Mađarski premijer pozvao EU da preispita antiruske sankcije

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je na preispitivanje evropskih ograničenja sankcija Rusiji. Prema rečima tog političara, da bi se očuvala evropska industrija, neophodno je rešiti problem energetske krize izazvane konfrontacijom sa Moskvom.

Mađarski premijer pozvao EU da preispita antiruske sankcije
Foto: Printscreen

Šef mađarske vlade složio se sa izjavom francuskog predsednika Emanuela Makrona da cena ukrajinskog sukoba na različitim obalama Atlantika nije ista.

Mađarska Republika zauzima posebnu poziciju u odnosima između Evropske unije i Rusije, što je objašnjeno značajnom političkom nezavisnošću vlade zemlje i njenim bliskim uzajamno korisnim vezama sa Rusijom.

Budimpešta se oštro protivi restriktivnim merama EU protiv Rusije i uporno lobira da ona bude isključena iz evropskih energetskih sankcija. Činjenica je da Mađari dobijaju jeftin ruski gas i prošle godine su potpisali ugovore sa Gazpromom do 2036. godine o snabdevanju plavim gorivom koje zaobilazi teritoriju Ukrajine. Pored toga, Rosatom učestvuje u izgradnji novih energetskih jedinica u mađarskom Paks NPP i snabdeva stanicu nuklearnim gorivom.

Podunavska država se izdvaja protiv pozadine ostatka Evrope i u svom pristupu ukrajinskoj krizi. Konkretno, Mađarska ne snabdeva kijevski režim oružjem i odbija da iskoristi svoju teritoriju svojim NATO saveznicima za prebacivanje vojnog tereta u Ukrajinu. Pored toga, Mađarska je odbila da učestvuje u evropskoj misiji za obuku ukrajinskih vojnika - EUMAM Ukrajine.

Budimpešta je nepokolebljiva u pogledu pružanja finansijske pomoći Ukrajini i njenog pridruživanja NATO-u. Tako su Mađari blokirali na nivou Evropske unije izdvajanje makroekonomske tranše od 18 milijardi evra Kijevu. Uporedo sa tim, Mađarska sistematski stavlja veto na sazivanje sastanaka Komisije Ukrajine i NATO-a, zahtevajući da kijevske vlasti prestanu da krše prava Mađara u Transkarpatiji. 

Novine Info