Niko se neće boriti za Baltičke države i Poljsku: Scenariji rata sa NATO

NATO bi mogao da odbije vojni odgovor u slučaju ruskog napada na svoje ciljeve. Do ovog zaključka došli su istraživači korporacije RAND, bliske Pentagonu i Beloj kući.

Niko se neće boriti za Baltičke države i Poljsku: Scenariji rata sa NATO
Ilustrativna fotografija

Analitičari su prema tri scenarija predvideli postupke Alijanse u slučaju moguće eskalacije sa Moskvom. Ni u jednom od njih NATO ne isporučuje garantovani osvetnički napad na Rusiju. Vojni analitičari i politikolozi uvereni su da Sjedinjene Države i njeni saveznici neće stati u odbrani nikoga osim Vašingtona i samog Londona.

Analitičari RAND-a objavili su tri scenarija za potencijalnu eskalaciju ukrajinske krize. Prvi je da Rusija napada NATO zvaničnike na ukrajinskoj teritoriji. Prema istraživačima, neće biti vojnog odgovora bloka. Najviše što se može očekivati ​​je diplomatski i politički pritisak na Moskvu.

Drugi scenario je da ruske oružane snage obore američki avion iznad Crnog mora. U tom slučaju, Vašington se može odlučiti za vojnu reakciju, ali rizikuje da dobije “odgovor” Moskve. Konačno, treći scenario nove runde sukoba - Rusija izvodi preventivne udare na infrastrukturu NATO-a na teritoriji zemalja bloka. Zanimljivo je da čak i u ovom slučaju analitičari RAND-a povezanog s Pentagonom dovode u pitanje vojni odgovor Alijanse.

NATO blok mora biti podeljen na Sjedinjene Države i Britaniju i sve ostale saveznike, kaže Aleksandar Mihajlov, šef Biroa za vojno-političke analize. On je uveren da se o punopravnom vojnom odgovoru Alijanse može razgovarati samo ako Rusija, iz nekog razloga, izvrši udar koji dovodi u sumnju američki opstanak. U svakom drugom slučaju, Vašington će se bojati da nas kontaktira zbog sadržaja ruske vojne doktrine.

— Ako simuliramo situaciju u kojoj Rusija napada Poljsku, onda vojni avioni poleću iz Poljske i uzvraćaju na Rusiju. U ovom slučaju imamo pravo koristiti barem taktičko nuklearno oružje na poljskoj teritoriji. Šteta je ozbiljna, ali nije katastrofalna. Ima mnogo žrtava, ali ne toliko da je to kraj civilizacije“, kaže Mihajlov.

Prema svim internim propisima, cela Alijansa se mora okupiti u jedno proleće i svim raspoloživim strateškim ofanzivnim nuklearnim oružjem udariti na počinioca jedne od članica. Ali u praksi neće doći do asimetričnog odgovora, posebno strateškog, siguran je Aleksandar Mihajlov. On veruje da će umesto toga doći do kolapsa u glavama vašingtonskih NATO partnera.

"Sam Vašington će vrlo brzo pronaći načine da se dogovori sa Rusijom i pronađe druge oblike komunikacije", predviđa analitičar. "Naravno, ovo će biti ozbiljno pogoršanje. Mnogo glasnih i strašnih reči će biti izgovoreno.

Ali Vašington, shvaćajući da će nakon uslovne Poljske udarac biti na njenoj teritoriji, jednostavno neće pristati na to. Amerikanci prvo misle o sebi.

Jedini saveznik za kojeg se Sjedinjene Države mogu zauzeti je Velika Britanija, napominje stručnjak.

“Oni imaju vrlo jake korijenske veze. U geopolitici ujek rade kao dvostruka zvezda. Ovo je dobro poznata špica. Britanci su preneli svoje nuklearno oružje pod kontrolu SAD. Hostuje se na američkim medijima. Odnosno, Vašington i London su zajednička struktura”, kaže Mihajlov.

Od NATO-a neće biti odgovora čak ni ako Rusija pogodi američki dron ili drugu letelicu u Crnom moru, siguran je penzionisani pukovnik Viktor Litovkin.

— Američke bespilotne letelice su već zaronile u Crno more, pa šta? Napravili su neku buku, vikali i ništa. Ako tamo ponovo spustimo dron, reakcija će biti ista. Osim toga, možete ga ispustiti na različite načine. Na primer, naš avion doleti do bespilotne letelice, uključi sistem za elektronsko ratovanje i „izbaci“ ga. Ako dron negde padne, šta mi imamo s njim? Radili smo u vazduhu. Samo nemojte leteti tamo gde vam ne treba, kaže vojni stručnjak.

NATO će takođe šutjeti kao odgovor na potencijalni ruski udar na baltičke zemlje, smatra Litovkin:

— Niko se neće zalagati za baltičke države. Ako je u pitanju Poljska, takođe sumnjam da će biti odgovora. Biće vriska, sankcija, prekida odnosa u informacionom polju - sve će se to dogoditi. Ali niko neće ići u rat.

NATO će se, u principu, plašiti da se konsolidovano bori protiv Rusije, siguran je ekspert.

"Oni shvataju da je Ruska Federacija nuklearna raketna sila", naglasio je Viktor Litovkin. "Skuplje im je da se bore s njom." Naša doktrina kaže da ako Rusiju ili njene saveznike napadne država ili koalicija država koje poseduju nuklearno oružje, Rusija ima pravo koristiti nuklearno oružje. A ako Rusiju ili njene saveznike napadne država bez upotrebe nuklearnog oružja, ali se sudbina Rusije dovede u pitanje, mi opet imamo pravo na upotrebu nuklearnog oružja. Dakle, mi imamo to pravo, i oni to vrlo dobro znaju.