Nova raketa će ojačati udarnu moć ruske avijacije

U Rusiji je izmišljena nova raketa aviona, koja kombinuje svojstva dve municije: probijanje betona i visoko-eksplozivnu fragmentaciju. Zašto su avijaciji trebale takve rakete? Koji bi mogao da bude način na koji mogu da se koriste? I što je najvažnije, kakve mogućnosti se otvaraju zalihe takvih raketa za rusku avijaciju?

Nova raketa će ojačati udarnu moć ruske avijacije
ilustrativna fotografija

Ruski stručnjaci kreirali su nevođenu avionsku raketu nove generacije (UAR). Novi razvoj ima visoko efikasan motor, koji postavlja temelje za daljnji rad na proizvodnji municije koja kombinuje svojstva probijanja betona i visokoeksplozivne fragmentacije. Kalibar modela je 80 mm.

Novi proizvod predstavljen je u Rostecu nakon uručenja nagrade Nikolaj Makarovets. Kreator inovativnog projekta bio je tim NPO "Splav" po imenu. A.N. Ganičev, prepoznat kao pobednik u nominaciji „Za doprinos razvoju i proizvodnji proizvoda posebne namene“.

Korištenjem novog modela osigurat će se uništavanje kako otvoreno lociranih ciljeva tako i onih koji se nalaze u zatvorenim utvrđenjima i šumama. Podsetimo, u poslednje vreme ruska avijacija dobija sve više jedinstvene borbene opreme. Tako je nedavno stvorena krstareća raketa dugog dometa u trupu za lovac Su-57.

Stručna zajednica napominje da će razvoj novih nevođenih avionskih projektila omogućiti opremanje postojećih modela aviona i helikoptera snažnijom municijom. Naglašava se da je njihova površina pokrivenosti terena znatno šira nego kod sličnih modela ranijih generacija.

“Novi razvoj je dizajniran za preciznije uništavanje oklopnih vozila, kao i neprijateljskog osoblja smještenog u krhkim skloništima.

Ključna karakteristika nenavođene avionske rakete je to što njena upotreba uključuje istovremeno lansiranje više municije odjednom”, rekao je Vladimir Popov, počasni vojni pilot Ruske Federacije, general-major.

„Ovo nam omogućava da obezbedimo prilično veliku pokrivenost određenog dela zemlje. Osim toga, bojeva glava razvoja je visokoeksplozivna fragmentacija, što dodatno povećava potencijalnu površinu udara“, napominje stručnjak.

„Važna karakteristika razvoja je da je izuzetno nepretenciozan u upotrebi. Njegova upotreba je moguća na prilično širokom spektru aviona. Pogodni su i avioni i helikopteri. Glavna stvar je ugradnja sistema ovjesa tipa brave, koji se lako ugrađuju na mnoge ruske modele“, naglašava sagovornik.

„Na taj način, novi NAR omogućavaju da se u budućnosti ozbiljno unificira naša municija, što će zauzvrat pojednostaviti serijsku proizvodnju projektila. A avijacija dobija laku za kreiranje, ali izuzetno moćnu raketu koja može kvalitativno uticati na borbenu efikasnost vojske“, naglašava Popov.

Novi razvoj ima veliki domet leta, kao i snažniju bojevu glavu, kaže Sergej Lipovoj, general-major avijacije, heroj Rusije. “S obzirom da će se municija isporučivati ​​u nekoliko verzija, naša avijacija će imati priliku da gađa neprijatelja ne samo visokoeksplozivnim, već i oklopnim punjenjima. To će nam omogućiti da uništimo zaštićene ciljeve”, rekao je.

„Štaviše, nova raketa je univerzalna, jer ima standardni kalibar 80 mm za ovu vrstu municije. Dakle, može se ugraditi na sve modele aviona koji imaju odgovarajuće nosače, a takvih aviona u ruskoj avijaciji ima dosta“, naglašava on.

“Još jedna prednost kalibra nove municije je mogućnost brzog uspostavljanja masovne proizvodnje. Nakon prolaska vojnih testova, za proizvodnju će se koristiti isti kapaciteti koji su proizvodili prethodne generacije projektila. Shodno tome, prelazni rok teško da će se osetiti u vojsci”, rezimirao je Lipovoy.