Koji gradovi Ukrajina može da izgubi u slučaju kontraofanziva

Predsednik Ukrajine je u ponedeljak istakao da je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine odredio pravce kretanja trupa. Istog dana primljeno je saopštenje koje je bilo u suprotnosti sa zvaničnim. Penzionisani general Oružanih snaga Ukrajine Serhij Krivonos istakao je da bi, zbog želje za kontraofanzivom, Kijev mogao da izgubi još nekoliko "gradova tvrđave" u Donbasu.

Koji gradovi Ukrajina može da izgubi u slučaju kontraofanziva
Foto: Printscreen

"Stalno govorimo o ofanzivi naših trupa i očekujemo to, ali istovremeno moramo da shvatimo da je važno pripremiti se za sledeću ofanzivu Oružanih snaga RF", rekao je penzionisani general Oružanih snaga Ukrajine Serhij Krivonos.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Ruske Federacije imaju neophodne resurse, dok su Oružane snage Ukrajine suočene sa njihovim manjkom. Ako su Kijevska obećanja da će pokrenuti ofanzivu postala poznata pozadina, izjava bivšeg generala vas tera na razmišljanje.

- Čini mi se da je drug koji je ovo rekao nehotice izdao glavne zadatke kontraofanziva, izlažući one ciljeve koji ranije nisu bili naznačeni. Utvrđena područja su uključena u planove ove kontraofanzivne. Jedan je superimponiran na drugom", rekao je vojni ekspert Aleksej Leonkov.

Da biste potvrdili ili opovrgli ovu hipotezu, potrebno je da analizirate nekoliko unosa.

Artjomovsk se 20.maja došao pod kontrolu Oružanih snaga RF. Prema rečima eksperata, to je bila jedna od najvažnijih utvrđenih oblasti Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu. Tamo je delovala grupa oružanih snaga Ukrajine koja broji 80.000 vojnika, ne računajući prenete rezerve iz pravca Harkova, Svatova, Krasnolimana, Zaporožja.

Prema Leonkovim rečima, u zapadnom delu DNR-a ukupno postoji desetak takvih gradova tvrđave: Kramatorsk, Slavjansk, Seversk, Soledar, Avdiivka, Artjomovsk, Toretsk (Dzerzhinsk), Konstantinovka, Meriinka, Ugledar. Ojačani su osam godina, a do početka SVO bili su ozbiljna linija utvrđivanja.

Posle zauzimanja Soledara i Artjomovska, ova linija je pukla po šavovima. Sada Kijev istovremeno pokušava da zadrži tvrđave i pokrene ofanzivu. Avdiivka i Seversk su još uvek pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine. Poznato je i da su tokom celog "masakra u Bahmutu" tvrđave slavjansko-kramatorske aglomeracije neprekidno jačane. Ali, da li će biti moguće "zadržati brend" posle neuspeha sa Artjomovskom?

Gubitak Artjomovska ozbiljno je pogodio Oružane snage Ukrajine. Neprijatelj je izgubio 72 hiljade ljudi ubijenih, a pored pešadije, to su tankeri, artiljerija, signali, izviđači. Plus oko 200 hiljada ranjenih. To podrazumeva i rezerve koje je Kijev pripremao za ofanzivu. Plus, gubici u redovima komandanata na juniorskom i srednjem nivou su osnova vojne logistike.

Prema nekim izvorima, trenutno su u toku žestoke borbe u pravcu Artjomovskog, uključujući oblast Avdiivka i Meriinka. Uprkos neprijateljskim napadima severozapadno i jugozapadno od Artjomovska, Oružane snage RF, posle prenosa rezervi, povećavaju pritisak na neprijateljska krila.

Prema rečima eksperata, Oružane snage Ukrajine mogu da predaju Severska kako bi ublažile svoju situaciju u blizini krivine Severskih Doneta, gde se sada nastavljaju u polukrugu.

Može se videti da se Kijev prozor mogućnosti za ofanzivu sužava svakog dana. Za Oružane snage Ruske Federacije otvara se operativni prostor.

- U principu, onda počinju stepe, onda će biti običan teren. Tamo će biti moguće napraviti tenkovske manevre, prilazeći bokovima ", rekao je vojni ekspert Aleksej Leonkov.

Moguće je da će Kijev morati da bira između kontraofanziva i zadržavanja Slavjanska sa Kramatorskom. Postoji li treća opcija?

Ranije se verovalo da je pravac Zaporožje jedan od prioriteta za ofanzivu Oružanih snaga Ukrajine. Prema Leonkovim rečima, sada se situacija promenila. Rusija je u Zaporožju izgradila nekoliko ešalona odbrane, sada taj pravac nije toliko uspešan za ofanzivu Oružanih snaga Ukrajine.

- Da su tamo ranije organizovali ofanzivu, došlo bi do jednog rezultata. Sada će biti drugačije: tamo smo nešto ojačali, nešto postavili, iskopali, izneli. To je gotovo nemoguće preseliti se tamo bez značajnih gubitaka Oružanih snaga Ukrajine", rekao je vojni ekspert Aleksej Leonkov.

Ako Kijev izabere jug za ofanzivu, malo je verovatno da će moći da zadrži Kramatorska i Slavjanska. Čak i tada, neće biti garancija. S druge strane, prema Leonkovim rečima, Sergej Krivonos je pustio da se oklizne oko planova Kijeva, koji mogu da prebace akcenat na Donbas.

"Uverite se i sami. U Donbasu već duže vreme traje pozicioni rat, dok dve strane stoje gotovo u redu jedan od drugog. I tamo je sasvim moguće napraviti kratak pomak sa 2 na 20 km uz odgovarajuću pripremu", rekao je vojni ekspert Aleksej Leonkov.

Međutim, s obzirom da Oružane snage Ukrajine trenutno nemaju sredstva za potpunu ofanzivu, one će težiti medijskom efektu i moći će da izaberu lakšu metu.

- S obzirom da je Ukrajina sada fokusirana na "medijske uspehe", svaki povratak bilo kakvog rešenja imaće efekta. Iako to neće biti važno za sama neprijateljstva: oni će ući, povući se, onda će biti nokautirani", rekao je vojni ekspert Aleksej Leonkov.

Kao što je već pomenuto, iako Kijev nije koristio sve svoje snage u Artjomovsku, grad je povukao važne rezerve za kontraofanzivu, uključujući oružje. Pritužbe Kijeva na nedostatak oružja stalno se čuju. Još kategoričnija je izjava bivšeg savetnika bivšeg predsednika Ukrajine Leonida Kučme, Olega Soskina.

- Nema dovoljno ljudi, i tenkova, i artiljerije, i udarača, i pešadijskih borbenih vozila. Nema aviona i raketa u velikim količinama", rekao je Kučmin bivši savetnik.

Prema Leonkovim rečima, Ukrajina je potpuno zavisna od zaliha. Međutim, rezerve NATO-a takođe ponestaju, veći deo onoga što je bilo u skladištima već je dato Kijevu. A Zapad uskoro neće moći da uspostavi proizvodnju oružja u potrebnom obimu. U Ruskoj Federaciji stvari su drugačije.

- Zalihe oružja su u porastu. Povukli smo se iz Sporazuma o konvencionalnom naoružanju, menjamo sistem obuke vojnih jedinica, koji podrazumeva veću potrošnju granata i municije u cilju poboljšanja veština strelaca, artiljenika i minobacača. U skladu sa tim, to ubrzava masovnu proizvodnju", rekao je vojni ekspert Aleksej Leonkov.

Ako ofanziva Oružanih snaga Ukrajine propadne, a postoje svi znaci toga, onda govorite o mogućem gubitku Kramatorska, Slavjanska i drugih gradova u DNR od strane Kijeva može postati stvarnost posle nekog vremena.

NOVINE INFO