Kina je stavila stotine satelita u orbitu kako bi gađala SAD, dok komandant Svemirskih snaga otkriva stravičan plan Pekinga za Ameriku

Šef svemirskih snaga SAD, general Čens Salcman, kaže da je Kina lansirala brojne satelite u poslednjih šest meseci i da trenutno poseduje 347 letelica u orbiti sposobnih da prikupljaju obaveštajne podatke o američkim oružanim snagama.

Kina je stavila stotine satelita u orbitu kako bi gađala SAD, dok komandant Svemirskih snaga otkriva stravičan plan Pekinga za Ameriku
Ilustrativna fotografija

General je upozorio da je Kina "najneodložnija pretnja" operacijama SAD u svemiru s obzirom na njen razvoj tehnologija kao što su laseri za ometanje satelitskih senzora, ometači elektronskog ratovanja, pa čak i izgradnja letelica koje potencijalno mogu da poremete rivalske platforme u orbiti.

Salcman je naveo da je krajnji cilj Kine da postane najdominantnija svemirska nacija do 2045. godine, što je deo njenog plana za potpuno modernizovanu vojsku svetske klase, ističe britanski Dejli mejl.

"U poslednjih šest meseci Kina je izvela 35 lansiranja dodajući napredne komunikacione i obaveštajne podatke, osmatračke i izviđačke (ISR) satelite u svoju orbitalnu arhitekturu", istakao je on u pisanoj izjavi pododboru za oružane snage Senata o strateškim snagama ranije ove nedelje. "Od preko 700 kineskih operativnih satelita u orbiti, 347 su ISR platforme Narodnooslobodilačke vojske koje pružaju optičke, radarske i radiofrekventne sposobnosti koje prate Združene snage širom sveta."

Visoki američki komandanti izdali su više puta ponovljena upozorenja da napredak Kine u svemirskoj tehnologiji, kao što je razvoj raketa koje se mogu ponovo koristiti, predstavlja pretnju dominaciji SAD u svemiru. Kineski zvaničnici su čak uporedili Mesec i Mars sa spornim ostrvima u Južnom kineskom moru oko kojih Peking pokušava da potvrdi svoj suverenitet, navodi se u izveštaju.

"I Kina i Rusija nastavljaju da razvijaju, teren i raspoređuju niz oružja usmerenih na svemirske sposobnosti SAD", rekao je Salcman na panelu u Senatu. "Spektar pretnji svemirskim mogućnostima SAD uključuje aktivnosti sajber ratovanja, elektronske platforme za napade, usmerene energetske lasere dizajnirane da oslepe ili oštete satelitske senzore, rakete zemlja-orbita za uništavanje satelita i sistema za orbitalno angažovanje svemira koji mogu da napadnu američke satelite u svemiru."

On je dodao da su i Rusija i Kina proučavale kako su se SAD oslanjale na svoje satelite za ratovanje.

"Bilo da se radi o našoj preciznoj navigaciji i tajmingu, bilo da je reč o satelitskim komunikacijama, raketnom upozorenju na koje se oslanjamo i obaveštajnom nadzoru i izviđanju istrajnosti koju imamo sa svemirskim mogućnostima... znaju da se oslanjamo na to i tako ako mogu da nas zaslepe, ako mogu da ometaju te sposobnosti, ili ne daj Bože, da ih potpuno unište, znaju da će to umanjiti naše prednosti i dovesti u opasnost zajedničke snage", rekao je komandant Svemirskih snaga sa četiri zvezdice.

"Tako da mogu da vidim mešanje u to, vidim zaslepljujuće, mogu da vidim neke od tih sivih napada na naše mogućnosti da pokušamo da nas stavimo iza osmice", istakao je on dalje.

Brz ekonomski rast Kine poslednjih godina omogućio im je da u velikoj meri investiraju u njen svemirski program, što je dovelo do značajnog napretka njenih svemirskih vojnih sposobnosti. Dok se Kina trka ka konačnoj granici, njen svemirski program postao je tačka interesovanja za vojne analitičare i vlade širom sveta.

Lansiranjem prve svemirske stanice u Pekingu i uspešnim sletanjem rovera na daleku stranu Meseca, Kina je pokazala svoju sposobnost da se takmiči sa drugim svemirskim zemljama. Međutim, njihove vojne aktivnosti u svemiru izazvale su zabrinutost i izazvale debate o njihovim namerama i potencijalu za trku u naoružanju u svemiru.

Kada je reč o SAD, Salcman je rekao da će Pentagon prelaziti sa većih, ranjivijih geostacionarnih satelita na sazvežđa manjih satelita koji će biti raspoređeni u niskoj zemljinoj orbiti.

"Što se tiče hvatanja satelita i njihovog izvlačenja iz orbite, mnogo je teže nositi se sa njima kada imate manje od manevare starijih nasleđenih satelita", rekao je on senatorima. "Dakle, opet, prelazak na proliferirano [nisku zemljinu orbitu] sazvežđa gde nemate ono što je general Hajten nazvao 'velikom sočnom metom' koja sedi tamo u [geostacionarnoj orbiti] čini to mnogo težim predlogom protiv kojeg mogu da izvrše."

AMERIČKI MEDIJI