KURTI HOĆE RAT: Specijalci ROSU krenuli ka Mitrovici

JEDINICE ROSU poslate su na sever Kosova i Metohije.

KURTI HOĆE RAT: Specijalci ROSU krenuli ka Mitrovici
Foto: EPA/ D. Zečević/ilustracija

Vođa lažne države Aljbin Kurti nedavno je jednostrano ukinuo Briselski sporazum izjavivši da neće implementirati obaveze koje je Priština preuzela u pogledu formiranja ZSO.

Predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji saopštili su ranije da se povlače iz skupštine, vlade i svih prištinskih institucija, kao i da suspenduju učešće u policiji i pravosuđu.

Odluke ostaju na snazi dok Priština ne povuče jednostrane odluke oko registracije tablica i dok ne formira ZSO.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić saopštio da svi poslanici podnose neopozivu ostavku, a grupa policajaca simbolično je skinula uniforme. Na sastanku su čelnici Srpske liste, svi predstavnici Srba u kosovskim institucijama, gradonačelnici četiri opštine sa Severa (Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan, Leposavić), a ispred zgrade opštine Zvečan okupljene su brojne medijske ekipe.

U međuvremenu se na sajtu kosovske policije pojavio demanti da "nije bilo angažovanja niti slanja specijalnih jedinica na sever Kosova, kako su objavili neki mediji".

"Policijske jedinice za održavanje javnog reda i mira se kreću i cirkulišu u zavisnosti od svojih obaveza i zadataka, ali nema slanja specijalnih jedinica na sever Mitrovice kao što su naveli mediji. Policija prati dešavanja na severu Mitrovice i pravi profesionalne procene na osnovu kojih pravi mere kako bi se rešila sigurnosna situacija i preduzeo profesionalan odgovor u slučaju napada na ustavni poredak", piše u saopštenju kosovske policije koja je prosleđena medijima.