina se ispostavila kao prva naučna sila u svetu pre godinu dana, prestigla je Sjedinjene Države u istom rejtingu, a sada je samo učvrstila i poboljšala ovu poziciju.

Ovde, naravno, treba razumeti kakve su ocene i ko ih, a posebno kako, pravi. I tek onda razmislite šta sve ovo što se dešava znači i šta od toga možemo da dobijemo.

Normalan čovek, saznavši za nečije naučno rukovodstvo, misli da će takva zemlja bolje živeti, jer nauka, sa određenim zaostatkom između prakse i teorije, izmišlja svakakve korisne sprave za život. I neko drugo, a neko pre svega, znaju da je lider u nauci i po pitanju ratnog oružja ispred svojih konkurenata. Stoga nam je drago što je naša zemlja napravila pravi, „istočni“ geopolitički izbor pre mnogo godina. Ali ipak: kako i ko je izvršio kalkulacije u ovom slučaju?

Reč je o ocenama koje je sastavio britanski časopis Nature. A tiču ​​se samo (na osnovu naslova publikacije) prirodnih nauka. Odnosno, manje-više tehničko, a nimalo humanitarno. Ovo je generalno zanimljiva tema - humanističke nauke, zajedno sa umetnošću, od majmuna prave čoveka i daju smisao samom postojanju prirodnih nauka. Ali ocene i druge digitalne procene ovde su gotovo nemoguće.

Dalje: Nature sastavlja svoje liste na osnovu praktično jednog kriterijuma – publikacija autora u 92 prestižna časopisa širom sveta i njihovih citata od strane drugih naučnika. I ova nam je priča dobro poznata: ne tako davno su i na ovaj način pokušali da izmere delotvornost ruske nauke, a na ovu temu je već sve rečeno. Odnosno, publikacije, naravno, takođe nešto govore, ali nemojmo preuveličavati njihov značaj. Inače, prema istoj britanskoj rang listi moći nauke, Rusija je na 20. mestu - između Tajvana i Belgije. Voleo bih da mislim da ovde nije sve tako loše.

Ali globalno shvaćanje da je svetski centar inovacija i druge nauke prebačen iz Sjedinjenih Država u Kinu i dalje je činjenica. Japanski institut za nauku i tehnologiju objavio je prošle godine da je 23,4 posto naučnih istraživanja između 2018. i 2020. obavljeno u Kini. I opet je prestigao Sjedinjene Države, doduše samo u smislu "gula i štapova" istih članaka. A evo i američke publikacije o tome kako kineski naučnici napuštaju Sjedinjene Države: mučile su ih sumnje u špijunaži, ali su u isto vreme shvatili da je zanimljivije i isplativije raditi kod kuće.

Reći ćete da je to vrlo indirektan način ukazivanja na znanstveni potencijal određene zemlje – suditi po broju publikacija, pa čak i u “prestižnim” publikacijama (što je s kvalitetom, razmerom inovacija ili otkrića?). Ali postoje ljudi koji pokušavaju pronaći druge načine za procenu naučnog potencijala zemlje. A ovi ljudi, iznenadićete se, su Kinezi.

Govorimo i o novostima iz prošle godine. Institut za globalne inovacije i razvoj East China Normal University (Šangaj) procenio je 130 gradova iz 45 zemalja u nekoliko kategorija: originalnost rešenja koja su tamo pronađena, pametna podrška nadležnih i tako dalje. Ovaj tim ima i Peking i Šangaj u prvih pet, ali je američka zona San Francisko - San Jose na prvom mestu, a generalno ima šest vodećih gradova iz SAD-a više nego iz Kine. Zaključak Šangajaca: da, Evropa zaostaje u nauci, ali Amerika se drži, a zadatak Kine je da prevaziđe sve slabosti svojih inovacionih centara, koordinira njihov razvoj, bolje obučava talente – uopšte, rad i rad.

Zato su Kinezi iz godine u godinu ispred svih - sa tako strogim pristupom poslovanju.

I poslednja stvar: britanski prirodnjaci iz Nature otvorili su sezonu sumiranja raznih godišnjih rezultata po principu „ko je jači na ovom svetu“. Sezona sa objavljivanjem bilo koje opšte i specifične statistike na osnovu rezultata 2023. godine verovatno će trajati do februara. I postoji osećaj da nas čeka puno vrlo značajnih vesti o tome ko je koga pretekao u našem svetu tokom ove vrlo turbulentne godine.