Očekuje se da će Ford objaviti OGROMNE gubitke u prodaji Električnih Vozila ... drugi proizvođači automobila će sigurno slediti taj primer

Glavni razlog zašto Tesla Elona Maska ne preuzima velike gubitke na svojim električnim vozilima je taj što je a) to jedina vrsta vozila koje kompanija pravi; i b) Mask je odavno skalirao proizvodnju Tesla EV-ova na potražnju.

Očekuje se da će Ford objaviti OGROMNE gubitke u prodaji Električnih Vozila  ... drugi proizvođači automobila će sigurno slediti taj primer
Ilustrativna fotografija

Međutim, drugi veliki proizvođači automobila koji su svoje brendove izgradili na motoru sa unutrašnjim sagorevanjem i koji su pohrlili na EV tržište koje je nastalo vladinom politikom, a ne putem potražnje, upravo će naučiti još jednu tešku poslovnu lekciju: levičarska 'probuđena' ideologija nije način da se uspe.

A prvi je Ford Motor Co.

"Ford se samo što nije rekao investitorima šta su se dugo pitali: Koliko košta prelazak na električna vozila?", navodi se u izveštaju CNBC-a objavljenom ove nedelje.

Ford će se od četvrtka prebaciti sa izveštavanja o svojim finansijskim rezultatima po regionu na izveštavanje o njima od strane poslovne jedinice, navodi se u saopštenju. Kompanija će biti domaćin "nastave" za analitičare i medije sa temom "Ford Refounded", i objaviti revidirane verzije svojih finansijskih rezultata kako bi pokazala kako bi nove poslovne jedinice nastupile 2021. i 2022. godine, ističe se u izveštaju.

Ford je spreman da promeni svoju strukturu finansijskog izveštavanja u poslovne jedinice, umesto po regionu. Novu strukturu izveštavanja činiće pet poslovnih jedinica: "Ford Blue" za tradicionalno poslovanje motora sa unutrašnjim sagorevanjem, "Model e" za električna vozila, "Ford Pro" za komercijalno i vladino poslovanje flote, "Ford Next" za buduća tehnološka i neautokratska rešenja za mobilnost, i postojeća podružnica Ford Credit finansijskih usluga, napominje CNBC dalje.

Predstojeće finansijsko izveštavanje Kompanije Ford pružiće investitorima i analitičarima detaljan pregled finansija koje stoje iza EV poslovanja kompanije, što će ga učiniti najsveobuhvatnijim obelodanjivanjem bilo kog tradicionalnog proizvođača automobila. Fordova nova struktura izveštavanja omogućiće slom profita i gubitaka, prihoda, marži i zarada pre kamata i poreza (EBIT) za svaku od svojih poslovnih jedinica, pružajući osnovu za poređenja dok kompanija prolazi kroz njenu transformaciju, navodi se u izveštaju.

I iskreno, ne očekuje se da fordovo izveštavanje o njegovom EV poslovanju bude dobro.

Pod vođstvom izvršnog direktora Džima Farlija, Ford je pokrenuo sveobuhvatno restrukturiranje svog poslovanja, koje podrazumeva podelu svojih primarnih tokova prihoda, tačnije vozila sa unutrašnjim sagorevanjem i poslovanja komercijalne flote, od kompanije koja razvija sva električna vozila, za koja se očekuje da će ostati neprofitabilna najmanje nekoliko godina, nastavlja se u izveštaju.

Najmanje.

Farli i drugi rukovodioci naglasili su da promene u izveštavanju nisu usmerene samo na otkrivanje već i na odraz načina na koji Fordov menadžment tim posluje i razmišlja o poslu.

"Promene su značajne. To nije prvi put da Ford Motor Co. mora da ponovo zamisli svoju budućnost ili formira sopstveni put koji se razlikuje od drugih kompanija", rekao je Farli prilikom najave novih poslovnih jedinica 2. marta 2022. godine, dodaje CNBC. "Da li se ovde radi o pobedi? 100%."

Farli je prošle godine rekao da će Fordov posvećeni EV biznis izazvati "isto toliko uzbuđenja kao svaki čist EV konkurent, ali uz dodatne prednosti razmera i resursa kojima nijedan startap ne može da parira". Uprkos tome, on je Fordov nasleđeni biznis — koji su zapaljivi motori — opisao kao "profit i gotovinski motor". To je šifra za "EV biznis neće preuzeti zaostavštinu u skorije vreme, ako ikada.".

"Adam Džonas iz Morgan Stenlija očekuje da će Ford Model e imati negativne bruto marže između 10 i 20 odsto sa prilagođenim EBIT maržama između negativnih 20 i negativnih 30 odsto. Oba bi podrazumevala značajne gubitke", izvestio je CNBC, dok Fordovi izvršni direktori predviđaju samo oko 8 procenata negativne bruto marže.

Emanuel Rosner, analitičar Dojče banke, procenjuje da Ford možda nanosi bruto gubitke od približno 9.000 dolara po prodatom električnom vozilu.

Analitičar predviđa da će Ford u četvrtak objaviti operativne gubitke od šest milijardi dolara za Model e u 2022. godini, koji čini značajna istraživanja i razvojne investicije, koje predstavljaju približno 65 odsto ukupnog R&D-a kompanije, u jedinicu električnih vozila, prenosi CNBC.

"EV biznis bi mogao da prijavi mnogo dublje gubitke nego što investitori očekuju, što bi Fordov cilj za 8 odsto EV EBIT marže do 2026.

Novine Info/CNBC