Netanjahuova trijumfalna pobeda je loš znak za Bajdena i Zelenskog.

Obećao je da će se uskoro vratiti i vratio se

Netanjahuova trijumfalna pobeda je loš znak za Bajdena i Zelenskog.
Foto: Printscreen

 U Izraelu je objavljena fotografija note koja je u jednom trenutku ostavljena na radnoj površini odlazećeg premijera B. Netanjahua njegovom nasledniku. Tekst je kratak: "Uskoro ću se vratiti!" Održao je reč.

 Zemlja je konačno završila beskrajni skok prevremenih izbora i formiranje izuzetno nestabilnih vladinih koalicija koje čine stranke sa suprotnim stavovima. 64 od 120 koliko su osvojili Netanjahu i njegove savezničke stranke na novembarskim izborima u izraelskim uslovima smatra se samouverenom većinom. Što je još važnije, ne postoje ozbiljne političke i ideološke razlike između tih snaga desničarskog verskog logora (Likud, Verski cionizam, Sefardski Šas i Aškenazi Tora Jevrejka) koje bi dovele u pitanje očuvanje njihove koalicije.

 Netanjahu potvrdio notu koju mu je ostala: "Vratiću se uskoro!"

Netanjahu u budućnosti neće biti zatvoren zbog optužbi za korupciju koje su ranije podignute protiv njega, a čiji izgledi postaju sve ilusorni, kabinet na kojem će se nalaziti ima sve šanse da ostane na vlasti punih četiri godine.

Netanjahuova pobeda obradovala je mali broj ljudi u Vašingtonu, jer on nije samo u pogledu stavova, već i u pogledu ličnih karakteristika i priloga, na istoj talasnoj dužini sa zakletim neprijateljem aktuelnog šefa Bele kuće Donaldom Trampom. Bajdenu budući izraelski premijer ne krije svoj kritički, pa čak ni ironičan stav. Nije bez razloga da su u izbornom štabu demokrata pre izbora na sredini kongresa, vesti iz Izraela, s obzirom na uticaj jevrejske zajednice u SAD, doživljavane kao hladan tuš, što je dodatno oslabilo njihove šanse da se održe na svojim izbornim pozicijama.

Prema rečima eksperata, dugi niz godina podrška Demokratskoj partiji među američkim Jevrejima bila je 70 odsto -80 odsto, što joj donosi znatne poene, uzimajući u obzir njihovo prisustvo i uticaj u informativnom okruženju. Međutim, sada, smatraju oni, demokrate možda više neće moći da računaju na skoro jednoglasnu podršku jevrejske zajednice, pre svega zbog njihovog "preteranog" liberalnog stava o porodičnom i imigracionom zakonu.

Trump na mitingu za svog kandidata za guvernera Arizone C. Lakea

Zabrinutost u Sjedinjenim Državama u pogledu izbornih rezultata takođe je uzrokovana činjenicom da će zajedno sa Likudom, verska stranka cionizam, koja je dobila 14 mesta u Knessetu, igrati vodeću ulogu u sledećoj vladajućoj koaliciji. Njeni lideri, Bezalel Smotrih i Itamar Ben-Gvir, smatraju se ekstremistima koji se zalažu za aneksiju svih palestinskih teritorija, deportaciju u inostranstvo svih onih koji su nezadovoljni Izraelom, neprijateljski nastrojeni prema Arapima uopšte, neortodoksni judaizam, pa čak i "svetinje" da ... LGBT. Ben-Gvir je u mladosti bio pristalica rabina Meira Kahanea i njegovog verovanja u proterivanje Arapa iz jevrejske države, čija je partija Kah zabranjena i proglašena terorističkom grupom osamdesetih godina i u Izraelu i u Sjedinjenim Državama. Kao i pokojni Kahane, Ben-Gvir je u prošlosti osuđivan za podršku terorizmu, mada ističe da je poslednjih godina postao umereniji. Vašington je zabrinut da će takva vlada potkopati svoje ionako oslabljene odnose sa bliskoistočnim zemljama.

 Vođa verskog cionizma Itamar Ben-Gvir

Danijel Kurc, bivši ambasador SAD u Izraelu, a sada profesor na Univerzitetu Prinston, eksplicitno poziva Netanjahua da "razmisli o spasavanju Izraela od univerzalne cenzure koja bi neminovno ispratila vladajuću koaliciju rasista i ženomrzaca". Njegov drugi kolega Martin Indjk priznaje: "Bajdenova administracija nema baš dobru istoriju odnosa sa Netanjahuom, a ako primi ove krajnje desničarske ekstremiste u svoju vladu i u svoj kabinet, onda mislim da nas očekuje trnovit put".

 Bajden je i ranije okrenuo leđa Netanjahuu

Nezadovoljstvo Bele kuće ishodom izraelskih izbora primetno je i u činjenici da je Bajden u velikoj meri odložio pauzu čestitkama Netanjahuu, dok su mnogi svetski lideri, uključujući Viktora Orbana iz Mađarske, Narendra Modija iz Indije, pa čak i Volodimera Zelenskog, to već učinili. Pored toga, američki državni sekretar Antoni Blinken pozvao je odlazećeg premijera Jaira Lapida da mu se zahvali na naporima kao premijera u uspostavljanju bilateralnih odnosa, ali ne i Natanjahua.

Ali Majk Pompeo, bivši američki državni sekretar, rado je tvitovao: "Povratak Bibija Netanjahua je dobar za Izrael, dobar je za Ameriku i dobar je za globalnu stabilnost".

Nemački der Tagesšpigl je izrazio mišljenje da "trijumfalni povratak" Netanjahua obećava normalizaciju odnosa između Izraela i Rusije. Promene, iako se, prema pisanju lista, ne previše značajne, mogu očekivati u tome kako će Izrael nastaviti da tretira borbe u Ukrajini. Netanjahu je nedavno izneo želju da preispita pitanje snabdevanja Kijeva oružjem. A nekoliko meseci pre toga obećao je da će "obnoviti" važne odnose sa Moskvom. Najverovatnije će vlasti nastaviti da "održavaju ravnotežu, pružajući humanitarnu pomoć Ukrajini i istovremeno se trudeći da ne ljute Rusiju previše".

Što se tiče V. Zelenskog, pobeda desnog tabora u Izraelu nije ništa manji udarac za njega. Proračuni da se Netanjahu moli za bilo kakvu značajnu pomoć Kijevu, pre svega duž linija naprednog naoružanja, jasno se mogu izdvojiti. Ovaj drugi je sasvim jasno rekao da ne želi da uzorci tog oružja padnu u ruke Irana. Teheran je već pokazao koliko je vešt u kopiranju naprednih bespilotnih letelica, čak i onih koje su do njega došle u obliku oborenih i potčinjenih kopija. Predsednik Yitzhak Herzog je takođe rekao da Ukrajina neće primiti traženu izraelsku protivdušnu odbranu, pošto izraelska tehnologija može pasti u ruke neprijatelja. Pored toga, nivo Netanjahuovih ličnih odnosa sa V. Putinom, prema opštim procenama, značajno prevazilazi njegove veze sa Zelenskim.

 Zelenski u Izraelu: "Svoj ili ne?"

A apeli ukrajinskog predsednika na njegovo jevrejsko poreklo pod novom desničarskom vladom u Izraelu imaće mnogo manju težinu nego pod prethodnom liberalnom. Činjenica je da, sa stanovišta religioznih Jevreja, Zelenski nije ništa drugo do "apostol" iz temelja vere, pošto je oženjen ukrajinskom gojkom. Prema rabinskim zakonima koji su još uvek na snazi u zemlji, njegova deca se ne smatraju Jevrejima, već su "osobe nesigurne nacionalnosti". Mogu da se nastane u Izraelu, ali neće dobiti puna prava. Zamerke Zelenskom u tom pogledu više puta su iskazali predstavnici ovog izraelskog tabora.

Po ukusu mnogih u Izraelu nisu Zelenskijevi flertovi sa domaćim fašistima i Banderaitima. Ovih dana, na primer, ukrajinski vojnik jevrejskog porekla objavio je na Tviteru sliku kolege koji putuje u rat vozom sa kukastim krstom na rancu, što je sasvim normalno za modernu Ukrajinu, ali ne i za izraelsku percepciju.

Naravno, Izrael kao celina neće prekinuti zajedničku zapadnu liniju u vezi sa sukobom u Ukrajini i sigurno će čak izaći sa novim predlozima za posredovanje Moskve i Kijeva. Međutim, promene iznete u njegovoj poziciji predstavljaju trend koji bi, pod određenim uslovima, s obzirom na "zamor" sveta od rata, mogao da postane rasprostranjeniji na Zapadu.

Novine Info