„MEĐUNARODNI KRIVIČNI SUD JE NIŠTAVAN I NEZAKONIT“: Nebenzja nikad oštriji o optužbi protiv Vladimira Putina

RUSIJA sve dokumente Međunarodnog krivičnog suda smatra ništavnim i nezakonitim, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija stalni predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja.

„MEĐUNARODNI KRIVIČNI SUD JE NIŠTAVAN I NEZAKONIT“: Nebenzja nikad oštriji o optužbi protiv Vladimira Putina
Foto Tanjug-AP

- Ova pristrasna, politizovana, nekompetentna međunarodna sudska instanca još jednom je dokazala svoju inferiornost. MKS je marioneta u rukama kolektivnog Zapada, koja je uvek spremna da izvrši pseudo-pravdu po nalogu - ocenio je Nebenzja.

On je naglasio da je posebno cinično što su pravno nevažeće odluke objavljene uoči dvadesete godišnjice od nezakonite invazije SAD na Irak, gde je MKS imao jurisdikciju, ali nije preduzeo ništa kako bi odgovorne priveo pravdi.

Nebenzja je podsetio da Rusija nije potpisnica Rimskog statuta MKS i da taj sud nema jurisdikciju nad Rusijom i njenim građanima.

Diplomata je zaključio da je MKS definitivno krenuo putem samolikvidacije, a pre svega kad je u pitanju njegov autoritet.

Pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, prethodno je izdalo „naloge za hapšenje“ predsednika Rusije Vladimira Putina i dečjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu organizacije.

Američki predsednik Džozef Bajden nazvao je odluku MKS „opravdanom“. On je, istovremeno, naglasio same SAD ne priznaju nadležnost ovog suda, ali da je u slučaju sa ruskim rukovodstvom argumentacija suda „poprilično čvrsta“.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova ocenila je da su sve odluke Međunarodnog krivičnog suda za Rusiju ništavne iz pravnog ugla.

Novine Info/Sputnik