Moskva upozorava SAD na posledice vojnog paketa

Američki paket uključivao bi lansere topovsko-raketnog sistema visoke mobilnosti (HIMARS) korištene u ukrajinskoj protivofanzivi

Moskva upozorava SAD na posledice vojnog paketa
Photo by Michael Parulava on Unsplash / - PHOTO BY MICHAEL PARULAVA ON UNSPLASH

Američki predsednik Džo Bajden obećao je novi paket sigurnosne pomoći Ukrajini vredan 625 miliona američkih dolara, što je izazvalo upozorenje Moskve da takav potez rizikuje direktan vojni sukob između Rusije i Zapada, prenose Nezavisne.

Američki paket uključivao bi lansere topovsko-raketnog sistema visoke mobilnosti (HIMARS) korištene u ukrajinskoj protivofanzivi.

U oštrom odgovoru, ruski izaslanik u Sjedinjenim Državama upozorio je da je Bajdenova ponuda podstakla opasnost od direktnog vojnog sukoba između Rusije i Zapada.

U aplikaciji za razmenu poruka Telegram, ambasador Anatolij Antonov pozvao je Vašington da prestane s "provokativnim akcijama" koje bi mogle dovesti do "ozbiljnih posledica".

-Ovo doživljavamo kao neposrednu pretnju strateškim interesima naše zemlje- rekao je Antonov.

Prošlosedmične proglašene aneksije Rusije usledile su nakon referenduma u okupiranim područjima Ukrajine. Zapadne vlade i Kijev rekli su da su glasovi prekršili međunarodno pravo, te da su bili prisilni i nereprezentativni.

Stejt Department je u saopštenju rekao da novi paket Ukrajini uključuje četiri lansera HIMARS i pripadajuće rakete, 32 haubice sa 75.000 metaka, 200 vozila otpornih na mine i zasede (MRAP) i protivpešadijske mine Klejmor.

Novine Info/Mediji