OPASNO NEVREME STIŽE U REGION: Sloveniji prete poplave, na udaru gromova i bujica Hrvatska, BiH i Crna Gora

EVROPA je pod uticajem novog snažnog ciklona sa severozapada Evrope, a istovremeno se u Đenovskom zalivu formirao sekundarni ciklon, koji će u naredna 24 sata doneti veoma burne vremenske prilike našem regionu.

OPASNO NEVREME STIŽE U REGION: Sloveniji prete poplave, na udaru gromova i bujica Hrvatska, BiH i Crna Gora
Foto: Free Images Pixabay

U toku večeri i noći veoma obilne padavine očekuju se širom Italije i u oblasti Alpa, a najobilnije padavine očekuju se na severu Italije i na južnim padinama Alpa.

Biće uslova i za jače grmljavinske oluje, uz poplave i bujice. Istovremeno, u Alpima iznad 1000 metara nadmorske visine očekuje se obilni sneg, pri čemu bi palo preko 30 cm novog snega, lokalno do sutra i do pola metra. Najobilniji sneg padaće u Alpima severne Italije, južne Švajcarske i zapadne Austrije. U ovim predelima postojaće opasnost od lavina, a sneg bi mogao da veoma oteža i odvijanje saobraćaja.

U toku noći nevreme iz Italije i oblasti Alpa proširiće se i na region.

Već tokom noći talas obilne kiše zahvatiće Sloveniju, a na severnom Jadranu očekuju se jaki pljuskovi sa grmljavinom. 

U petak tokom dana đenovski ciklon premeštaće se preko severnog Jadrana dalje na severoistok preko Panonske nizije-

U petak tokom dana obilna kiša očekuje se širom Slovenije, Bosne i Hrvatske, dok se u oblasti Jadrana, Istre, Dalmacije, u Hercegovini i u Crnoj Gori očekuju snažni pljuskovi sa grmljavinom, lokalno i jače nepogode. Lokalno se očekuje više od 100, pa i 200 litara kiše po kvadratnom metru, uz lokalne poplave i bujice.

Širom Slovenije ponovo se očekuje nagli rast tokova, uz opasnost od poplava i bujica.

Duvaće jak i olujni južni vetar, a olujno jugo sa udarima od 100 km/h podizaće na Jadranu višemetarske talase koji će plaviti priobalna područja.

Tokom dana očekuje se i zahlađenje, pa će krajem dana u planinama Slovenije preći u obilni sneg.

Stabilizacija vremena očekuje se u noći ka suboti u oblasti Jadrana i Slovenije, pa će u ovim predelima u subotu biti vedro i prohladno, dok se obilnija kiša očekuje u Bosni, na planinama sneg.

Inače, oblačnost sa padavinama iz regiona u petak popodne i uveče zahvatiće i Srbiju, dok se prodor hladnog fronta u sklopu ciklona, uz zahlađenje očekuje u subotu. Srećom, u Srbiji se ne očekuju nepogode poput onih u regionu.