LEOPARDI ZA UKRAJINU: Od euforije do očaja

KADA je 25. januara nemački kancelar Olaf Šolc zvanično potvrdio odluku da u Ukrajinu pošalje 14 tenkova Leopard 2A6 (prekjuče se saznalo da će donirati još 4) i dati dozvolu svim zainteresovanim zemljama za reeksport, Ukrajinci su ušli u stanje euforije.

LEOPARDI ZA UKRAJINU: Od euforije do očaja
Foto: Profimedia/Ilustracija

Bukvalno svi tamošnji mediji su tvrdili da će Leopard 2, uz britanski Čelendžer 2 i američki Abrams, biti oružje pobede.

Odluka Berlina je rezultat višemesečnog lobiranja Kijeva, Varšave, Londona i mnogih drugih. Do tada je predsednik Zelenski često govorio o potrebi Ukrajine za najmanje 500 zapadnih tenkova, iako su Ukrajinci bili veoma zadovoljni sa obećanih 300 koje je trebalo da obezbedi tzv. velika Leopard koalicija od 15 zemalja.

Nedugo nakon nemačkog obećanja, počeli su problemi

Ali onda su počeli problemi. Zemlje koje su, brzo se ispostavilo da su bile previše bezbrižne, obećale desetine Leopard 2 odjednom su počele da smanjuju broj.

Tako je Španija, koja je u junu bila lider u ideji slanja Leoparda 2 u Ukrajinu, sa prvobitno pomenutih 53 Leoparda 2A4, sada došla na svega četiri do šest, uz obećanje da će na vreme poslati još toliko. Madrid je ponudio da ukrajinske posade obučavaju dva i po meseca, a za to vreme će pripremiti tenkove za isporuku.

Helsinki je bio jedan od najglasnijih zagovornika slanja Leoparda 2 u Ukrajinu, a kada je Berlin popustio, finska premijerka Sana Marin izjavila je 13. februara da nije doneta odluka o doniranju tenkova Ukrajini.

Iako tamošnja vojska u ratnoj rezervi ima 100 operativnih Leoparda 2A6 i još 100 Leoparda 2A4, premijer Marin je objasnio da Finska još nije primljena u NATO alijansu, pa su joj svi ti tenkovi potrebni.

Posle odluke Nemačke, Norvežani su se „setili” da se graniče sa Rusijom

Slično je postupio i Oslo, koji se, nakon što je Berlin dozvolio reeksport, „setio” da se graniči sa Rusijom, pa je norveški ministar odbrane Bjorn Arild Gram 31. januara izjavio da njihova donacija ne može biti velika, ali da će požuriti da odobrenje za donaciju će Ukrajinci stići do kraja marta. Tada nije želeo da govori o brojkama, ali se kasnije saznalo da će Norveška donirati 8 Leopard 2A4NO.

Na kraju, od svih skandinavskih zemalja, Švedska je bila „najviše ogorčena“ najavom donacije 10 tenkova Stridsvagn 122 (lokalni derivat Leoparda 2A5).

I da skratimo spisak svih donatora koji su najavili desetine tenkova pa odustali, da pomenemo Poljsku. Varšava je bila daleko najglasnija u pritisku na Berlin. Čak su najavili da će isporučiti Leopard 2 bez nemačke licence.

Poljaci su se tukli u prsa i shvatili da su se zaleteli

Istovremeno su izrazili spremnost da doniraju sve Leopard 2A4 i sve modernizovane Leopard 2PL, pa bi poljska donacija bila čak 142 tenka (137 Leopard 2A4 i 5 Leopard 2PL).

Odmah nakon što je Berlin dozvolio reeksport u Varšavi, shvatili su da su zapali u velike nevolje, pa su najviši poljski zvaničnici u javnim nastupima počeli da nabrajaju sve što je Poljska poklonila Ukrajini, a kako bi smanjili negativan utisak da će im dati samo 14 Leopard 2A4.

Sve u svemu, ni polovina od prvobitno obećanih 300.

Stoga ne čudi što je 17. februara generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg javno pozvao sve donatore da ispune obećanja Kijevu i poklone najavljeni Leopard 2 što pre jer problem nisu samo količine već i brzina isporuke. 

Novine Info/Indeks