Milanović zvanično odbio obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Hrvatski predsednik Zoran Milanović zvanično je odbio da da saglasnost za učešće hrvatskih vojnika u misiji EU za pomoć Ukrajini, tačnije za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, uz obrazloženje da to nije u skladu sa Ustavom i da ne postoji međunarodni ugovor koji bi u ovom slučaju trebalo da ispoštuje.

Milanović zvanično odbio obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj
foto EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Poručio je i da ministar odbrane nije osoba koja predsedniku upućuje takav zahtev.

- Nisu stečeni uslovi za razmatranje dopisa ministra odbrane kojim se traži prethodna saglasnost Predsednika Republike za učešće pripadnika OSRH u misiji EUMAM - saopšteno je Milanovićevog kabineta.

Reč je o zahtevu za saglasnost za učešće hrvatskih vojnika u misiji Evropske unije prema kojoj su pripadnici hrvatskih oružanih snaga trebalo da pruže pomoć u obuci ukrajinskih vojnika, a što je u poslednje vreme podiglo buru u javnosti, uz niz sukoba i prepucavanja na relaciji vlada, sabor, Pantovčak.

Iz Kabineta su potvrdili da je Milanović primio dopis ministra odbrane Marija Banožića kojim se traži njegova prethodna saglasnost na "Nacrt predloga odluke Hrvatskog sabora o učešću pripadnika Oružanih snaga Hrvatske u misiji Evropske unije za vojnu pomoć za podršku Ukrajini" (EU Military Ašistance Mišion - Ukraine - EUMAM),