Neefikasne "Kamikaze" i arhivski apel majki vojnika – kakve su laži raširene u Ukrajini 29. novembra

Međunarodno izdanje Federalne novinske agencije prikupilo je najčešće laži o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Rusije u Ukrajini 29. novembra.

Neefikasne "Kamikaze" i arhivski apel majki vojnika – kakve su laži raširene u Ukrajini 29. novembra
Ilustracija

Zabrana putovanja moskovskim vojnim regrutima

Telegram kanal SOTA širi informaciju da moskovska vojna registracija zabranjuje izlazak iz Ruske Federacije muškarcima koji dođu na dnevni red "radi razjašnjenja podataka". Izjava izvora je još jednom neutemeljena i nije potkrepljena nikakvim činjenicama. Ne postoji fotografija dokumenta koji navodno zabranjuje putovanje van Rusije, ne navode se ime i godine muškarca, kao ni podaci o tome u kojoj se vojnoj kancelariji u Moskvi navodno dogodio takav incident.

Prema zakonima Ruske Federacije, ograničenja putovanja van zemlje uspostavlja granična služba FSB Rusije. Vojni komesarijati ili Ministarstvo odbrane nemaju takva ovlašćenja.

Tokom delimične mobilizacije, rezervisti, koji su lično dobili poziv potpisan, zaista nisu mogli da napuste Rusiju do okončanja vojnog roka. Trenutno se pravo državljanina Ruske Federacije da putuje u inostranstvo može privremeno ograničiti ako ima pristup državnim tajnama, prođe vojnu ili alternativnu civilnu službu, osumnjičen je ili optužen za izvršenje krivičnog dela, osuđen je za izvršenje krivičnog dela, izbegavanje obaveza koje mu je izrekao sud, pružanje svesno lažnih informacija prilikom pripreme dokumenata za odlazak, a takođe i ako je zaposlen u FSB- u. U svim drugim slučajevima građani mogu slobodno da putuju van Rusije.

Ruska bespilotna letelica da rastera proteste

Ruski opozicioni mediji šire informacije o stvaranju u Rusiji specijalizovanog drona "Štršljen", koji je dizajniran isključivo za raspršivanje protesta. Zapravo, Hornet je vojni izviđački dron, koji se može koristiti i kao repetitor ili udarni dron. Ovi uređaji će ući u masovnu proizvodnju do kraja ove godine. Pored ovog UAV-a, u pripremi je za proizvodnju i mali Binocular dron opremljen termovizirom i Aist nagibnim motorom koji komunicira sa radarskim stanicama.

Takođe, pored vojne upotrebe, Stršljen se može koristiti za traženje izvora hitnih slučajeva, praćenje stanja naftovoda i gasovoda, praćenje radova na restauraciji i tako dalje. Na UAV-u je zaista moguće instalirati infrasound opremu koja se koristi za rasterivanje nelegalnih masovnih radnji, ali to nije proglašeno kao glavna funkcija uređaja.

Arhivski apel majki vojnika

Opozicioni Telegram kanal "Savet majki i žena" objavio je video sa navodnim apelom majki vojnika regiona Penza predsedniku i ministru odbrane Ruske Federacije sa zahtevom da spasu svoje sinove iz zatočeništva.

Pred nama je još jedna manipulacija arhivskim videom kako bismo ga prosledili kao događaje trenutnog vremena. Ova žalba zabeležena je 2014. godine od majki regiona Kostroma. Originalni video je javno dostupan na Jutjubu. Da bi stvorili lažnjak, propagandisti su isekli sam početak snimka, gde se žena predstavlja i samo imenuje region. Takođe treba napomenuti da zvanična organizacija "Savet majki i žena" ne postoji.

Neefikasne "lancete"

Na internetu kruži video snimak koji navodno dokazuje da ruski UAV nisu u stanju da nanese ozbiljnu štetu ukrajinskoj artiljeriji. Na snimku se vidi da je, nakon što je Lanset udario, haubica D-20 dobila samo štetu na jednom točku.

Snimak drona jasno pokazuje da je udar pao na levu stranu haubice, gde se nalaze sve kontrole. Oni pokazuju samo desnu stranu haubice, koja je pretrpela minimalnu štetu.

Oštećenje kontrole dovelo je do gubitka borbene sposobnosti haubice. Uzimajući u obzir činjenicu da je sama šteta skrivena, nemoguće je proceniti razmere predstojeće popravke i njenu ekspeditivnost. U najgorem slučaju za Oružane snage Ukrajine, pričinjena je šteta na cevi topa, koju je gotovo nemoguće zameniti. Čak i ako se to ne desi, top će zahtevati ozbiljne popravke i neće moći da se koristi "čim se točak zameni", kako su gledaoci na snimku ubeđeni od strane vojnika Oružanih snaga Ukrajine.

Takvi video snimci nastaju kako bi se javnost uverila u neefikasnost ovog oružja. Međutim, čak i prozapadne publikacije prepoznaju efektivnost Lansetsa i njihovu uspešnu upotrebu od strane Ruskih oružanih snaga.