ORBAN DOBIO BITKU: Propao pokušaj Evropske komisije da uskrati Mađarskoj 7,5 milijardi evra

PREMA analitičaru, pošto je mađarska vlada inteligentno pregovarala i odvojila ideološka pitanja od političkih i pravnih pitanja, odbor nije imao drugog izbora osim da se dogovori sa mađarskom vladom, pa je pokušaj Brisela da joj uskrati sredstva EU zbog toga propao, piše "Magyarnemzet".

ORBAN DOBIO BITKU: Propao pokušaj Evropske komisije da uskrati Mađarskoj 7,5 milijardi evra
Foto: Tanjug

 - Iako će mirovni sporazum  biti potpisan tek u kasnu jesen, konačni rezultat je jasan: Mađarska je dobila bitku u Briselu - naglasio je Samuel Agoston Mraz u odgovoru na odluku komisije u postupku vladavine prava. 

Vodeći analitičar Instituta "Nezopont" podsetio je u vezi sa procedurom vladavine prava: nekoliko dana posle mađarskih izbora, verovatno iz gorčine zbog rezultata, Brisel je pokrenuo postupak protiv Mađarske za „zaštitu“ fondova EU. 

Međutim, postupak je vezan za precizan rok, pa je Evropska komisija do septembra morala da dokaže svoje optužbe. 

Prema analitičaru, pošto je mađarska vlada inteligentno pregovarala i odvojila ideološka pitanja od političkih i pravnih pitanja, odbor nije imao drugog izbora osim da se dogovori sa mađarskom vladom, pa je pokušaj Brisela da uskrati sredstva EU zbog toga propao. 

Kako je rekao, uspeh mađarske vlade pokazuje činjenica da je evropska levica ogorčena kompromisom, a EK takođe pokušava da kupi vreme čekajući da Mađarska prihvati obećani zakon. 

 - Istovremeno, istina uključuje i činjenicu da u Briselu ima važnijih stvari od tek dobijene bitke: pre svega, preispitivanje energetskih sankcija koje su pogodile ljude i ne ispunjava se njihova svrha. Nakon upravo dobijene važne bitke, mađarska vlada se suočava sa novim, još važnijim borbama - podvukao je  Samuel Agoston Mraz.

Novine Info/Mediji