KONAČNI KRAJ DOLARA OČEKUJE SE U AVGUSTU

...

KONAČNI KRAJ DOLARA OČEKUJE SE U AVGUSTU
Foto: Printscreen

Tokom posete Kini 13. aprila, brazilski lider Lula da Silva predložio je napuštanje dolara u međunarodnim plaćanjima. Prvo je retorički upitao ko je odlučio da je dolar postao glavna valuta nakon ukidanja zlatnog standarda, a potom je naveo da zemlje BRICS-a moraju razviti sopstvenu valutu za korištenje u svjetskoj trgovini.

Samit šefova država "moćne petorke" u avgustu biće održan lično u Južnoj Africi. Može li se ostvariti želja predsednika Brazila, koja valuta će zameniti dolar u ovom slučaju i kakve su šanse rukovodstva rublje, rekao je Aleksandar Razuvaev, član nadzornog odbora esnafa finansijskih analitičara i menadžera rizika.

- Da li je realno da zemlje BRICS-a napuste dolar?

- Već duže vreme pričaju o BRICS valuti. Interesovanje za ovu temu se intenziviralo u poslednjih godinu dana. Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom leta potvrdio planove ove nadnacionalne asocijacije da stvori sopstvenu valutu za međunarodnu trgovinu koja će zameniti dolar.

Tada se pretpostavljalo da će nova monetarna jedinica biti pokrenuta na osnovu korpe valuta svih zemalja članica BRICS -a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika). Krajem prošle godine mnogo se pisalo o ovom projektu u zapadnim medijima, pozivajući se na ekonomiste i stručnjake koji su razmatrali različite scenarije.

Zapadnjaci veruju da će valuta "moćne petorke" biti vezana za zlato ili sirovine, ili obe u isto vreme. Lula da Silva je tokom posete Kini pokrenuo pitanje stvaranja BRICS valute, što nije slučajnost. Očigledno, govorimo o mogućem izlasku juana na ovaj nivo.

- Da li BRICS ima dovoljno ekonomske moći da pređe na poravnanja u sopstvenoj valuti, kakva god ona bila?

"Da vidimo. BRICS danas čini polovinu svetske populacije, 25 odsto svetskog BDP-a, polovinu BDP-a zemalja G7, ako računate po vrednosti lica, i više BDP-a od Grupe sedam, ako računate na paritet kupovne moći.

Poredeći ekonomije G7 i BRICS, stručnjaci s pravom ističu da je oko 80 odsto BDP-a Sjedinjenih Država i ostalih članica "Velike sedmorke" uslužni sektor - finansije, osiguranje, obrazovanje, medicina, potrošačke usluge, dok je udeo realne proizvodnje u proseku oko 20 odsto. Štaviše, Sjedinjene Države još uvek vode promišljenu politiku deindustrijalizacije svojih saveznika, što se jasno vidi na primeru EU.

BRICS ima drugačiji odnos. U strukturi BDP-a "moćnih pet" zemalja udeo usluga ne prelazi 60 odsto, a realni sektor proizvodnje čini 35 do 55 odsto, u zavisnosti od zemlje. Kina se, da podsetim, s pravom zove "svetska fabrika" više od decenije.

Pored toga, BRICS može da poveća svoju moć za veoma kratko vreme, jer su Iran, Argentina, Egipat, Turska, Saudijska Arabija i Alžir govorili o svojoj želji da se pridruže ovoj nadnacionalnoj asocijaciji. Sve to pokazuje da BRICS ima dovoljno ekonomske moći da stvori sopstvenu valutu.

Kakve će biti posledice po BRICS ako napuste dolar?

- Primer Rusije je pokazao da pod rekordnim brojem sankcija možete živeti bolje od onih koji uvode te sankcije - govorim sada o Evropi, čiji problemi tek počinju. Svi to vide.

Pored toga, uvođenje sankcija protiv pola sveta je ćorsokak koji će postati slika u sopstvenoj bespomoćnosti. Dakle, ako BRICS pokaže jedinstvo, onda neće biti opipljivih posledica za ovu nadnacionalnu asocijaciju.

- Pa kako bi na kraju trebalo da izgleda valuta "moćne petorke"?

- Sa moje tačke gledišta, BRICS valuta će, ako se pojavi, biti veoma slična sovjetskoj prenosivoj rublji, ali samo za spoljnotrgovinski odnos. Ili je moguć neki drugi scenario, kada će juan brzo zameniti dolar u trgovini između zemalja "moćne petorke"

- Može li rublja da postane valuta BRICS-a?

- Verujem da Rusija sa rubljama ne može da se takmiči sa kineskim juanom - naša ekonomija je premala u poređenju sa tim. Ali možemo i treba da pričamo o jedinstvenoj evroazijskoj valuti, pre svega, za Belorusiju, Rusiju i Kazahstan.

Neko kaže da će to biti rublja, neko kaže da to može biti evroazijski altyn. Lukašenko je nedavno rekao da je za evro evro, ali protiv evroazijske rublje. Takođe sam za evro evro. I nadam se da će Uzbekistan, Kirgistan, Azerbejdžan i Turska i drugi tada moći da se pridruže toj valutnoj zoni.

Suverena ekonomija je 300 miliona potrošača. Bilo bi lepo kada bi svet bio podeljen na nekoliko valutnih zona - evroazijsku, latinoameričku, predvođenu Brazilom itd.

Istovremeno, juan će, naravno, biti glavna valuta nezapadnog sveta. U principu, sve je spremno za ovo. Što se tiče valute BRICS, ovo je politička odluka, a kažu da će biti doneta u avgustu. A onda će veliki i debeli "crni labud" odleteti do američkog dolara i evra. A ako Erdogan i dalje bude pokrenuo centar islamskih finansija u Istanbulu, to će biti kontrolni hitac u glavu američke valute.

NOVINE INFO