Moskva: Reakcija Vašingtona na teroristički napad na luku Sevastopolj zaista nečuvena

Ambasador Antonov: Nepravedno je osuđivati Moskvu zbog suspendovanja sporazuma o hrani

Moskva: Reakcija Vašingtona na teroristički napad na luku Sevastopolj zaista nečuvena
foto: © RIA Novosti / Aleksej Malgavko

Moskva je suspendovala učešće u sporazumu o hrani zbog nepromišljenih postupaka ukrajinskih vlasti, a osuđivati Rusiju zbog toga je nepravedno, izjavio je američki ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.

„Reakcija Vašingtona na teroristički napad na luku Sevastopolj je zaista nečuvena. Nismo videli nikakvu osudu nepromišljenih postupaka kijevskog režima. Opet, sve se svelo na lažne optužbe naše zemlje za otežavanje svetskoh problema sa hranom“, rekao je diplomata.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio žaljenje zbog odluke Rusije o povlačenju Rusije iz realizacije sporazuma o žitu i pozvao Moskvu da se vrati njegovoj implementaciji. Američki predsednik DŽo Bajden nazvao je odluku Rusije „nečuvenom”, sugerišući da bi takav potez „pojačao glad”.

Rusija, napomenuo je ambasador, ne može, bez obzira na bezbednosna pitanja, da nastavi da učestvuje u sporazumu jer je suočena sa napadima i provokacijama na ruske vojne i trgovačke brodove.

"U obustavljanju implementacije sporazuma, nepravedno je osuđivati Rusiju. To se dogodilo zbog nepromišljenih postupaka ukrajinskih vlasti", rekao je diplomata.

Antonov je podsetio i da je polovina svih suvih tereta otišla u razvijene zemlje, dok su zemlje kojima je žito potrebno - Somalija, Etiopija, Jemen, Sudan i Avganistan, dobile samo oko tri odsto zaliha.

Rusija je u subotu zvanično suspendovala učešće u sporazumu o žitu zbog pokušaja terorističkog napada u Crnom moru, tokom kojeg su dronovi napali brodove Crnomorske flote u vodama Sevastopoljskog zaliva. Napad je trajao nekoliko sati, a gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev nazvao ga je najmasovnijim od početka specijalne operacije. Objekti u gradu nisu pogođeni.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, napad je izvela vojska ukrajinskog 73. Specijalnog centra za pomorske operacije. NJih su, prema odeljenju, predvodili britanski specijalisti koji se nalaze u gradu Očakovu, Nikolajevske oblasti.

Rusija je koordinatoru Ujedinjenih nacija u Zajedničkom koordinacionom centru u Istanbulu izrazila zabrinutost oko obezbeđenja bezbednosti plovnog saobraćaja u okviru Crnomorske inicijative za žito. Pre toga, Moskva je zvanično obavestila generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o suspenziji učešća u sporazumu, ova informacija je dostavljena delegacijama Ukrajine i Turske.

Ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev rekao je u subotu da je Rusija spremna da u naredna četiri meseca besplatno snabdeva najsiromašnije zemlje sa do 500.000 tona žitarica, kao i da potpuno zameni ukrajinsko žito i snabdeva sve zainteresovane zemlje po pristupačnim cenama. Ministar je podsetio da je Rusija ove godine već požnjela 150 miliona tona žita, a Ministarstvo procenjuje izvozni potencijal ove sezone na više od 50 miliona tona.

Predsednik Vladimir Putin istakao je početkom septembra da Zapad većinu ukrajinskog žita izvozi u svoje države, a ne u siromašne zemlje Afrike. Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik pri UN, primetio je da deo sporazuma o hrani koji se tiče izvoza ruske hrane i đubriva ne funkcioniše.

Novine Info/Mediji

Pratite nas i putem android aplikacije