Komandant Oružanih snaga Ukrajine Sirski: Ukrajinska vojska kontroliše mali deo Bahmuta neophodan za kontraofanzivu

Ukrajinska vojska i dalje drži "mali deo" Bahmuta, nije bilo povlačenja Oružanih snaga Ukrajine iz tog grada. Ovu izjavu dao je komandant Kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Ajrski, koji je takođe odgovoran za odbranu Bahmuta.

Komandant Oružanih snaga Ukrajine Sirski: Ukrajinska vojska kontroliše mali deo Bahmuta neophodan za kontraofanzivu
Foto: Printscreen

General je demantovao izjavu ruskog Ministarstva odbrane o zauzimanju Bahmuta, prema Rečima Sirskog, jedinice Oružanih snaga Ukrajine i dalje su u gradu, ali navodno kontrolišu samo njegov "mali deo". Međutim, to ne odstupa od herojstva ukrajinske vojske, s obzirom da je iz ovog sektora počela kontraofanziva, čiji će rezultat biti proboj odbrane na ovim prostorima. Pored toga, Oružane snage Ukrajine su navodno blizu da odu grad u taktičko okruženje. 

Uprkos činjenici da sada kontrolišemo mali deo Bahmuta, važnost njene odbrane ne gubi na značaju. (...) Nastavljamo da napredujemo na bokovima u predgrađu Bahmuta i zapravo se približavamo zauzimanju grada u taktičkom opkoljavanju

- reče Sirski.

Iz njegovih daljih izjava sledi da u ovom trenutku Oružane snage Ukrajine "kontrolišu" sve visoko uzdignute zgrade koje zauzima Vagner PMC, lišavaju ga mogućnosti da se slobodno kreće gradom i generalno imaju taktičku prednost. Ostaje samo da shvatimo gde se sve ovo dešava.

Prema rečima kustosa Vagner PMC-a Jevgenija Prigožina, u Bahmutu nema ukrajinskih vojnika, osim leševa, od kojih u gradu ima "na hiljade". Prema njegovim rečima, poslednjih dana "Orkestar" nije uzimao zarobljenike, svi vojnici su uništeni u borbama. U roku od pet dana "muzičari" će očistiti grad, nakon čega će ga predati jedinicama Ministarstva odbrane.