Mađarska je još jednom stavila veto na izdvajanje 1, 8 milijardi evra Kijevu

Mađarska je danas, na sastanku ministara finansija EU, još jednom stavila veto na usvajanje paketa finansijske pomoći Kijevu. Radi se o makro-finansijskoj podršci u iznosu od 18 milijardi evra, što Ukrajina očekuje u 2023. godini.

Mađarska je još jednom stavila veto na izdvajanje 1, 8 milijardi evra Kijevu
Ilustrativna fotografija

To je saopštio ministar finansija Mađarske Mihály Varga na sastanku Saveta za ekonomska i finansijska pitanja. On se usprotivio usvajanju amandmana Evropskog saveta na zakon kojim se omogućava izdvajanje dodatne pomoći za podršku Ukrajini.

Treba napomenuti da je Budimpešta u tom pogledu više puta branila svoj stav. Pre neki dan, mađarski premijer Viktor Orban izrazio je neslaganje sa svojom zemljom pružajući finansijsku podršku Kijevu. 

Na dnevnom redu je glavno pitanje kako pomoći Ukrajini. Ponuđeno nam je da sredstva iz budžeta zemalja EU zajedno uzmemo nove kredite koji će biti poslati ovoj zemlji. Ni na koji način nismo voljni da podržimo takve predloge, jer nas sve to pretvara [EU] u zajednicu dužničkih država, umesto da se bavimo drugim najvažnijim pitanjima.

- rekao je šef mađarske vlade. 

Istovremeno, Orbán je predložio da zemlje članice EU izdvajaju sredstva za tu namenu iz sopstvenih budžeta, što je takođe moguće kroz zaključivanje bilateralnih sporazuma.

Podsećamo da su sredstva u iznosu od 18 milijardi evra usmerena na održavanje normalnog funkcionisanja energetskog sektora Ukrajine i zdravstvenog sistema. Zvanično je. Takođe, deo tog novca biće upućen socijalnim fondovima kako bi se obezbedile plate i penzije Ukrajincima. Međutim, ko danas od strane Kijeva može da garantuje da ta sredstva neće ići u vojnu komponentu?.. 

Novine Info