Na pragu smo „FEJSBUK FAJLOVA“! Otkriveni mejlovi kako je CDC vršio cenzuru na najglupljoj društvenoj mreži na svetu

Maske padaju svuda – u vezi sa dosluhom Big Tech-a i vlada širom sveta.

Na pragu smo „FEJSBUK FAJLOVA“! Otkriveni mejlovi kako je CDC vršio cenzuru na najglupljoj društvenoj mreži na svetu
Ilustracija

Sada je vreme da posvetimo pažnju ulozi koju igraju Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) a koju su pratila sva takva tela u zemljama širom sveta.

Već smo bili zadivljeni – samo veličinom cele stvari – ako ne baš i „šokirani“ Tviter fajlovima koji se i dalje puštaju u javnost.

Na kraju krajeva, dok se to dešavalo, veliki broj posmatrača je pretpostavio da nešto od toga mora da stoji iza neviđenog i naizgled neobjašnjivog nivoa cenzure na platformama.

Ali – šta se, zaboga, dešavalo na Fejsbuku , otprilike u isto vreme? Na kraju krajeva, Fejsbuk je mnogo uticajnija društvena mreža od Tvitera.

Za sada nemamo istu „direktnu vezu“ sa internim dokumentima kao što je slučaj sa Tviterom, što je omogućila posvećenost transparentnosti samog novog vlasnika.

Međutim, ono što bi se moglo nazvati „Fejsbuk fajlovi“ takođe je zasnovano na verodostojnim izvorima – Reason izlazi sa pričom zasnovanom na poverljivim imejlovima koji su se pojavili zahvaljujući sudskom sporu – država Misuri tuži Bajdenovu administraciju.

Imejlovi pokazuju da su predstavnici Fejsbuka (i dalje Instagrama ) i CDC ne samo bili u kontaktu sve vreme, već da je tehnološki gigant takođe „rutinski tražio od vladinih zdravstvenih zvaničnika da provere tvrdnje u vezi sa virusom.

Zauzvrat, CDC je budno pratio koji govor je dozvoljen na Fejsbuku, koje se politike prema cenzuri „nezgodnih“ Covid tema primenjuju, a ova vladina agencija nije imala problema da uputi behemota društvene mreže kako da se ponaša u tim slučajevima.

Robbie Soave, viši urednik za Reasona, otkrio je neke primere onoga što se dešavalo u seriji tvitova navodeći mejlove i dajući snimke ekrana. Jedna pokazuje da je se u maju 2021. CDC uključuje u „proveru“ sadržaja na Fejsbuku koji se tiče vakcina protiv Covida. A CDC je imao poslednju reč o tome šta je bilo dozvoljeno da ostane na mreži kao „tačno“.

Druge e-poruke pokazuju da se Facebook (Meta) pobrinuo da CDC dobije de fakto ovlašćenje da kontroliše Covid „dezinformacije“, dok je u isto vreme označavao sadržaj za CDC, konsultujući se s njim o tvrdnjama koje bi mogle „doprineti odbijanju vakcine“.

Istovremeno, Reason priznaje da ovo nikako nije bila jedina savezna agencija koja se bavila sličnim aktivnostima, a sve ima za cilj da izvrši pritisak na neke od najvećih svetskih društvenih platformi da dozvole samo određeni narativ i diskredituju svaki skepticizam, čak i onaj koji dolazi od medicinskih stručnjaka i naučnika.

Čak se i predsednik Bajden pobrinuo da „doprinese“ ovom naporu, kada je u junu 2021. bizarno optužio Fejsbuk da „ubija ljude“.

Ovo je zaista trebalo da kaže da je bolje da se gigant ne usuđuje da dozvoli bilo kakav Covid sadržaj koji Bela kuća nije uspela da „proveri“ iza kulisa – na ovaj ili onaj način.

Interna e-pošta sada otkriva da je Fejsbuk otišao toliko daleko da je „prisluškivao“ sopstvene korisnike ismevajući Entonija Faučija, očigledno u pokušaju da odbrani svoju reputaciju – opet, na račun slobode govora.

„Jedan mejl upozorio je CDC da se korisnici Fejsbuka rugaju Faučiju jer je promenio mišljenje o maskama i dvostrukom maskiranju. CDC je odgovorio da su ove informacije ‘veoma korisne'”, napisao je Soave, viši urednik časopisa i voditelj na TV kanalu The Hill, na Tviteru.

Predstojeće, martovsko izdanje Reasona bavi se time kako se CDC pretvorio u policiju za suzbijanje slobode govora kada je u pitanju pritisak na društvene medije da blokiraju sadržaj za koji je vladina agencija odlučila da su Covid „dezinformacije“.

I ovo je bio onlajn govor koji ova, kao i druge vladine agencije, nemaju ustavni način da direktno potisnu bez kršenja zakona.

Da podsetimo i dan danas ima cenzure na facebook,jednostavno uskraćene informacije od facebook objava na stranici,algoritmi sada rade na temu rata u ukrajini,zato pojedine facebook informacije su nedostupne određenoj grupi korisnika jednostavno selektirajući po zemljama kao i ip adresama da ne vide objave koje su u real tajmu,zato ako nešto pratite pratite to na sajtu u određenoj sekciji.Tu vam ne mogu uskratiti vidljivost...Neke informacije nećete naći u objavama na FB stranici već samo na sajtu....