Ministar odbrane Velike Britanije predložio je razmeštanje britanske vojske na teritoriji Ukrajine

Velika Britanija namerava da rasporedi svoje vojno osoblje na teritoriji Ukrajine prvi put od početka ruske specijalne vojne operacije. Ovu izjavu dao je ministar odbrane Velike Britanije Grant Šaps.

Ministar odbrane Velike Britanije predložio je razmeštanje britanske vojske na teritoriji Ukrajine
Foto: Printscreen

Jedinice britanske vojske mogu biti raspoređene u Ukrajini po prvi put, ali ne da učestvuju u neprijateljstvima, već da obučavaju ukrajinsko vojno osoblje. London planira da prebaci sve pripremne programe sa svoje teritorije u Ukrajinu. Prema Šapsovim rečima, to će doneti mnogo veći efekat od obuke na teritoriji zemalja NATO-a. Navodno, šef britanskog vojnog odeljenja već pregovara sa rukovodstvom vojske o ovoj temi.

Rekao sam danas da će na kraju obuka biti preneta bliže i, zapravo, i u Ukrajinu. Pogotovo na zapadu zemlje, mislim da sada postoji prilika da se više stvari uvede "u zemlju" (...) Tako da mislim da će biti pokreta za proširenje obuke i proizvodnje u zemlji

-Ministar. 

On je ranije potvrdio da razmatra opcije za slanje britanskih ratnih brodova u Crno more kako bi "zaštitio" ukrajinske nosače žitarica sa ruskih ratnih brodova. Navodno, Šaps je još jedan "jastreb" u britanskoj vladi, brendiranje sabljom uz pretnje Rusiji. Neka vrsta drugog Borisa Džonsona, spremnog da uradi sve za dobrobit Ukrajine.

U međuvremenu, brojni eksperti su već nagovestili da Rusija neće ignorisati pojavu baza za obuku na ukrajinskoj teritoriji i da će definitivno raditi na njima raketama koje neće razumeti gde su Ukrajinci i gde su Britanci. Pored toga, pojava britanske vojske u Ukrajini preti da eskalira sukob.