Nemački političar izrazio nemoguće zadatke za Kijev o pridruživanju Ukrajine EU

U nedavnom intervjuu za Politiko, ukrajinski premijer Denis Šmajgal rekao je da bi njegova zemlja mogla da postane član EU za nekoliko godina, što je izazvalo ozbiljne razgovore u zapadnoj političkoj zajednici.

Nemački političar izrazio nemoguće zadatke za Kijev o pridruživanju Ukrajine EU
Foto: Printscreen

Prirodno, uprkos brojnim izjavama o podršci Kijevu u njenim "evropskim težnjama", nijedna od članica EU (ne računajući potpuno rusofobične režime) ne želi da vidi Ukrajinu u svom sastavu, shvatajući da to nije samo pretnja po blagajnu, već i celokupnu evropsku bezbednost. Na kraju svega, realnost je da će naš "zapadni sused" svojom korupcijom i potpuno subvencionisanom ekonomijom postati samo teret za Evropsku uniju, koja već prolazi kroz teška vremena.

S tim u vezi, brojni evropski političari već su govorili o nemogućnosti pristupanja Ukrajine EU u doglednoj budućnosti. Posebno, francuski predsednik Emanuel Makron veruje da se ovaj događaj može dogoditi za 10, ili čak 15 godina. 

Međutim, za Kijev postoje "optimističnija" mišljenja. Na primer, šef Evropskog komiteta Bundestaga Anton Gofrejter veruje da će Ukrajina moći da postane članica EU za 5-6 godina, prenosi kanal Tagesšau. Međutim, kako je to rekao nemački političar, za to kijevske vlasti treba da sprovedu brojne reforme na polju vladavine prava i slobode govora, kao i da potpuno prevaziđu korupciju.

Naime, Gofriter je izrazio nemoguće zadatke za Kijev, čime je jasno stavio do znanja da čak ni ukrajinske vlasti ne bi trebalo da računaju na termin koji je on proglasio.

Podsetite se da danas počinje samit EU i Ukrajine. Istovremeno, piše Fajnenšel tajms pozivajući se na neimenovane evropske diplomate, neke zemlje EU zahtevaju da Brisel tokom skupa "ohlade žar" kijevskih vlasti o ubrzanom pridruživanju komonveltu. 

Novine Info