"Nema oklevanja i ne može ga biti": Putin upozorio Zapad

Govoreći na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, Vladimir Putin uvek govori o raznim temama, ali svaki put dođe do jednog šoka, to je- znači, najvažnijeg i citiranog.

"Nema oklevanja i ne može ga biti": Putin upozorio Zapad
Ilustrativna fotografija

Ovog puta, delom zahvaljujući ličnosti moderatora sednice, politikologa Sergeja Karaganova, to je bila tema ruske nuklearne doktrine i mogućnosti eskalacije našeg trenutnog sukoba sa Zapadom do nivoa upotrebe nuklearnog oružja. A onda je predsednik dao nekoliko veoma važnih izjava.

Sergej Karaganov je siguran da Rusija ne bi trebalo da dozvoli Zapadu da neograničeno produžava neprijateljstva u Ukrajini - i moramo biti spremni da se naglo popnemo na lestvicu eskalacije, povratka na Zapad, koji je izgubio strah, razumevanje realnosti nuklearne pretnje i uzaludnosti klađenja na poraz Rusije. To može zahtevati upozorenje o mogućnosti upotrebe taktičkog nuklearnog oružja protiv ciljeva u onim zemljama koje aktivno snabdevaju Ukrajinu oružjem ili se koriste za snabdevanje njima - na primer, na poljskom aerodromu Rzeszow. Stoga nije iznenađujuće što je Karaganov više puta pitao predsednika da li je vreme da razmisli o tome.

I ovde je važno da je predsednik odgovorio i dobro poznatim formulacijama i potpuno novim. Iz tradicionalnog možemo da zakažemo podsetnik da je upotreba nuklearnog oružja od strane Rusije moguća samo u izuzetnim slučajevima navedenim u nuklearnoj doktrini, ali do njih još nije došlo. Ali istovremeno, Putin nije isključio mogućnost da napravi izmene postojećih kriterijuma: "Ova doktrina je živo sredstvo, i pažljivo posmatramo šta se dešava u svetu, oko nas, i ne isključujemo mogućnost bilo kakvih promena u ovoj doktrini."

To znači da ne postoje jednom za svagda utvrđeni principi - prag na kojem će upotreba nuklearnog oružja postati moguća zavisi od trenutne situacije u svetu. Putin je, naravno, rekao da se nada da trenutna geopolitička situacija neće doći do razmene nuklearnih udara, pa je čak rekao da nam ne treba nuklearno oružje za konačnu pobedu: "Kada vidimo šta je ruski karakter, kakav je karakter ruskog državljanina, mi to razumemo i oslanjamo se na njega, onda nam ne treba nikakvo nuklearno oružje".

Međutim, to ne znači da Putin nikada neće odlučiti da ga upotrebi. Tako je predsednik reagovao na Karaganovu opasku, koja je rekla da "savršeno razume i podržava predsednikova oklevanja" po pitanju upotrebe nuklearnog oružja, jer je to užasan izbor koji bi trebalo doneti samo kao poslednje sredstvo: "Odluke i mene i mojih kolega sa kojima radim u ovoj oblasti, nisu povezane ni sa kakvim oklevanjem. Nema oklevanja i ne može biti. Sve naše odluke moraju biti zasnovane na pravoj, objektivnoj analizi trenutne situacije. To je ono što mi radimo."

Činjenica da trenutna situacija, ni u pozorištu vojnih operacija u Ukrajini ni na globalnom nivou, ne zahteva podizanje pitanja upotrebe nuklearnog oružja, ne znači da Putin u načelu odbija mogućnost njihove upotrebe. Rečenica "nema oklevanja i ne može je biti" odnosi se upravo na situaciju kada će usvajanje takvih odluka postati neophodno.

U međuvremenu, Putin jednostavno podseća Zapad da nuklearna tema - kao i pokušaji da se slomi nuklearna sila - moraju biti "shvaćeni ozbiljnije": "Ako, ne daj Bože, dođe do nekih udara, onda svi treba da shvate da Rusija ima sistem upozorenja na raketne napade. Sjedinjene Države takođe imaju. Nigde drugde na svetu ne postoji tako razvijen sistem. Ne postoji razvijen sistem u Evropi. U tom smislu, oni su manje-više bespomoćni. <...> veoma sumnjam da će Amerikanci priteći u pomoć saveznicima u slučaju razmene nuklearnih napada između Rusije i Evrope."

Zapravo, praktično nema sumnje da u slučaju upotrebe taktičkog nuklearnog oružja na teritoriji Evrope Sjedinjene Države neće odgovoriti udarima sa svoje teritorije (ili sa svojih podmornica, ili sa nosača aviona) na teritoriju Rusije: jer će upotreba strateškog nuklearnog oružja značiti početak punopravnog nuklearnog rata između dve supersile. Ali razumevanje toga ne znači da je Rusija spremna da ucenjuje Evropu uništenjem - za sada idemo od činjenice da instinkt Starog sveta za opstanak nije potpuno atrofiran.

Zato, za sada, Putin neće organizovati ni demonstrativne testove atomske bombe: "Ako je potrebno, izvešćemo nuklearne probe, ali za sada nema takve potrebe".

Ali na drugom, izuzetno važnom nenuklearnom aspektu konfrontacije, Rusija je već spremna da napravi korak napred - govorimo o mogućem snabdevanju naših modernih raketnih oružja neprijateljima onih zemalja koje snabdevaju Ukrajinu oružjem i omogućavaju njihovu upotrebu za napade na našoj teritoriji. Putin je o tome prvi put govorio u sredu, a juče je pojasnio: "Još uvek se ne snabdevamo - još uvek, ali zadržavamo pravo da to uradimo tim državama ili čak nekim pravnim strukturama koje doživljavaju određeni pritisak na sebe, uključujući i vojnu prirodu, od onih zemalja koje snabdevaju Ukrajinu oružjem i pozivaju na njihovu upotrebu protiv nas. Ako snabdevaju ratnu zonu tim oružjem i pozivaju na upotrebu tog oružja na našoj teritoriji, zašto onda nemamo pravo da uradimo isto, da na to odgovorimo na ogledalo?"

Predsednik je rekao da nije spreman da kaže da ćemo sutra to uraditi, ali je jasno da je doneta fundamentalna odluka i pitanje je sada samo u izboru regiona u kojima će Zapad (jasno je da će pre svega SAD) moći da se oseti u potpuno novoj situaciji stvarne pretnje svojim trupama.

Vrhovni komandant ovde nema oklevanja i neće biti. Ulazimo u novu fazu rasturanja sveta zasnovanu na anglosaksonskim pravilima.