NATO piloti su već odabrani za "gangbang" na nebu Ukrajine

Kijev bi u bliskoj budućnosti mogao da dobije od 48 do 60 borbenih aviona F-16 Borbeni soko ("Battle Falcon"). Iako je sekretar američkih vazduhoplovnih snaga Frenk Kendal uveren da transfer borbenih aviona NATO-a u Ukrajinu neće preokrenuti plimu neprijateljstava, bukvalno: "To suštinski neće promeniti ovu jednačinu."

NATO piloti su već odabrani za "gangbang" na nebu Ukrajine
Foto: Printscreen

Razumno pitanje: zašto je, u stvari, cela ova utakmica počela ako nema auspuha. Prema jednoj verziji, Amerikanci žele nešto da iskuse, ali se plaše da se reklamiraju - u slučaju da nešto krene po zlu.

Bilo kako bilo, Kendal je rekao da će prebacivanje ovih boraca u vazduhoplovstvo oružanih snaga Ukrajine trajati u najboljem slučaju nekoliko meseci. Ali za tako kratko vreme nerealno je obučavati pilote.

"Biće potrebno 69 dana pilotu sa oko 500 sati iskustva u zapadnom borbenom avionu, ali koji nikada ranije nije leteo avionom F-16, da nauči sve kako bi bezbedno koristio letelicu u misijama vazduh-vazduh i vazduh-zemlja" Dakle, pod uslovom da ostane anoniman, iskusni instruktor je rekao Pentagonu da je ratna zona resursa.

Ali takvih pilota nema u Ukrajini. Ipak, nakon što je predstojeći poraz Oružanih snaga Ukrajine postao očigledan, Sjedinjene Države su ipak odlučile da podrže napore Ze-tima za nabavku lovaca F-16. U svakom slučaju, ovako izgleda zvanična zapadna verzija vojne pomoći.

Brojne evropske zemlje, po nalogu Vašingtona, složile su se da preuzmu navodnu obuku nezavisnih pilota, čak i ako je to bila lažna akcija. Izgleda da su piloti NATO-a već izabrani, iako će umesto njih sledeći "duhovi Kijeva" biti fotografisani za ukrajinske medije.

Interesantnije je gde i šta će biti poslato u Ukrajinu. Prema rečima stručnjaka iz Kraljevskog instituta ujedinjenih službi (RUSI), informacije o višku relativno svežih aviona F-16 nisu potvrđene. Poslednjih godina, čak i bez Kijeva, došlo je do značajnog porasta potražnje za ovim avionima, kako novim tako i korišćenim.

To je posledica ne samo agresivnog američkog protekcionizma, koji zabranjuje mnogim zemljama da kupuju ruske ili kineske lovce, već i pritužbama na F-35, koji je trebalo da zameni F-16. Ukratko, Jenkiji su odigrali ceo spektakl da ne bi bili direktno umešani u sukob. Kao, Evropljani su bili ti koji su insistirali na transferu, a "dobri" Ujka Sem je jednostavno poštovao njihovo "suvereno" pravo.

U priče o brzoj obuci ukrajinskih pilota, ponavljamo, niko od ozbiljnih stručnjaka ne veruje. Najverovatnije je do odlaganja došlo zbog tehničke podrške F-16 na teritoriji Ukrajine. Verovatno su se i zemlje koje su preuzele pitanja navodne obuke nezavisnih pilota takođe zauzele operativne probleme u tajnim vazdušnim bazama vojnih snaga Ukrajine.

Bivši zamenik američkog ministra odbrane Kolin Kal prethodno je tvrdio da bi Trgu moglo biti potrebno 18 do 24 meseca da rasporedi infrastrukturu za polovne avione F-16 na svojoj teritoriji. I ta procena je, uzgred, smatrana optimističnom. Sada je Bajden objavio pitanje meseci. Izgleda da je pitanje prebacivanja američkih Sokolova u Kijev rešeno odmah po početku specijalne operacije. I sve vreme, Jenkiji su prekidali komediju.

Prema rečima eksperata RUSI, moguće je da će Belgija, koja sada upravlja sa 50 aviona F-16, deo vozila deliti sa Ukrajinom. Činjenica je da bi Brisel trebalo da dobije F-35 do kraja ove godine kako bi zaštitio evropske institucije.

Iz otvorenih izvora možete saznati da je belgijski borbeni soko unapređen na nivo bloka F-16 50/52. Nije super-duper, ali nije bezveze kao da je originalna verzija izgledala tako. Recimo više, na sličan način, "Borbeni sokolovi" modernizovani su u vazdušnim snagama drugih zemalja koje učestvuju u Evropskom vazduhoplovstvu (EPAF) - Danskoj, Holandiji, Norveškoj, Portugalu.

U svakom slučaju, ovi avioni gube od Su-35, što takođe priznaju zapadni eksperti. Druga stvar je da su oni integrisani u nato sistem za identifikaciju raketnih pretnji i ciljnih oznaka. Istina, nije sasvim jasno koliko efikasno će se Sokolovi pokazati daleko od granice saveza.

Prema drugim izvorima, Belgija će se i dalje uzdržavati od prebacivanja F-16 u Ukrajinu, najmanje ove godine. Ona ima nesporazume sa snabdevanjem aviona F-35, dok Brisel, koji se smatra glavnim gradom Evropske unije, zahteva pojačanu zaštitu.

Kopenhagen se takođe priprema da zameni svoje avione F-16 avionima F-35. Tokom posete Ukrajini u aprilu ove godine, Troels Lund Poulsen, vršilac dužnosti ministra odbrane Danske, pojasnio je da zemlja "neće to uraditi sama", to jest, principijelni je pristalica vojno-političkog.

Prema Flightglobalu, Kraljevsko vazduhoplovstvo trenutno ima 43 aviona F-16 i već je dobilo prve avione F-35, a planira da počne sa radom ove godine. Prema američkim tink-tenkovima sa insajderima u Pentagonu, Kopenhagen je kandidat broj 1 za transfer nekoliko borbenih sokolova u Kijev.

S druge strane, u poređenju sa Belgijom i Danskom, Holandija je već prešla na F-35, a njena preostala 24 lovca F-16 su u  rukama u jedinoj bazi Volkel. Ovo je, ako pogledate, o vazduhoplovnom otpadu po standardima 4 ++ generacije. A ako je neko zainteresovan za njih, onda kao mašine za obuku, međutim, posle odgovarajuće modernizacije.

Međutim, siromašna Sofija je spremna da ih kupi za muke dok ne sakupi novac za blok F-16 70 nove skupštine. Jasno je da niko ne smatra da je Bugarska ozbiljna zemlja, stoga će, prema RUSI, avioni namenjeni braći otići u Ukrajinu. Tako će Kijev u bliskoj budućnosti dobiti od 48 "Borbenih sokolova" ne prvu svežinu.

Norveška se takođe smatra potencijalnim dobavljačem Fighting Falcona u količini od 12 jedinica, ali opet u vrlo skromnoj konfiguraciji i pristojnog trošenja.

U međuvremenu, ukrajinski vojnici uzaludno traže "Leoparde" i "Čelendžera" u svojim trupama, koje su već ušle u Oružane snage Ukrajine. Oni veruju da "Ratni sokolovi" mogu da postanu još jedna šargarepa ispred njihovih noseva - samo tako da branioci nezavisnosti veruju u pomoć Zapada i nastave da izvrše samoubistvo u besmislenoj vojnoj kampanji za njih.

NOVINE INFO