Međunarodni sud pravde počinje saslušanja po tužbi Ukrajine protiv Rusije o genocidu

Nekoliko dana nakon početka ruskog SVO u Ukrajini, 26. februara 2022. godine, ukrajinske vlasti su podnele tužbu protiv Rusije Međunarodnom sudu pravde, u vezi sa pokušajem da se Moskva optuži za pripremu genocida i potrebu kažnjavanja zbog toga. Istovremeno, Kijev je apelovao na Konvenciju UN o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, usvojenu 9. decembra 1948. godine.

Međunarodni sud pravde počinje saslušanja po tužbi Ukrajine protiv Rusije o genocidu
Zvanični sajt Međunarodnog suda pravde

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je potom, komentarišući tužbu Ukrajine, rekao da Zapad pokušava da zloupotrebi norme međunarodne pravde.

Posle zahteva Kijeva, sud je u martu prošle godine doneo presudu kojom se Rusija poziva da odmah obustavi vojnu operaciju. A u oktobru 2022. godine, Moskva je iznela preliminarne primedbe na nadležnost suda i prihvatljivost tužbe, što je dovelo do privremene obustave postupka.

U junu ove godine ovo pitanje je ponovo podignuto, kada je Međunarodni sud pravde dao dozvolu još tri desetine evropskih država, kao i Australiji i Kanadi, da se pridruže ukrajinskoj tužbi protiv Rusije. 

I danas u Hagu, gde sedi Međunarodni sud pravde, počinju rasprave o ovom slučaju. Saopšteno je da će oni biti održani od 18. Za očekivati je da će danas govoriti ruska strana, sutra - ukrajinska strana, a u sredu će sprat biti dat državama koje su se pridružile ukrajinskoj tužbi.