Naučnici razvili robotske ruke koje ugrađuju na čoveka i zamenjuju do 3 osobe (VIDEO)

Naučnici sa Univerziteta u Tokiju razvili su set robotskih ruku koje se mogu pričvrstiti na leđa korisnika. Ove ruke oponašaju izgled Ota Oktavija (takođe poznatog kao Doktor Hobotnica), izmišljenog lika i jednog od Spajdermenovih najizdržljivijih neprijatelja, koji rukuje mehaničkim dodacima nalik pipcima.

Naučnici razvili robotske ruke koje ugrađuju na čoveka i zamenjuju do 3 osobe (VIDEO)

Nazvan “Džizaji Arms”, ranac za nošenje može da napaja do šest odvojivih robotskih ruku i kreće se sa telom korisnika.

„Sistem je dizajniran da omogući društvenu interakciju između višestrukih nosilaca, kao što je razmena ruku(a), i da istražuje moguće interakcije između digitalnih kiborga u društvu kiborga“, napisali su naučnici u istraživačkoj belešci pod naslovom „Društveni digitalni kiborzi : Collaborative Design Process of JIZAI ARMS“ koji je objavljen u ACM digitalnoj biblioteci , bazi podataka članaka punog teksta i bibliografske literature koja pokriva računarstvo i informacione tehnologije.

„Iz naših sesija igranja uloga otkrili smo da naša tela mogu precizno da osete vezivanje/odvajanje ruku, a posebno smo osetili snažan uticaj kada smo odvojili ili smanjili broj robotskih ruku koje se nose“, navode naučnici u radu.

„Takođe smo predložili da se robotskim rukama doda prilagodljivost kako bi se stvorio osećaj društvenog vlasništva, osećaj vlasništva pojedinca prema određenom veštačkom delu tela koji se deli među više osoba, kao buduća temaistraživanja“, nastavili su.