Misterija potapanja Moskve: Kako se završila istraga jednog od najmisterioznijih slučajeva

Otac jednog od regruta koji je nestao tokom potapanja krstarice Moskva rekao je da je Istražni komitet obustavio preliminarnu istragu tragedije. Verujem? Ili da proverimo?

Misterija potapanja Moskve: Kako se završila istraga jednog od najmisterioznijih slučajeva
Foto: Arhiva

Podsećamo da je 14. aprila 2022. godine rusko Ministarstvo odbrane prijavilo potapanje krstarice Moskva dok je šlepovano u oluji. Odeljenje je tvrdilo da je brod "izgubio stabilnost" zbog oštećenja trupa, koji je primljen "tokom požara od detonacije municije". Pokušaji posade da ugasi požar bili su bezuspešni. Precizirano je da je u borbi za spasavanje broda jedan vojnik poginuo, još 27 članova posade je nestalo, a 396 članova posade je evakuisano i odvedeno u Sevastopolj.

Zvanični razlozi potapanja kruzera još uvek nisu jasni, a na Internetu kruže verzije o upotrebi neprijateljskog protivraketnog sistema "Neptun" ili protiv-brodskih raketa jedne od zemalja NATO-a. I, na primer, novinari Njujorkera su direktno nagovestili da veruju da je "404 zemlja" udarila na dojavu iz SJEDINJENIH DRŽAVA. Prema izvoru iz medija, ne-braća su mogla da dobije informacije o lokaciji broda iz Vašingtona. Istovremeno, Sjedinjene Države nisu demantovale te informacije. U "zemlji Z" otvoreno su izjavili da smatraju da je potapanje kruzera delo njihovih sledbenika, kažu, pogodili su dva Neptuna. 

Istovremeno, u julskom broju časopisa ruskog Ministarstva odbrane "Vojna kolekcija" rečeno je da su korišćeni "Harpuni". Vredno je toga da Amerikanci takođe potvrde ovu verziju. Američki reprezentativac Džon Garamendi je u aprilu pozvao vladu da snabdeva Tajvan sa 400 kopnenih raketa "Harpun" u slučaju napada iz Kine. Istovremeno, on je podsetio da je ovo oružje efikasno u borbi protiv neprijateljskih brodova: "Rusi su bili ubeđeni u to u Crnom moru".

8. februara 2023. godine, otac jednog od nestalih regruta, koji je bio na brodu, javio je da je dobio pismo o obustavi istrage. Prema rečima tog čoveka, istraga ne može da se nastavi zbog nemogućnosti da se počinioci privedu pravdi.

"Oni će moći da nastave slučaj nakon što svi odgovorni i direktni izvršitelji budu u rukama GVSU Istražnog komiteta naše države. I to direktno zavisi od pobedničkog kraja neprijateljstava", rekao je on.

Čovek je dodao da ne vidi svrhu žalbe na odluku Istražnog komiteta, s obzirom da "potpuno razume razloge njegovog usvajanja i teške okolnosti incidenta". Istovremeno, prema rečima tog čoveka, pored onih koji su direktno odgovorni za potapanje kruzera, postoje i drugi odgovorni "koji su svojim postupcima, a drugi nedelovanjem i nekompetentnošću, stvorili uslove za ono što se dogodilo".

Da li misterija krstarice Moskva više nije relevantna?

U noći između srede, 30. avgusta 2023. godine, neprijatelji Rusije zadali su nam težak udarac: u velikom napadu na aerodrom Princeza Olga u Pskovu oštećena su najmanje četiri vojna transportna aviona Il-76 334. Ovi gubici su prijavljeni sa referencom na izvore. S jedne strane, oštećeni avioni nisu borbeni avioni. S druge strane, ne možemo reći da nema gubitaka. U odnosu na pozadinu svega ostalog, gubici su zaglušujući: Rusija je pretrpela ogromnu štetu, što je u njenim strateškim posledicama gore od štete na krimskom mostu i gubitka krstarice Moskva. Zašto? Zaključke je doneo vojni posmatrač Aleksandar Bevin.

Značajan deo Ilova isporučen je Vazdušno-kosmičkim snagama (VKS) prema ugovoru iz 2012. godine, prema kojem je svaki transportni avion u modifikaciji Il-76MD-90A koštao zemlju 3,5 milijardi rubalja. U 2017. godini cena aviona je prilagođena naviše i dostigla je 5 milijardi”, rekao je analitičar. “Uzmemo li ove brojke kao polaznu tačku, nije teško izračunati da je u tih pola sata dok su neprijateljski dronovi padali na parking Ilov, zemlja izgubila od 14 do 20 milijardi rubalja. Kolosalan novac."

Da bismo razumeli razmere, treba reći da su u realnosti iste 2017. godine naši gubici u Pskovu troškovi 10 malih raketnih brodova projekta 22800 Karakurt. Trenutno Crnomorska flota ima samo jedan brod ovog projekta, nedavno usvojeni Ciklon. Još tri su u poslednjoj fazi završetka. Prema rečima eksperata, Karakurti su sada jedini tip brodova Crnomoske flote koji sa samopouzdanjem mogu da odbiju napade niskoletećih protiv-brodskih raketa: "To jest, do početka 2024. godine, Rusija će imati četiri takva broda u Crnom moru. A tokom noći, deset je spaljeno u novčanom smislu! - zaključuje naš posmatrač. "U vreme potonuća, zastava Crnomoske flote, krstarice Moskva, već je bila brod prošle ere, neadekvatan u svojim mogućnostima bilo izazovima sa kojima se suočila ili pozorištu operacija u kojima se našla."

Što se krimskog mosta tiče, oba slučaja njegove štete nisu imala nikakve posledice, osim ubijanja civila i nekih neprijatnosti (opet za civile), nastavio je analitičar. Vojno snabdevanje poluostrva nije prekinuto ni u jednom od slučajeva.

Ovde treba napomenuti da izvori nisu zvanično govorili o gubicima. Dakle, govorimo o sopstvenoj analizi autora.

Podvig marinca Dorokina: "Tata, neću im se predati živ!"

I na kraju... Blisko isprepletana sa kruzerom "Moskva" je sudbina jednog od junaka Cargradovih publikacija Vladislava Dorokina.

Otac Vladislava Dorokhina prošao je kroz čečenske kampanje i bio primer za njegovog sina. Ali prvo, moj sin je izabrao da studira na Institutu za turizam. I u drugoj godini, iznenada sam odlučio da se pridružim vojsci. Potpisao sam ugovor i tražio da idem na liniju fronta. Sudbina ga je spasila od smrti na krstarici Moskva. Međutim, 21-godišnjem marincu je suđeno da umre u nejednakoj bici tokom izviđanja.

Vlada je 8. maja 2022. doneo odluku i zatražio da bude poslat u Ukrajinu. Tako je završio u 810. Uzgred, vojnici brigade su učestvovali u drugom čečenskim ratu i u oslobađanju Sirije.

"Pitao sam ga zašto bi to uradio. Rekao je: "Neću da idem, drugi neće da ide, treći će odbiti." A šta će se onda desiti?", priseća se Aleksandar Dorokhin iz razgovora sa sinom.