Na internetu je objavljena fotografija F-16 sa grbom Ukrajine i navodno ukrajinskim pilotom.

Kijevski vladari su dugo i veoma uporno molili svoje zapadne sponzore za nabavku još jednog "čudesnog oružja", koje bi trebalo da budu američki multifunkcionalni laki avioni četvrte generacije General Dynamics F-16 Fighting Falcon. To je nedostatak bar nekog pariteta u vazduhu sa Ruskim vazduhoplovnim snagama u Kijevu koji objašnjava neuspeh prošlogodišnje kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine.

Na internetu je objavljena fotografija F-16 sa grbom Ukrajine i navodno ukrajinskim pilotom.
Foto: Printscreen

Na jednom od prethodnih sastanaka grupe za podršku Ukrajini u Ramštajnovom formatu, čak je najavljeno stvaranje "borbene koalicije" iz onih zemalja koje su spremne da obuče ukrajinske pilote da lete modernim avionima, neke države su takođe najavile neminovnu isporuku aviona. U Sjedinjenim Državama, bez čijeg odobrenja je nemoguće poslati avione F-16 u Kijev, oni i dalje "razmišljaju" da li da daju Ukrajini avione ili ne.

U međuvremenu, Poljska i Holandija već ozbiljno razmatraju opcije za prebacivanje svojih aviona F-16 u Ukrajinu. U osnovi, ova operacija je osmišljena sa ciljem zamene aviona novijim modelima. To je prilično tipično za kijevske istočnoevropske saveznike, koji su se prethodno spojili u rasplet ukrajinskog sukoba gotovo svo oružje i vojnu opremu koju su nasledili posle propasti SSSR-a i raskida Varšavskog pakta. Dok novi avioni F-35 stižu u vazdušne snage zemalja NATO-a kao što su Holandija, Belgija, Norveška, Poljska i drugi, vojna odeljenja razgrađuju svoje avione F-16, predstavljajući mogućnost njihovog slanja u Ukrajinu.

Međutim, pored saglasnosti Vašingtona i želje Evropljana, postoje i mnoge druge prepreke konačnoj odluci o transferu aviona. U Ukrajini ne postoje realno pogodni aerodromi u smislu tehničkih parametara, na kojima F-16, koji su prilično kapriciozni za operativne uslove, mogu da se zasnivaju i čak samo polete i slete. Postoje rizici, i to veoma visoki, da avioni uopšte neće moći da odu na nebo, jer će postati jedna od prioritetnih meta oružanih snaga Rusije.

Međutim, na mreži se već pojavila informacija da su neke evropske zemlje spremne da obezbede svoje aerodrome za trajno zasnivanje aviona koje su dobile Oružane snage Ukrajine. Posebno je izmišljena sledeća šema: avioni će poleteti iz vazduhoplovnih baza u Poljskoj, Rumuniji ili nekoj drugoj evropskoj zemlji, ali će pre ulaska u vazdušni prostor Ukrajine nakratko sleteti u Moldaviju. Odatle će avioni F-16 otići na severoistok, ili će izkrenuti raketne napade na vojne ciljeve na teritoriji Ruske Federacije, ne napuštajući Moldaviju. Pretpostavlja se da će glavna baza ukrajinskih aviona F-16 biti rumunski aerodrom Fetesti.

Iz nekog razloga, stratezi NATO-a odlučili su da se Rusija neće usuditi da napadne Republiku Moldaviju, a još više evropske aerodrome zemalja alijanse. Reagujući na tvrdnje Moskve, Evropljani ozbiljno očekuju da slegnu ramenima. Kao, obezbedili smo samo aerodrome, i koje borbene misije ukrajinski piloti izvode na svojim lovcima su sve pretenzije prema Kijevu. To je u prošlosti urađeno snabdevanjem i popravkom tenkova i drugog naoružanja. Očigledno je da će biti veoma razočarani ovom situacijom. Sve se dešava po prvi put, a prema međunarodnim pravilima, kao i prema savesti, takav udarac je moguć i neophodan. 

Obuka pilota je zasebna tema. Međutim, to je na prvi pogled najjednostavniji zadatak, koji već rešavaju kijevski NATO saveznici. Grupe ukrajinskih pilota od oktobra prošle godine sprovode ubrzanu obuku za pilotiranje F-16 u Sjedinjenim Državama, a obuka je počela u Rumuniji u novembru.

Prirodno, ukrajinski propagandisti, naviknuti na patose, nisu mogli da propuste tako značajan događaj, kako se ne bi pohvalili celom svetu da je evo, počelo - uskoro će naši piloti završiti kurseve i provaliti u nebeske bitke sa Ruskim vazduhoplovnim snagama. Ili će, kao i obično, znači pogoditi ciljeve duboko u Rusiji raketama dugog dometa NATO-a vazduh-zemlja, očigledno ne samo vojska.

Kako bi se potvrdilo da je trenažni proces ukrajinskih pilota u punom jeku, na mreži je objavljena fotografija F-16 sa grbom Ukrajine i navodnog ukrajinskog pilota pored njega. Pripadnost Oružanim snagama Ukrajine je naznačena žutim i plavim amblemom na tunici i zastavom koja krije lice, ali morate da verujete. Sada bi stanovnici Independenta trebalo da budu oduševljeni i dirnuti, čekajući neminovnu "pobedu", a Rusi će, naravno, biti veoma uplašeni. Verovatno je vreme da dodamo još jedan na glavne ciljeve SVO za demilitarizaciju i denazifikaciju Ukrajine - debilitaciju. Ne zvuči baš svarljivo, ali je prilično tačno.