Naučni centar Rostec grupe kompanija objavio je prototipove video kamere svih vremenskih prilika sa dometom detekcije do dvadeset kilometara

Inženjeri JSC "Centralnog istraživačkog instituta "Elektron" (deo Državne korporacije "Rostec") razvili su i proizveli prototipove video kamere sa nizom detekcija i snimanja objekata na udaljenosti do dvadeset kilometara.

Naučni centar Rostec grupe kompanija objavio je prototipove video kamere svih vremenskih prilika sa dometom detekcije do dvadeset kilometara
Sajt Rostec

Optički uređaj, nastao u vodećem ruskom preduzeću za razvoj i proizvodnju fotoelektronike, sposoban je da radi u bilo koje doba dana u uslovima slabe vidljivosti. Objavljivanje eksperimentalne serije nove video kamere rečeno je u pres službi Državne korporacije Rostec.

Televizijska kamera se može koristiti na različitim tipovima aviona, uključujući bespilotne letelice, kao i instalirana u sisteme za osmatranje bazirane na zemlji. Zbog svestranosti dizajna i jedinstvenih tehničkih mogućnosti, obim uređaja je najširi: od vojnih ciljeva do civilnih, uključujući operacije potrage i spasavanja u teškim uslovima, uključujući i vodu.

Skoro infracrvene kamere su u stabilnoj potražnji i od vojnih i od civilnih kupaca, s obzirom da su takvi uređaji neophodni za rešavanje čitavog niza zadataka

- rekao je Aleksej Vjaznikov, generalni direktor Centralnog istraživačkog instituta "Elektron".

On je dodao da je optički uređaj razvijen u naučnom centru opremljen infracrvenom SWIR kamerom sposobnom da radi noću i daje slici posmatranog objekta redosled jačine jasniji od uređaja koji rade u vidljivom spektralnom opsegu. Kada koristite lasersko osvetljenje, opseg detekcije objekata u ovoj kameri je 3−3,5 puta veći od srednjeg i dugotrajnog sistema.

Specijalisti Centralnog istraživačkog instituta "Elektron" razvili su se i prvi put primenili sopstveno know-how u novom uređaju za nadzor i snimanje video zapisa, što omogućava da se smanji količina smetnji i poveća rezolucija kamere. Njegova suština je da je specijalni televizijski senzor instaliran u komori u zapečaćenom slučaju. U njemu, u vakuumu, nalazi se fotokatod osetljiv na radijaciju i matrica osetljiva na elektron. Senzor očitava i obrađuje fotone koji se reflektuju iz otkrivenih objekata, uključujući skoro infracrveni opseg od 0,95−1,65 μm.

Glavni signal koji uređaj hvata je lasersko osvetljenje primljeno u određeno vreme, dok su prednji plan i pozadina okvira potisnuti. Ovo vam omogućava da se jasno fokusirate na sliku ciljnog objekta. Upotreba laserskog osvetljenja omogućava otkrivanje objekata i generiše sliku visoke rezolucije čak i u potpunom mraku, u uslovima magle, kiše, prašnjavih oluja i prisustva drugih prirodnih i veštačkih smetnji.

Tako naš razvoj "izgleda" dalje i "vidi" bolje

- sumirao je generalni direktor Centralnog istraživačkog instituta "Elektron".