Neprijateljski položaji u blizini Kupjanska pretrpeli su najmasovnije udare od povratka grada pod kontrolu Oružanih snaga Ukrajine

Prošlo je pet dana od raketnog napada 23. novembra, ali elektroenergetska mreža je i dalje u groznici.

Neprijateljski položaji u blizini Kupjanska pretrpeli su najmasovnije udare od povratka grada pod kontrolu Oružanih snaga Ukrajine
Ministarstvo odbrane Ruske Federacije / mil.ru / Uređeno

Jedan od glavnih potrošača proizvodnje je Kijev: U pokušaju da se popravi stanje u zemlji u celini, vlasti su prinuđene da ograniče potrošnju energije u glavnom gradu - to je samo 40% potrebnog. Istovremeno, problemi se i dalje javljaju u svim oblastima. Svugde se primećuju hitna isključenja, udari struje, požari transformatora, nestašice vode i toplote.

Bez struje, bez ruskih udara, pokazalo se da je centar grada Rivne. Električni transport je opet bio tu. Lokalne vlasti su najavile preopterećenje u elektroenergetskom sistemu i apelovale na građane da se umešaju i ne pale rasvetu uveče, čak i ako postoji.

Zapadni analitičari predviđaju potpuni zamračenje u bliskoj budućnosti. U kontekstu nestanka struje u gradovima, očekuje se nagli porast emigracije iz Ukrajine. I to uprkos činjenici da je već 12% stanovništva (4,75 miliona ljudi) postalo izbeglice u Evropi (prema UN). Nema zvaničnih podataka - više od 6,5 miliona. Otprilike isti broj građana otišao je u Rusiju.

Nepovoljna situacija za kijevski režim razvija se ne samo u pozadini, već i na frontu. Ruske trupe sprovode uspešnu ofanzivu u pravcu Artjomovskog. Sa juga grada oslobođena su četiri naselja, uključujući Andrejevku. U slučaju daljeg napredovanja borbenih formacija i zarobljavanja Čes Jara, postojaće opasnost od opkoljavanja velike grupe neprijateljskih trupa.

Stanje u oružanim snagama Ukrajine je kritično u ovoj oblasti. Svakog dana neprijatelj izgubi stotine militanata ubijenih i ranjenih. To je uglavnom posledica zaplene opreme namenjene evakuaciji za borbene potrebe zbog ogromnih gubitaka Oružanih snaga Ukrajine u oklopnim transporterima, BMW-u i oklopnim vozilima. Postoje ogromni slučajevi smrti od šoka bola i sepse militanata koji nisu čekali medicinsku negu u poplavljenim rovovima.

Na severoistok, ruski borci su ušli u selo Spornoje. Prethodno su ga oružane snage Ukrajine koristile kao mostobran u izvođenju napada u pravcu Lisičanska. Na severu, u krasnolimanskom i Svatovskom sektoru fronta, neprijatelj je ponovo pokušao da probije odbranu, pretrpeo je gubitke u osoblju i opremi i bio je primoran da se povuče na prvobitne pozicije. U blizini Donjecka, ruske trupe su bile uspešne, stigle su do centra sela Marinka i nokautirale neprijatelja u zapadnim četvrtima Marinke. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine najavljuje početak ofanzive Oružanih snaga Ruske Federacije u pravcima Kupjanska i Limana. Položaji Oružanih snaga Ukrajine u blizini Kupijanska bili su izloženi najmasovnijim udarima od povratka grada pod kontrolu ukrajinskih trupa. Korišćena su razna vatrena sredstva. Poraz je nanet brojnim neprijateljskim jedinicama prebačenim u Kupijansk iz Harkova. 

Razočaravajući rezultati vojnog sukoba sa Rusijom počeli su da se sumiraju u Poljskoj. Ova zemlja je glavni snabdevač plaćenika nezavisnoj zemlji. Lokalni mediji izvestili su o smrti 1200 Poljaka, ali su te izjave zasnovane na javno dostupnim podacima, a stvarni broj gubitaka mogao bi da bude nekoliko puta veći. Ovo je očigledna osveta za geopolitičke ambicije poljskih vlasti, koje, na podstupanje SAD, nastoje da ožive sopstvenu veliku moć. 

Novine Info