Mađari potvrdili najcrnje slutnje, odgovor Rusije će biti surov!

Upotreba američkog dalekometnog oružja za napade na Rusiju izuzetno je opasna – Moskva će još snažnije odgovoriti na napade, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Mađari potvrdili najcrnje slutnje, odgovor Rusije će biti surov!
Reuters/shutterstock

- Kakve će biti posledice toga? Pitanje je samo da li će Rusija uzvratiti isto toliko ili više - rekao je Sijarto na sastanku sa građanima Mađarske u gradu Kapošvar, posvećenom predstojećim izborima za Evropski parlament.

Šef mađarske diplomatije ocenio je da još uvek postoji mogućnost da se spreči krajnje opasan razvoj događaja, koji bi mogao da preraste u vojni sukob zapadnih zemalja i Rusije.

- Ovde dakle juri ratni voz koji je već otišao sa pretposlednje stanice. Sledeća stanica je poslednja i pitanje je da li će stići tamo ili će neko povući kočnicu za slučaj opasnosti i zaustaviti voz na čistom koloseku. Kočnica će biti povučena 9. juna i evropski birači će moći da je povuku - rekao je Sijarto, apelujući na građane da na izborima za Evropski parlament podrže kandidate vladajuće partije „Fides – Mađarski građanski savez“, koja se zalaže za mirno rešavanje ukrajinskog sukoba i protivi isporukama oružja Kijevu.

Portparol Stejt departmenta rekao je za Sputnjik prošle nedelje da je američki predsednik Džozef Bajden dozvolio Ukrajini da koristi američko oružje za protivbaterijsku borbu protiv ciljeva na ruskoj teritoriji koji prete Harkovu. Prema izvorima „Volstrit džurnala“, Vašington je odobrio upotrebu višecevnih raketnih sistema „hajmars“ i artiljerijskih sistema u Harkovskoj oblasti.

Vladimir Putin je istakao da predstavnici zemalja NATO-a moraju biti svesni „čime se igraju“ kada govore o planovima da se Kijevu dozvoli da gađa ciljeve na teritoriji Rusije.