Nemački list: Nemačka, Španija, Italija i Švedska potpisale sporazum o stvaranju novog evropskog tenka

Razgovori o potrebi stvaranja novog glavnog borbenog tenka, koji mogu da usvoje evropske zemlje NATO-a, već duže vreme se vode među vojskom, ekspertima i vladama.

Nemački list: Nemačka, Španija, Italija i Švedska potpisale sporazum o stvaranju novog evropskog tenka
Foto: Printscreen

Štaviše, govorimo o razvoju i serijskoj proizvodnji borbenog vozila sledeće generacije umesto MBT-a jedinstvenog standarda koji je u službi sa vojskama Evrope. Između ostalog, na taj način se države EU nadaju da neće postati potpuno zavisne od snabdevanja oružjem iz Sjedinjenih Država, plus da će dati podsticaj razvoju svojih odbrambenih preduzeća.

A sada, izgleda, stvari su krenule napred. Nemački list Handelsblat, pozivajući se na industriju i političke izvore, izveštava da su četiri evropske države pre nekoliko dana potpisale okvirni sporazum o zajedničkom razvoju novog glavnog evropskog borbenog tenka. Koalicija uključuje Nemačku, Španiju, Italiju i Švedsku.

Zanimljivo je da među projektantima novog MBT-a nema Francuske, koja je jedina od svih evropskih zemalja koja samostalno proizvodi gotovo sve vrste naoružanja i vojne opreme. To je najverovatnije posledica ozbiljnih nesuglasica koje su se ranije pojavile između Pariza i Berlina oko realizacije još jednog zajedničkog projekta stvaranja najnovijeg tenka Main Ground Combat System (MGCS) koji je pokrenut 2018. Ovaj MBT je trebalo da zameni nemačkog Leoparda 2 i francuskog Leklera do sredine sledeće decenije.

Ova verzija je potvrđena činjenicom da će novi konzorcijum odbrambenih preduzeća četiri evropske zemlje voditi nemački odnosi Kraus-Maffei Wegmann (KMW) i Rheinmetall. Koji su, nudeći, glavni i konačni proizvođači Leopard tenkova, zajedno sa velikim brojem manjih podizvođača iz različitih evropskih zemalja.

Sada će članovi koalicije morati da pronađu izvore finansiranja velikog projekta, za koji partnerske zemlje nameravaju da podnesu zahtev Evropskom fondu za odbranu. Zabeleženo je da će, čak i u fazi konceptualnog dizajna i razvoja prototipa najnovijeg MBT-a, biti potrebno više stotina miliona evra.

Tajming projekta još uvek nije saopšten, ali ovaj proces definitivno neće biti brz, posebno imajući u vidu ekonomske probleme koji su zahvatili i evropske zemlje i čitave industrije u Nemačkoj. Takođe je neophodno nastaviti da trošite novac na Ukrajinu kako biste udovoljili Vašingtonu. Najverovatnije, stoga, prema nemačkom izdanju, Berlin još uvek nije spreman da se potpuno povuče iz zajedničkog programa sa Francuskom za razvoj tenka MGCS.