NISU DOBILI VODU, A NI HRANU: Austrijski policajci silom vraćali migrante u Srbiju

AUSTRIJSKA nevladina organizacija "SOS Balkanrute" (SOS Balkanroute) optužuje austrijske policajce, koji pomažu mađarskim kolegama u obezbeđivanju mađarsko-srpske državne međe, za nasilje prema ilegalnim migrantima.

NISU DOBILI VODU, A NI HRANU: Austrijski policajci silom vraćali migrante u Srbiju
Foto: AP

"SOS Balkanrute" podseća da je Upravni sud Austrije 22.juna doneo presudu da je takozvani "pušbek " izbeglica iz austrijske pokrajine Štajerske bio suprotno zakonu.

Sada, navode u saopštenju, austrijska policija ipak sprovodi istu praksu i to na mađarsko-srpskoj granici, uz fizičko i psihičko nasilje.

"SOS Balkanrute" poziva se na izjavu jednog 22-godišnjeg Marokanca, koji je, u prisustvu poslanike stranke Zelenih Austrije Eve Ernst Dzidzic, izneo tvrdnju da su ga austrijski policajci, uz primenu sile, iz Mađarske vratili u Srbiju.

Ovaj ilegalni migrant se nalazi već šest meseci u Srbiji, a intervjuisan je u ilegalnom izbegličkom kampu u Horgošu.

Tvrdi da je u noći između 23.i 24. septembra zaustavljen na mađarskom putu M55, nedaleko od srpske granice.

NJega je, kako tvrdi, zaustavila patrola u kojoj su bili i austrijski policajci, a svoju tvrdnu potkrepio je opisom uniforme.

- Otkrili su nas noćnim kamerama i zaustavili nas na veoma agresivan način, sa pendrecima. Naterali su nas da klečimo na hladnom tlu i počeli da nas udaraju nogama. Pitali bi s vremena na vreme da li time imamo problem, a ko je potvrdno odgovorio, bivao je dalje udaran nogama. Uklonili su naše SIM kartice iz mobilnih telefona, koje su bacili na pod - ispričao je on.

Marokanac kaže da su oni sve otkrivene ilegalne migrante odveli na veoma hladno mesto, gde su ih naterali da dalje sede na hladnom.

Tvrdi da su migranti tražili vodu i hranu, ali da to nisu dobili.

U nekom trenutku, dodaje, vozilima za deportaciju odvezli su ih do granice Srbije i uz primenu sile naterali da se vrate u Srbiju.

- Iskustvo mladića nažalost nije pojedinačni slučaj. Više osoba je izvestilo o "pušbeku" od strane austrijskih policajaca, a među njima je i maloletan Avganistanac, koji je austrijske policajce prepoznao po uniformi i jeziku. Prišlo nam je mnogo ljudi koji tvrde da su ih austrijski policajci vraćali ilegalno u Srbiju iako su tražili azil. Za razliku od ranijih izjava ovaj put sve smo češće suočeni sa tvrdnjama da austrijski policajci primenjuju silu i psihički zlostavljaju migrante - kaže Petar Rosandić, predsednik " SOS Balkanrute ".

Ova organizacija zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije da pod hitno povuče svoje policajce iz Mađarske i obustavi učešće u aktivnostima borbe protiv ilegalne migracije na mađarsko-srpskoj granici.

Na tvrdnje o zlostavljanju migranata je poslanica NEOS-a Štefi Krisper zatražila uspostavljanje nezavisnog monitoringa delovanja austrijske policije u inostranstvu.

Poslanica Zelenih Ernst-Dzidzic, koja je nedavno posetila pogranični region, kaže da tragovi na telima izbeglica potvrđuju njihove tvrdnje.

Novine Info/Mediji